Netflix: Έξι ντοκιμαντέρ γύρω από θέματα έμφυλης βίας και κακοποίησης
Ντοκιμαντέρ που αποκαλύπτουν τον εφιάλτη της έμφυλης βίας.

Ακριβώς μία εβδομάδα πριν, και πιο συγκεκριμένα την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των ΓυναικώνΣτόχος της συγκεκριμένης Παγκόσμιας Ημέρας από την πρώτη στιγμή που καθιερώθηκε από τον Ο.Η.Ε. το 1999 είναι η εαυισθητοποίηση όλων των ανθρώπων γύρω από ζητήματα έμφυλης βίας, με απώτερο στόχο την μείωση και την ολοκληρωτική εξάλειψή της.

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών θεωρείται γενικότερα μία από τις πιο σημαντικές παγκόσμιες μέρες, ενώ φέτος η ανάγκη να ακουστεί το μήνυμα που θέλει να διαδώσει η συγκεκριμένη ημέρα είναι πιο επιτακτική από ποτέ στην χώρα μας, καθώς το κίνημα του ελληνικόυ #MeToo σε συνδυασμό με τις γυναικοκτονίες που συγκλόνισαν το πανελλήνιο κατά την διάρκεια του 2021 έφεραν στο προσκήνιο ακόμη περισσότερο το ζήτημα της έμφυλης βίας, αλλά και την ανάγκη για την άμεση αντιμετώπισή του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του μεγέθους του προβλήματος της έμφυλης βίας είναι πως μόλις τέσσερις ημέρες μετά την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών θρηνήσαμε ακόμη μία γυναίκα, η οποία δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της στην Θεσσαλονίκη, επειδή εκείνος θεωρούσε ότι τον απατούσε. Έτσι, πρόκειται για ακόμη ένα δυσάρεστο νέο που κάνει την λίστα των γυναικοκτονιών που συγκλόνισαν ολόκληρη την χώρα να φτάνει στις 14 γυναικοκτονίες.

Είναι σημαντικό λοιπόν να γίνει κατανοητό πως η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση για την έμφυλη βία, προκειμένου κάποια στιγμή να σταματήσει να υφίσταται δεν συμβαίνει μόνο την 25η Νοέμβρη. Αντιθέτως, πρόκειται για ένα ζήτημα που πρέπει να συζητείται διαρκώς και ανοιχτά, προκειμένου όλοι και όλες να ενημερωνόμαστε για αυτό, ενώ καθ’ αυτό τον τρόπο μπορούν πιο εύκολα τα θύματα να βρουν το κουράγιο να μιλήσουν.

Παρακάτω, εμείς προτείνουμε μερικά ντοκιμαντέρ που αφορούν διάφορες πτυχές της βίας κατά των γυναικών και σίγουρα αξίζουν τον χρόνο σου!

1. He Named Me Malala

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι (Malala Yousafzai) είναι μία νεαρή Πακιστανή ακτιβίστρια, η οποία είναι η νεαρότερη ακτιβίστρια στον κόσμο που βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 2013, όταν ήταν μόλις 16 ετών. Η ιστορία της έγινε γνωστή με την προβολή του ντοκιμαντέρ, το οποίο παρουσιάζει με ακρίβεια τα τρομακτικά περιστατικά που διαδραματίστηκαν στο βορειοδυτικό Πακιστάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι απαγόρευσαν στα κορίτσια κάθε δικαίωμα στη μόρφωση.

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι τραυματίστηκε το 2012, όταν οι Ταλιμπάν την πυροβόλησαν στο κεφάλι ενόσω βρισκόταν μέσα στο σχολικό λεωφορείο. Η 15χρονη τότε ακτιβίστρια είχε στοχοποιηθεί για την μάχη της υπέρ της μόρφωσης των κοριτσιών και δέχθηκε πυρά στο κεφάλι, επειδή απλά πήγαινε στο σχολείο. Το περιστατικό προκάλεσε διεθνή κατακραυγή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά πάνω απ’ όλα φανέρωσε μια πολύ μεγάλη και θλιβερή αλήθεια: Ένα κορίτσι που επιλέγει να μορφωθεί είναι ο μεγαλύτερος φόβος ενός φανατικού και αδαή άντρα.

2. American Murder: The Family Next Door

Υπόθεση: Μέσα από αμοντάριστο και πρωτότυπο υλικό, αυτό το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ εξετάζει την εξαφάνιση της Σανάν Γουάτς και των παιδιών της, καθώς και όλα τα φρικτά γεγονότα που ακολούθησαν στη συνέχεια. Η συγκεκριμένη σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix συγκλόνισε πολλούς θεατές, ενώ μερικοί παρομοίασαν την υπόθεση με την γυναικοκτονία της Κάρολαιν στα Γλυκά Νερά.

3. Το μήλο της Εύας

Υπόθεση: Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει συνεντεύξεις με διεθνείς νομοθέτες και κορίτσια από την Αφρική δείχνουν τη φρίκη του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, καθώς και τις προσπάθειες τερματισμού αυτής της απάνθρωποης πρακτικής που εφαρμόζεται δυστυχώς σε πολλές γυναίκες σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο έως και σήμερα.

4.Τζέφρι Έπσταϊν: Βρόμικα Πλούτη

Υπόθεση:  αυτήν τη σειρά ντοκιμαντέρ, τα θύματα διηγούνται πώς ο καταδικασμένος σεξουαλικός παραβάτης Τζέφρι Έπσταϊν χρησιμοποιούσε τα πλούτη και την δύναμή του για να κακοποιεί.

5. Athlete A

Υπόθεση: Το “Athlete A” είναι ένα ντοκιμαντέρ το οποίο εστιάζει στις αθλήτριες που κακοποίησε ο γιατρός της Γυμναστικής Ομοσπονδίας των Η.Π.Α., Λόρι Νάσαρ και στα Μ.Μ.Ε. που ξεσκέπασαν την τοξική της κουλτούρα.

6. Σουίτα 2806: Η Κατηγορία

Υπόθεση:  Αυτή η σειρά ντοκιμαντέρ ακολουθεί την υπόθεση σεξουαλικής επίθεσης του 2011 με τον Γάλλο πολιτικό Ντομινίκ Στρος-Καν στο απόγειο της πολιτικής του καριέρας.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;