Αυγή: Τέλος για το καθημερινό φύλλο της ιστορικής εφημερίδας μετά από 70 χρόνια
Η Αυγή γεννήθηκε στην «καρδιά» της μετεμφυλιακής Ελλάδας, το 1952, την περίοδο της πιο έντονης πολιτικής και κοινωνικής πόλωσης - «Από 60.000 μέλη δεν πλησιάστηκε καν ο στόχος για 5.000 συνδρομητές» - Όσα είπε ο παραιτηθείς διευθυντής της εφημερίδας

Η ιστορική ημερήσια πρωινή εφημερίδα της Ελλάδας, Αυγή, φαίνεται να λυγίζει μπροστά στα αξεπέραστα οικονομικά προβλήματα που βάζουν ταφόπλακα στην κυκλοφορία του καθημερινού της φύλλου.

Η Αυγή, το παραδοσιακό έντυπο της ανανεωτικής Αριστεράς, συστάθηκε στην «καρδιά» της μετεμφυλιακής Ελλάδας, το 1952, σε μία περίοδο ασφυκτικού πολιτικού κλίματος, με πολλά κέντρα εξουσίας, ανυπέρβλητους κομματικούς διχασμούς και πολιτικές και αστυνομικές εκκρεμότητες από τον εμφύλιο, οι οποίες χώριζαν την κοινωνία σε δύο στρατόπεδα, με κυρίαρχο φυσικά την εθνικοφροσύνη και την ιδεολογική ηγεμονία της δεξιάς. Το έντυπο ξεκίνησε να εκδίδεται στην πιο έντονη περίοδο από άποψη πολιτικής πόλωσης, τότε που οι ιδέες των κομμουνιστών αναζητούσαν μέσο έκφρασης, αφού το ΚΚΕ είχε τεθεί εκτός νόμου.

Το ΚΚΕ βρισκόταν στην παρανομία καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ’50, καθώς, σύμφωνα με το νόμο 509 του 1947, κατηγορούταν ότι με τις ιδέες και τις πράξεις του θα απεργαζόταν υποτίθεται την ανατροπή του πολιτικού συστήματος.

Πέραν, λοιπόν, του παράνομου Ριζοσπάστη, επίσημου οργάνου του έκνομου ΚΚΕ, τα έντυπα του ευρύτερου αριστερού χώρου ήταν στην πλειοψηφία τους βραχύβια.

Στη μετεμφυλιακή περίοδο, ο Ριζοσπάστης εκδίδεται αραιά και ακανόνιστα, ενώ η έκδοση μειώνεται περισσότερο όταν το εργατικό κίνημα και το κόμμα απέκτησαν νόμιμο φορέα έκφρασης, μέσω της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ) το 1951, η οποία υποστηρίζει τον κοινωνικό και πολιτικό εκδημοκρατισμό.

Η εφημερίδα της ΕΔΑ, λοιπόν, θα είναι η Αυγή, η οποία πρωτοεκδίδεται στην Αθήνα στις 24 Αυγούστου του 1952 και συνεχίζει να κυκλοφορεί επί 70 χρόνια, μέχρι σήμερα, όπου στο καθημερινό της φύλλο μπαίνουν τίτλοι τέλους.

Η Αυγή, το παραδοσιακό έντυπο της ανανεωτικής Αριστεράς, ξεκίνησε να εκδίδεται την περίοδο της πιο έντονης πολιτικής και κοινωνικής πόλωσης.

Η ημερήσια πρωινή εφημερίδα εκφράζει διαχρονικά θέσεις υπέρ της ανανεωτικής και της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ενώ από το 1991 και μετά εκφράζει τις επίσημες απόψεις του Συνασπισμού και του διάδοχου σχήματος, του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Το κόμμα κατέχει το 40% των μετοχών και το υπόλοιπο είναι σε μικρούς μετόχους, δηλαδή αναγνώστες, εργαζομένους και ψηφοφόρους. Κανένας δεν έχει πάνω από 3%.

Αυγή: Ιστορικά ένθετα της εφημερίδας

Μαζί με την Αυγή, εκδίδεται περιοδικά το ένθετο «Παιδεία και Κοινωνία», κάθε Κυριακή η έκδοση συνοδεύεται από τα ένθετα Αναγνώσεις και Ενθέματα, ενώ το ένθετο ΚΟΣΜΟΣ με τις διεθνείς ειδήσεις, είναι ενισχυμένο με περισσότερες σελίδες έχοντας μεταφρασμένα άρθρα στα Ελληνικά από τις μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου, όπως η Libération, οι Financial Times, η Washington Post κλπ.

Από το 2013, έρχεται με την Αυγή και η ελληνική έκδοση της Le monde diplomatique, η οποία μέχρι τότε εκδιδόταν με την Ελευθεροτυπία της Κυριακής που έκλεισε.

Αυγή: Οι διευθυντές της εφημερίδας

Από τις 26 Απριλίου 2018, διευθυντής της Αυγής είναι ο Άγγελος Τσέκερης που διαδέχθηκε τους Κωστή Νικολακάκο και Νίκο Φίλη.

Πρώτος εκδότης και διευθυντής της (1952-1956) ήταν ο Βασίλειος Ευφραιμίδης.

Άγγελος Τσέκερης: Παραιτήθηκε ο διευθυντής της Αυγής

Σε ανάρτησή του στο facebook, ο διευθυντής της Αυγής, Άγγελος Τσέκερης, αναφέρει πως απέτυχε ως διευθυντής να ανεβάσει την αναγνωσιμότητα και τους συνδρομητές της εφημερίδας, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι, λίγο-πολύ ούτε τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στήριξαν την εφημερίδα, καθώς από 60.000 μέλη δεν πλησιάστηκε καν ο στόχος για 5.000 συνδρομητές.

Ως εκ τούτου, όπως λέει, η Αυγή δεν είναι βιώσιμη, και επομένως, το καθημερινό της φύλλο σταματά να κυκλοφορεί.

Ολόκληρη η ανάρτηση:

«Λίγο κάτι σαν απολογισμός για την υπόθεση της Αυγής. Στην Αυγή ανέλαβα ως διευθυντής στα τέλη Απριλίου του 2018.Πίστευα ότι ανεξάρτητα από την γενικότερη κρίση του τύπου, η κυκλοφορία της εφημερίδας ήταν δραματικά υποτιμημένη. Επομένως αν δείχναμε ενδιαφέρον και φροντίδα για την εικόνα και το περιεχόμενο της, ο κόσμος θα ανταποκρινόταν.

Και ο χώρος θα αποκτούσε μια βιώσιμη, παρεμβατική και σοβαρή εφημεριδα όπως του αξίζει. Τα καταφέραμε; Όχι. Η αλήθεια είναι ότι στην πορεία από τότε ως εδώ, η εφημερίδα απέκτησε νέους αναγνώστες. Αλλά οι νέοι αναγνώστες δεν πάνε στο περίπτερο.

Θέλουν το pdf. Και για να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα της η εφημερίδα βασισμένη στο ηλεκτρονικό χρειάζονταν 5000 συνδρομητές. Θεωρούσα ότι σε μια δεξαμενή 60.000 μελών του κόμματος θα καταφέρναμε να συγκεντρώσουμε αυτόν τον κόσμο. Δεν καταφέραμε ούτε να το πλησιάσουμε.

Και η διεύθυνση αξιολογείται πάνω σε αυτό. Τους αναγνώστες τους κερδίζεις, δεν μπορείς να απαιτείς να σου τους φέρουν με το ζορι. Και δεν τους κερδίσαμε. Σήμερα η κατάσταση έχει ως εξης: Ελλείψει συνδρομητών, οι πόροι για να χρηματοδοτηθεί η καθημερινή έκδοση, απλά δεν υπάρχουν.

Τελεία. Αλλα και να υπήρχαν, είναι πολύ δύσκολο για μια συντακτική ομάδα να συνεδριάζει, να σχεδιάζει, να τσακώνεται, να δίνει τον καλύτερο εαυτό της, για ένα καθημερινό φύλλο που κυκλοφοριακά είναι τόσο προβληματικό. Είναι θέμα κύρους και αξιοπρέπειας.

Αυτή είναι η πραγματικοτητα. Η διεύθυνση αξιολογείται εξ του αποτελέσματος. Και το αποτέλεσμα σας το περιέγραψα. Σας ευχαριστώ για όλα. Και ειδικά στους ανθρωπους με τους οποιους δουλέψαμε μαζί τοσον καιρό, αλλά κυριως σε όσους και όσες αγαπούν πραγματικά την Αυγή, και το αποδεικνύουν καθημερινά εδώ, εκφράζω την ειλικρινή μου λύπη που δεν ως διευθυντης δεν κατάφερα κάτι καλύτερο. Αυτά»

Πηγή φωτογραφιών: Intime

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;