Πανεπιστήμια: Εξ αποστάσεως μαθήματα στα περισσότερα ΑΕΙ - Προβληματισμός για το άνοιγμα των Σχολών
Πανεπιστήμια: Ενστάσεις και ανησυχία για τη δια ζώσης λειτουργία των ΑΕΙ - Τι αναφέρει η Νομική Σχολή σε απόφασή της

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στα ΑΕΙ για την επιστροφή των φοιτητών και των καθηγητών στα αμφιθέατρα από τις αρχές Οκτωβρίου.

Μετά από ενάμιση χρόνο περίπου, τα μαθήματα στα Πανεπιστήμια έχει ανακοινωθεί ότι θα πραγματοποιηθούν δια ζώσης από τις 4 Οκτωβρίου 2021, με τις πρυτανικές αρχές και τους καθηγητές, ωστόσο, να διατυπώνουν ενστάσεις για τον τρόπο επαναλειτουργίας των ΑΕΙ.

Πώς θα γίνεται η είσοδος των φοιτητών στα Πανεπιστήμια

Και παρότι το Υπουργείο Παιδείας επιθυμεί τα μαθήματα για το νέο ακαδημαϊκό έτος να γίνουν δια ζώσης, η πραγματικότητα φαίνεται να είναι πολύ διαφορετική, καθώς στις περισσότερες Σχολές αυτό φαντάζει αδύνατο εξαιτίας των μέτρων που θα πρέπει να τηρηθούν κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ήδη, η Νομική Σχολή Αθηνών αποφάσισε μέσω συνέλευσης που πραγματοποίησε, ότι θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες τα μαθήματα εξ’ αποστάσεως, δεδομένου ότι τα αμφιθέατρα δεν μπορούν να χωρέσουν όλους τους φοιτητές από τη στιγμή που θα πρέπει να τηρείται απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους.

Από την άλλη, εάν «σπάσουν» οι φοιτητές σε περισσότερες αίθουσες, δεν θα μπορεί να κάνει μάθημα ο καθηγητής.

Σήμερα η Σύνοδος των Πρυτάνεων

Πολλά θα εξαρτηθούν και από τη σημερινή συνάντηση των πρυτάνεων με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ενώ όλοι αναρωτιόνται ποιοι θα ελέγχουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή τα τεστ, στα οποία θα υποβάλλονται οι ανεμβολίαστοι πριν μπουν στο αμφιθέατρο, δεδομένου ότι οι καθηγητές δεν υπάρχει περίπτωση να μπουν σε μια τέτοια διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επισημαίνει πως γι’ αυτό το θέμα θα γίνουν προσλήψεις έκτακτου προσωπικού, αλλά τα μαθήματα ξεκινούν σε λίγες ημέρες και στην πράξη δεν έχει γίνει τίποτα επ’ αυτού.

Με αυτούς τους προβληματισμούς, προσέρχονται σήμερα, Τετάρτη 22/09, στη Σύνοδο των Πρυτάνεων οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων, προκειμένου να συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους θα εξασφαλιστεί η ομαλή επαναλειτουργία των πανεπιστημίων και πώς θα αποτραπεί η διασπορά του ιού, ενώ δεύτερο μέρος της συνεδρίασης, θα συμμετάσχει και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

«Στον πάγο» η Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Τι αναφέρει η Νομική Σχολή στην απόφασή της

Στην απόφαση που έλαβε η Νομική Σχολή αναφέρεται ότι:

«Στόχος είναι η κατά το δυνατόν ταχύτερη και πληρέστερη επιστροφή στην κανονικότητα. Η πορεία αυτή θα πρέπει να οργανωθεί έτσι ώστε να διασφαλίζεται η υγεία όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Με την υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή και ειδικότερα τις διαθέσιμες αίθουσες διδασκαλίας και το υφιστάμενο προσωπικό του ιδρύματος για τη διεξαγωγή των απαιτούμενων ελέγχων:

-Τα υποχρεωτικά μαθήματα θα ξεκινήσουν εξ αποστάσεως.

-Τα μαθήματα υποχρεωτικής επιλογής με συμμετοχή άνω των 65 φοιτητών θα ξεκινήσουν εξ αποστάσεως.

-Τα μαθήματα υποχρεωτικής επιλογής με συμμετοχή μικρότερη των 65 φοιτητών, τα μαθήματα ελεύθερης επιλογής του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών, τα μαθήματα του προγράμματος Erasmus και τα μαθήματα των ελληνικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων θα πραγματοποιηθούν κατά κανόνα διά ζώσης.

-Τα ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά προγράμματα της σχολής θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως κατά το χειμερινό εξάμηνο».

Το πλαίσιο εισόδου στα Πανεπιστήμια

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΥΠΑΙΘ, το διδακτικό προσωπικό και οι φοιτητές, προκειμένου να συμμετέχουν στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία των ΑΕΙ οφείλουν να πληρούν μία από τις εξής προϋποθέσεις:

-Να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού

-Να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου, ή

-Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR) για κορωνοϊό 2 φορές την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως 48 ώρες πριν την προσέλευσή τους στα ΑΕΙ κάθε Τρίτη και Παρασκευή, και επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος.

Μέσω “edupass” η είσοδος των φοιτητών στα ΑΕΙ

Στην ψηφιακή πλατφόρμα edupass.gov.gr, η οποία θα στοχεύει στη θωράκιση της δια ζώσης λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών όλων των βαθμίδων, θα φιλοξενούνται όλα τα δεδομένα νόσησης, εμβολιασμού, αλλά και εργαστηριακών ελέγχων φοιτητών, μαθητών και καθηγητών.

Η νέα πλατφόρμα θα είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) και θα στοχεύει στον έλεγχο τήρησης των υγειονομικών προϋποθέσεων, ανάλογα με την ιδιότητά τους, για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία με φυσική παρουσία σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές, ανεξαρτήτως βαθμίδας.

Οι ενδιαφερόμενοι, μέλη της εκπαιδευτικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, δηλώνουν στην πλατφόρμα την προϋπόθεση που πληρούται για τη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία (εμβολιασμός, νόσηση, αρνητικό αποτέλεσμα PCR/rapid test ή self test), ανάλογα με τα ισχύοντα ανά περίπτωση υγειονομικά μέτρα και την ηλικιακή ομάδα, όπου εντάσσεται κάθε φυσικό πρόσωπο.

Η πλατφόρμα διασυνδέεται με το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών, το Εθνικό Μητρώο Ασθενών και την ειδική πλατφόρμα του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID -19 και ελέγχεται η πλήρωση των προϋποθέσεων συμμετοχής ανά περίπτωση. Τα στοιχεία θα αποστέλλονται στη θυρίδα κάθε εκπαιδευτικής δομής που καταχωρίζει ο αιτών και βάσει αυτών θα καθίσταται δυνατή η συμμετοχή του στην εκπαιδευτική διαδικασία με φυσική παρουσία.

Πανεπιστήμια: Το πρωτόκολλο λειτουργίας των ΑΕΙ

Συνοπτικά, το πρωτόκολλο για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων έχει ως εξής:

-Κάθε Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου, ορίζει τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 και τον αναπληρωτή του.

-Η εκπαιδευτική διαδικασία στα ΑΕΙ πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον εγκεκριμένο κανονισμό του κάθε προγράμματος σπουδών.

-Η διενέργεια πρακτικής άσκησης φοιτητών κάθε κύκλου σπουδών με φυσική παρουσία σε φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα πραγματοποιείται σύμφωνα με τα ειδικότερα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και τους όρους που ισχύουν ανά φορέα για τους λοιπούς εργαζομένους.

-Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους των ΑΕΙ όπου υπάρχει συνωστισμός. Εξαιρούνται περιπτώσεις όπου η φύση του διδασκόμενου μαθήματος δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή τους με χρήση μάσκας (π.χ. αθλήματα σε Σχολές Φυσικής Αγωγής, χρήση πνευστών μουσικών οργάνων σε Τμήματα Μουσικών Σπουδών).

-Τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα Υγιεινής και Καθαριότητας/Απολύμανσης σε όλους τους εκπαιδευτικούς χώρους των ΑΕΙ, η διασφάλιση επαρκούς αερισμού, ο συνεχής καθαρισμός και η εφαρμογή απολυμαντικών σε επιφάνειες και εργαστηριακό εξοπλισμό.

-Λειτουργία αιθουσών πολυμέσων – αναγνωστηρίων – βιβλιοθηκών: Είσοδος με επίδειξη βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού αποτελέσματος. – Υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Φοιτητικά γυμναστήρια: Λειτουργία σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των γυμναστηρίων.

Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος: Εφαρμόζονται τα μέτρα και οι ειδικότεροι κανόνες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για τα φοιτητικά εστιατόρια και τα κυλικεία (σε εσωτερικούς χώρους μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες) – Δυνατότητα λήψης φαγητού σε πακέτο για τους μη εμβολιασμένους ή μη (διευκρινιστικά) νοσήσαντες φοιτητές, υπό την προϋπόθεση μη παραμονής στους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων.

Φοιτητικές εστίες:

-Τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Καθαριότητας σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους της εστίας.

– Απομόνωση σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες οδηγίες του ΕΟΔΥ τυχόν διαμένοντος φοιτητή σε φοιτητική εστία που έχει διαγνωσθεί ως θετικός στον covid-19 σε μονόκλινο δωμάτιο, εφόσον δεν διαμένει ήδη σε τέτοιο τύπο δωματίου.

– Τελετές ορκωμοσίας με φυσική παρουσία: Η είσοδος εκπροσώπων του ΑΕΙ, φοιτητών και επισκεπτών θα πραγματοποιείται κατόπιν επίδειξης βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού εργαστηριακού αποτελέσματος και με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

– Προγράμματα ανταλλαγής – κινητικότητας φοιτητών, διδακτικού και λοιπού προσωπικού των ΑΕΙ (π.χ. Erasmus) θα διενεργούνται σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για τα ταξίδια.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Υπάλληλοι γραφείου

Μερική Απασχόληση

15-03-2024

Αργυρούπολη

590

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
09 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Oly

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1