10 αποφθέγματα του Φρίντριχ Νίτσε που θα σε βάλουν σε σκέψεις
Σαν σήμερα, το 1844, έρχεται στη ζωή ο σπουδαίος φιλόσοφος, Φρίντριχ Νίτσε.

Ο Φρίντριχ Βίλχελμ Νίτσε, όπως ήταν ολόκληρο το όνομά του, γεννήθηκε σε μία μικρή Γερμανική πόλη σαν σήμερα, στις 15 Οκτωβρίου 1844. Υπήρξε ένα από τους σημαντικότερους φιλοσόφους τόσο της Γερμανίας όσο και της παγκόσμιας της διανόησης, ενώ έγραψε κριτικά δοκίμια πάνω στη θρησκεία, την ηθική, τον πολιτισμό, τη φιλοσοφία και τις επιστήμες, δείχνοντας ιδιαίτερη κλίση στη χρήση μεταφορών, ειρωνείας και αφορισμών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής υπηρέτησε την φιλοσοφία γράφοντας αδιάκοπα και αναπτύσσοντας τις ιδέες του, που στιγμάτισαν για πάντα τον κόσμο της παγκόσμιας διανόησης. Το πιο σημαντικό κομμάτι του έργου του γράφτηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας που ακολούθησε μετά την παραίτησή του από τη θέση του καθηγητή της κλασσικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία.

Μάλιστα, εκείνη την περίοδο απομακρύνθηκε από τον φίλο του και γνωστό συνθέτη, Βάγκνερ, ενώ απομακρύνθηκε και από τα γραπτά και τη γενικότερη φιλοσοφία του Σοπενχάουερ που τον είχε επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό αναπτύσσοντας περαιτέρω τη δική του.

Όσον αφορά την τελευταία δεκαετία της ζωής του την πέρασε με πολλά προβλήματα υγείας, ενώ έπασχε από μία νευρική διαταραχή που σύμφωνα με διαδεδομένες εκδοχές οφείλονταν στη σύφιλη, σε κληρονομική εγκεφαλική νόσο, σε ένα όγκο και στην υπερβολική χρήση ηρεμιστικών. Αφού έμεινε σε ψυχιατρική κλινική, τον φρόντισε η μητέρα του και η αδερφή του στη Γερμανία. Ο σπουδαίος φιλόσοφος έφυγε από τη ζωή στη Βαϊμάρη στις 25 Αυγούστου του 1900 αφήνοντας τεράστια παρακαταθήκη στην παγκόσμια φιλοσοφία και το χώρο της διανόησης.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 177 χρόνων από τη γέννησή του!

  1. Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος.
  2. Ό,τι δεν μας σκοτώνει, μας κάνει πιο δυνατούς.
  3. Και εκείνοι χόρευαν, κι όσοι τους είδαν τους πέρασαν για τρελούς, αλλά ήταν εκείνοι που δεν μπορούσαν να ακούσουν τη μουσική.
  4. Ο έρωτας πάντα κρύβει μια παράνοια μέσα του, μια τρέλα. Αλλά μην ξεχνάτε ότι και η τρέλα πάντα κρύβει μια δική της λογική.
  5. Όποιος παλεύει και μάχεται με τέρατα θα πρέπει να προσέξει, να μην γίνει κι ο ίδιος τέρας. Διότι, όταν κοιτάς συνεχώς την άβυσσο, θα έρθει η στιγμή που η άβυσσος θα σου ανταποδώσει το βλέμμα
  6. Μερικές φορές οι άνθρωποι δεν θέλουν να ακούσουν την αλήθεια, διότι δεν θέλουν να καταστρέψουν τις αυταπάτες τους.
  7. Δεν υπάρχουν γεγονότα, παρά μόνο ερμηνείες
  8. Αυτός που ζει για ένα γιατί μπορεί να αντέξει οποιοδήποτε πώς.
  9. Το φίδι που δεν μπορεί να αλλάξει το δέρμα του πεθαίνει. Έτσι συμβαίνει και με τον νου που δεν μπορεί να αλλάξει άποψη, παύει να είναι νους
  10. Κάθε βαθυστόχαστος άνθρωπος φοβάται περισσότερο μήπως τον κατανοήσουν, παρά μήπως τον παρερμηνεύσουν

Πηγή εικόνας: Wikimedia Commons

Διαβάστε κι αυτά:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
FT
1 - 1
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
FT
1 - 0
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
ΤΕΛ
66 - 104
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
ΤΕΛ
77 - 62
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1 
 0 
 0