Κι όμως, υπάρχει ψάρι με διάφανο κεφάλι
Το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ενυδρείου του Monterey Bay (MBARI) έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με εικόνες ενός μοναδικού και περίεργου είδους ψαριού.

Ο βυθός της θάλασσας κρύβει πολλά και περίεργα πλάσματα και μυστήρια. Είδη ζωής που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα και αχαρτογράφητες περιοχές. Τώρα, το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ενυδρείου του Monterey Bay (MBARI) κατέγραψε ένα μοναδικό πλάσμα του βυθού.

Πρόκειται για μία οπισθοπρωκτίδα, που κατατάσσεται ανάμεσα σε αυτά τα σπάνια είδη. Αυτό το είδος ζει σε βάθη που δεν μπορεί να φτάσει το φως, ενώ είναι εξοπλισμένα με ένα διαφανές κεφάλι, που επιτρέπει στα μάτια τους να βλέπουν αποτελεσματικά, καθώς κινούνται στα κατάμαυρα νερά. Αυτό είναι και το μοναδικό και… απίστευτο με αυτό το πλάσμα. Το ιδιαίτερο κεφάλι του το κάνει να μοιάζει με εξωγήινο ον που βγήκε από κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ενυδρείου του Monterey Bay (MBARI) κατέγραψε με τη χρήση τηλεχειριζόμενου οχήματος (ROV), ένα ψάρι της οικογένειας των οπισθοπρωκτίδων (Macropinna microstoma) να ταξιδεύει στις ακτές της Καλιφόρνια. Το ROV βρισκόταν σε τροχιά ως μέρος μιας αποστολής συνδεδεμένης με το ερευνητικό σκάφος Rachel Carson. Τέτοια βίντεο απαιτούν ROV καθώς τα συγκεκριμένα ψάρια ζουν σε ένα βάθος 600 έως 800 μέτρων (2.000 έως 2.600 πόδια). Όπως αναφέρεται στην περιγραφή του βίντεο:

“Τα τηλεχειριζόμενα οχήματα Ventana και Doc Ricketts του MBARI έχουν καταγράψει περισσότερες από 5.600 επιτυχημένες καταδύσεις και έχουν καταγράψει περισσότερες από 27.600 ώρες βίντεο, ωστόσο έχουμε συναντήσει αυτό το ψάρι μόνο εννέα φορές!”

Τα πλάσματα αυτά έχουν λαμπερές πράσινες μπάλες που βρίσκονται λίγο πιο πίσω από εκεί που βρίσκονται συμβατικά οι εσοχές για τη συμβατική θέση των ματιών. Οι κύκλοι στο μπροστινό μέρος είναι στην ουσία οσφρητικά όργανα που μπορούν να “μυρίσουν” χημικές ενδείξεις στο νερό. Η λειτουργία της περίεργης τοποθέτησης των ματιών τους, λέει το Ινστιτούτο, είναι για να τα βοηθάει στο να κατασκοπεύουν το θήραμα τους.

Οι επιστήμονες, στην αρχή, θεωρούσαν ότι τα μάτια του ψαριού ήταν συνεχώς προς τον ουρανό. Τελικά,αποδείχθηκε ότι μπορούν να κυλήσουν προς τα εμπρός όταν τρώνε.

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;