Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των Ειδικών - Τι θα κάνει η Ελλάδα
Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας συνεδρίασε εκτάκτως το μεσημέρι της Παρασκευής, προκειμένου να εξετάσει τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα για τη νέα αφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού - B.1.1.529 - Το πρώτο θετικό κρούσμα στην Ευρώπη εντοπίστηκε στο Βέλγιο

Έκτακτη συνεδρίαση στην Ελλάδα για την εξάπλωση της Μετάλλαξης της Μποτσουάνα – Τι αποφασίστηκε

Προβληματισμό στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει προκαλέσει ο εντοπισμός μιας νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού, η οποία εμφανίστηκε πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και έχει ονομαστεί «μετάλλαξη της Μποτσουάνα» – παραλλαγή B.1.1.529.

Ως εκ τούτου και μετά την είδηση ότι εντοπίστηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο θετικό κρούσμα της μετάλλαξης στο Βέλγιο, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση, σήμερα Παρασκευή από τις 14:00 το μεσημέρι, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

Στη συνεδρίαση εξετάστηκαν τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα για τη νέα μετάλλαξη του ιού SARS-CoV-2, καθώς και το ενδεχόμενο ανάγκης ταξιδιωτικών οδηγιών/ περιορισμών για χώρες της νότιας Αφρικής.

Τι αποφάσισε το Υπουργείο Υγείας:

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της Kυβέρνησης για τις χώρες της Νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:

Από το Σάββατο 27 Νοεμβρίου και ώρα 06.00 π.μ.

-Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.

-Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.

-Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).

-Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες καιεπανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).

Το Υπουργείο Υγείας επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες».

Νωρίτερα σήμερα, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει σκληρή γραμμή στις ταξιδιωτικές οδηγίες.

Τι είπε ο Υπουργός Υγείας:

-Σκληρή γραμμή στις ταξιδιωτικές οδηγίες για τις πτήσεις από χώρες της Αφρικής αναμένεται να ακολουθήσει και η Ελλάδα, προκειμένου να αποτρέψει τη μετάδοση της αφρικανικής μετάλλαξης (Μποτσουάνα).

Για το εάν θα υιοθετηθούν ανάλογες ταξιδιωτικές οδηγίες με το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ, απάντησε ότι «θα πάμε κι εμείς σε σκληρή γραμμή, αλλά θα πρέπει οι επιστήμονές μας να αποκτήσουν καθαρή εικόνα».

Μετάλλαξη Μποτσουάνα – Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως

Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 85 κρούσματα:

-77 στη Νότια Αφρική

-4 στη Μποτσουάνα

-2 στο Χονγκ Κονγκ

-1 στο Ισραήλ

-1 στο Βέλγιο

Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Το πρώτο θετικό κρούσμα στην Ευρώπη εντοπίστηκε στο Βέλγιο

Το πρώτο περιστατικό της «μετάλλαξη της Μποτσουάνα» στην Ευρώπη ανιχνεύθηκε σήμερα, Παρασκευή 26/11, στο Βέλγιο.

Πρόκειται για γυναίκα, νεαρής ηλικίας, η οποία εμφάνισε συμπτώματα 11 ημέρες αφότου είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο μέσω της Τουρκίας. Ήταν ανεμβολίαστη και δεν είχε διαγνωστεί στο παρελθόν με κορωνοϊό.

Ο ιολόγος, Μαρκ Βαν Ρανστ, είπε ότι η γυναίκα έφτασε στο Βέλγιο στις 11 Νοεμβρίου και εμφάνισε τα πρώτα της συμπτώματα στις 22 Νοεμβρίου.

Η γυναίκα αυτή δεν είχε καμία σχέση με τη Νότια Αφρική, ούτε με οποιαδήποτε άλλη χώρα στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου, αναφέρει το rtbf.

Λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό ότι το Βέλγιο πραγματοποιεί αναλύσεις σε δύο δείγματα COVID-19 για να διακριβώσει αν πρόκειται για την νέα παραλλαγή B.1.1.529 του SARS-COV-2.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Δημόσιας Υγείας, Φρανκ Βάντερμπρουκ, «γνωρίζουμε ένα θετικό κρούσμα με τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού στο Βέλγιο. Πρόκειται για ένα άτομο που βρέθηκε θετικό στις 22 Νοεμβρίου, μετά την επιστροφή του από το εξωτερικό».

Κεντρική φωτογραφία: Intime

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
09 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Oly

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;