Η κοινωνία του 2030 μέσα από τα μάτια του Μαρκ Ζούκερμπεργκ
Το τέλος του κινητού τηλεφώνου και η επαυξημένη πραγματικότητα, όπως την οραματίζεται ο εφευρέτης και διευθύνων σύμβουλος του Facebook

Το όνομα Μαρκ Ζούκερμπεργκ είναι συνώνυμο τόσο με τη λέξη Facebook, όσο και με το πώς έχει διαμορφωθεί σήμερα το τοπίο των σύγχρονων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο τρόπος που επικοινωνούμε, που οργανώνουμε τον χρόνο μας, που φλερτάρουμε, κοντολογίς η ίδια μας η ζωή.

Mέσω μιας ανάρτησης που έκανε σήμερα, λοιπόν, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, αποκάλυψε το όραμά του για την κοινωνία και το κόσμο το 2030, όταν η επαυξημένη πραγματικότητα θα έχει επιβληθεί, πράγμα που θα φέρει “επανάσταση” στις ανταλλαγές και για την οποία, σύμφωνα με την εκτίμησή του, θα έχει συμβάλει η κοινωνική δικτύωση.

Μέχρι σήμερα, οι αποφάσεις που ο μεγάλος επιχειρηματίας δημοσιοποιούσε για τη νέα χρονιά, ήταν αποκλειστικά προσωπικές, όπως, πέρυσι, για παράδειγμα, όταν δεσμεύτηκε δημοσίως να μάθει μία ξένη γλώσσα, να μην τρώει κρέας παρά μόνο αυτό που προέρχεται από ζώα που έχει σκοτώσει ο ίδιος ή όταν μοιράστηκε την επιθυμία του να επισκεφθεί όλες τις αμερικανικές πολιτείες, κάτι που γέννησε ερωτήματα για το αν σκέφτεται ή όχι για να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές.

Σήμερα Παρασκευή, ωστόσο, ο παγκοσμίου φήμης επιχειρηματίας και προγραμματιστής, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, έγραψε στο Facebook τα εξής:

«Αυτή τη δεκαετία, θα επικεντρωθώ σε μακροπρόθεσμα ζητήματα. Αντί να θέσω στον εαυτό μου προκλήσεις με ορίζοντα ενός χρόνου, προσπάθησα να σκεφτώ πώς ελπίζω να είναι ο κόσμος και η ζωή μου το 2030, ώστε να εξασφαλίσω ότι θα αφιερώσω όλη την προσοχή μου σ’ αυτό».«Θα έχουμε την τεχνολογία για να αισθανόμαστε πλήρως την παρουσία ενός άλλου προσώπου, ανεξάρτητα από το πού θα βρίσκεται αυτό, και η επιστημονική έρευνα θα έχει βοηθήσει να γιατρευτούν και να προληφθούν ασθένειες ώστε το μέσο προσδόκιμο ζωής να παραταθεί κατά 2,5 χρόνια».

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε, οι άνθρωποι θα έχουν εγκαταλείψει το κινητό τηλέφωνο, αντικαθιστώντας το με τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας, έχοντας πλέον ευρεία πρόσβαση στην εικονική πραγματικότητα.

Όπως εξήγησε ο ίδιος: «Φανταστείτε ότι θα μπορείτε να ζείτε στο μέρος της επιλογής σας και να εργάζεσθε εύκολα σε ένα άλλο μέρος. Αν καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε αυτό για το οποίο εργαζόμαστε, η δυνατότητα αυτή θα είναι μέχρι το 2030 πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα».

Η άνοδος της εικονικής πραγματικότητας πρόκειται να αλλάξει συλλήβδην τη φύση της κοινωνικής δικτύωσης, καθώς, αν το Ίντερνετ επέτρεψε σε δισεκατομμύρια ανθρώπους να συνδέονται όταν και όπου θέλουν, το κοινωνικό δίκτυο του μέλλοντος θα αφορά, σύμφωνα με τον ίδιο, «τις ιδιωτικές αλληλεπιδράσεις και θα μας βοηθήσει να κατασκευάσουμε αυτές τις μικρές κοινότητες που έχουμε όλοι μας ανάγκη στη ζωή».

Όπως παραδέχτηκε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ στην ανάρτησή του για την κοινωνία του 2030: «ένα από τα μεγάλα ερωτήματα για την επόμενη δεκαετία είναι το πώς πρέπει να κυβερνηθούν οι μεγάλες νέες ψηφιακές κοινότητες που έχει δημιουργήσει το Διαδίκτυο. Πλατφόρμες όπως το Facebook πρέπει να βρουν μια συμφωνία ανάμεσα σε αξίες που όλοι ασπαζόμαστε, όπως ανάμεσα στην ελευθερία της έκφρασης και την ασφάλεια, ή ανάμεσα στην ιδιωτικότητα και την επιβολή του νόμου, ή ανάμεσα στη δημιουργία ανοιχτών συστημάτων και περιορισμένης πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα. Είναι σπάνιο να υπάρξει μια ξεκάθαρα “σωστή” απάντηση και σε πολλές περιπτώσεις είναι εξίσου σημαντικού οι αποφάσεις να ληφθούν με τέτοιο τρόπο που να θεωρείται νομιμοποιημένος στα μάτια της κοινότητας. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν πιστεύω ότι οι εταιρείες θα πρέπει να παίρνουν τόσο σοβαρές αποφάσεις που αγγίζουν τις θεμελιώδεις αξίες της Δημοκρατίας. Μια λύση είναι να υπάρξουν κανόνες. Και όσο οι κυβερνήσεις μας θεωρούνται νόμιμες, κανόνες που θα θεσπίζονται μέσω δημοκρατικών διαδικασιών προσθέτουν μεγαλύτερη νομιμότητα και εμπιστοσύνη από κανόνες που ορίζονται μόνο από τις εταιρείες». 

Η σχετική ανάρτηση του Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει πυροδοτήσει -όπως είναι φυσικό- σωρεία χιλιάδων σχολίων και αναδημοσιεύσεων στο facebook:

Δείτε ακόμα:

Μήπως έχει ξεφύγει λίγο η κατάσταση με τα notifications;

Η Google απενεργοποίησε λειτουργίες σε συσκευές Xiaomi λόγω σοβαρής αναφοράς χρήστη!

Πόσο απέχουν τα δυστοπικά μυθιστορήματα από την καθημερινή πραγματικότητα;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;