Μήπως έχει ξεφύγει λίγο η κατάσταση με τα notifications;

Από neolaia.gr Team 21 Νοεμβρίου 2019

Έχεις αναρωτηθεί πώς οι ειδοποιήσεις στα smartphones λεηλατούν όλη την ενέργεια και προσοχή σου;

Πολλοί ιδιοκτήτες smartphone λαμβάνουν κάτι παραπάνω από 80 ειδοποιήσεις την ημέρα.

Αναλογίσου μόνο τι σημαίνει να χτυπάει το κινητό σου 80 φορές την ημέρα και να σου αποσπάει ουσιαστικά την προσοχή, γεμίζοντας το μυαλό σου με (πραγματικά) άσχετες πληροφορίες από το ποιος τρώει παγωτό μπροστά από τη Fontana di Trevi, μέχρι ποιος αποφοίτησε μετά από 6 χρόνια ή ποιος έκανε μια μακροσκελή ανάρτηση στο facebook για κάποιο φλέγον ζήτημα της εγχώριας επικαιρότητας.

Γιατί, εκεί που προσπαθείς να ηρεμήσεις ή δεν έχεις ξυπνήσει ακόμα καλά καλά, η συνέρχεσαι από μια κρίση στη δουλειά ή μια κρίση άγχους ή περιμένεις κάποιον να πάτε για καφέ ή ή ή, σου σκάνε άκυρες ειδοποιήσεις, του τύπου: «Influencers στο Bali κάνουν yoga κι εσύ όχι». «Ένας μακρινός θείος ανέβασε στο facebook ένα πολιτικό meme».

Σύμφωνα, λοιπόν, με το παρακάτω βίντεο του WIRED, «Κάθε φορά που λαμβάνεις μια ειδοποίηση, δέχεσαι μια ψυχολογική επιρροή στο σώμα σου, αφού εκείνη τη στιγμή απελευθερώνονται χημικές ουσίες, όπως η κορτιζόλη».

Αυτά αναφέρει ο Larry Rosen, ερευνητής ψυχολόγος που μελετά τις ψυχολογικές επιπτώσεις της τεχνολογίας στον άνθρωπο, επισημαίνοντας πως η ολοένα και συχνότερη λήψη notifications, μπορεί τελικά να οδηγήσει σε αυξανόμενο στρες, που πολλοί από εμάς έχουμε βιώσει.

Αυτό το άγχος φυσικά υπακούει στη λογική του FOMO, δηλαδή του φόβου που αισθανόμαστε μη χάσουμε οτιδήποτε συμβαίνει στα social media, στο facebook, στα email μας, στα sms.

Δείτε το παρακάτω βίντεο:

Δες ακόμα: Το κινητό σου δεν είναι και η πιο ασφαλής συσκευή στον κόσμο (vid)

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486