Self test: Αναφορές για ελλείψεις στα φαρμακεία - Τι απαντά η κυβέρνηση
Καθώς το πρώτο κουδούνι της νέας χρονιάς πλησιάζει, μαθητές και εκπαιδευτικοί σπεύδουν να προμηθευτούν τα απαραίτητα self test.

Η διάθεση των self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς συνεχίζεται. Τις τελευταίες ώρες, όμως, έχει γίνει λόγος για εξάντληση των εν λόγω τεστ, ενώ, υπάρχει διαβεβαίωση από την κυβέρνηση ότι ακόμα υπάρχει στα selft test για να τα προμηθευτούν όσοι το επιθυμούν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, που επικαλείται τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολο Βαλτά, σε ορισμένα φαρμακεία έχουν εξαντληθεί τα δωρεάν self test, ενώ σε άλλα έχουν μείνει ελάχιστα. Όπως σημείωσε ο ίδιος, στο κεντρικό σημείο διανομής έχει ήδη διατεθεί η ποσότητα των 8,5 εκατ. self test, ενώ το πρόβλημα εντοπίζεται στην κατανομή τους μεταξύ φαρμακαποθηκών και φαρμακείων.

Σύμφωνα με τον κ. Βαλτά, η απάντηση που λαμβάνουν οι φαρμακοποιοί όταν επικοινωνούν με την αποθήκη, είναι πως όλα έχουν τελειώσει.

Ανάλογη φέρεται να είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης, εξηγεί στον Alpha:

“Η ζήτηση των δωρεάν self tests εκτοξεύτηκε τις τελευταίες ημέρες από γονείς και μαθητές που έσπευσαν να τα προμηθευτούν μετά τις εξαγγελίες των υπουργείων Υγείας και Παιδείας. Μεσολάβησε και η αργία των Φώτων και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα περισσότερα φαρμακεία της πόλης να διαθέσουν όλο το απόθεμά τους και πλέον να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν άλλους συμπολίτες μας.”

Από την άλλη μεριά, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, υπάρχει το απαραίτητο απόθεμα σε self test για την εξυπηρέτηση όλων των δικαιούχων. Όπως αναφέρουν οι εν λόγω πηγές:

“Λόγω της υψηλής ζήτησης σημειώθηκαν κενά σε φαρμακεία και έως αργά το βράδυ και νωρίς σήμερα το πρωί έγιναν οι αναγκαίες ενέργειες ανεφοδιασμού των φαρμακείων από τις φαμακαποθήκες αλλά και από το απόθεμα της πολιτικής προστασίας προκειμένου να καλυφθούν οι όποιες ελλείψεις.”

Σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, έως το βράδυ της Παρασκευής, είχαν διατεθεί πάνω από 6 εκατ. τέστ σε 1.287.000 δικαιούχους , δηλαδή 3 στους 4 δικαιούχους είχαν λάβει τα self test τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα, τρίτη ημέρα διάθεσης των τεστ στους δικαιούχους, τα φαρμακεία συνεχίζουν έως τις 18:00 τη δωρεάν διανομή τους σε όσους δικαιούχους δεν τα έχουν λάβει ακόμα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ενδέχεται να διατεθούν πάνω από ένα εκατομμύριο τεστ.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ, δεν υπάρχουν ελλείψεις με self test, ενώ μέχρι χθες ήταν αδιάθετα 2 εκατομμύρια σε φαρμακαποθήκες. Όπως είπε χαρακτηριστικά:

“Όποια φαρμακεία μας είπαν ότι τελείωσαν τα self test τους έγινε από την εφοδιαστική αλυσίδα νέα τροφοδότηση, δεν λείπουν τα self test, υπάρχουν.”

Επίσης, η κ. Μ. Γκάγκα εκτίμησε ότι με τα self test των παιδιών για να πάνε σχολείο, θα βρεθούν περισσότερα θετικά κρούσματα. Όπως είπε:

“Πιθανότατα όμως η θετικότητα δεν θα είναι μεγαλύτερη.”

Εξήγησε ότι η θετικότητα είναι μεγάλη τις ημέρες των αργιών, καθώς οι περισσότεροι που κάνουν test έχουν συμπτώματα. Έφτασε στο 20% και 24%, ενώ τις άλλες μέρες η θετικότητα είναι στο 10%, “και πάλι υψηλή όμως”.

Πηγή cover photo: Intime

Μπορείς να διαβάσεις ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
FT
2 - 0
Ast
09 Μαϊ. 2024
Ατα
FT
3 - 0
Oly

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;