Κριστίν ντε Πιζάν: Η Google τιμάει με ένα doodle την Ιταλίδα συγγραφέα
Το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο στην Κριστίν ντε Πιζάν, τη σπουδαία Ιταλίδα συγγραφέα.

Η Google τιμά με το σημερινό της doodle την Ιταλίδα συγγραφέα Κριστίν ντε Πιζάν. Η Πιζάν θεωρείται η πρώτη Ευρωπαία επαγγελματίας λογοτέχνης και μία από τις σημαντικότερες λόγιες του μεσαίωνα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Christine de Pizan (@christine_de_pizan)

Η Κριστίν ντε Πιζάν γεννήθηκε στη Βενετία στις 11 Σεπτεμβρίου 1364. Πέρασε τα παιδικά της χρόνια εξερευνώντας βιβλιοθήκες στην αυλή του βασιλιά της Γαλλίας Κάρολου Ε’ του Σοφού. Εκεί ο πατέρας της υπηρετούσε ως αστρολόγος. Οπλισμένη με μια πένα και την αγάπη της για τη λογοτεχνία, άρχισε να γράφει ρομαντικές μπαλάντες το 1393. Αυτή η πρώιμη ενασχόληση για γυναίκα με την λογοτεχνία γοήτευσε πολλούς ισχυρούς άνδρες της εποχής της συμπεριλαμβανομένου του βασιλιά της Γαλλίας Καρόλου ΣΤ’.

Η Κριστίν ντε Πιζάν συνέγραψε μία σειρά από δημοφιλή ποιήματα και κείμενα που την έκαναν γνωστή στην Ευρώπη ως μία σημαντική συγγραφέα της εποχής της καθώς και μία σειρά από εγχειρίδια για πρίγκιπες στα οποία μελετούσε τον πιο κατάλληλο τρόπο εκπαίδευσης για μελλοντικούς ηγεμόνες. Καθώς περνούσαν τα χρόνια άρχισε να γράφει πιο βαθιά και φιλοσοφημένα κείμενα που ήταν λιγότερο δημοφιλή στο ευρύ κοινό αλλά θεωρούνται μέχρι και σήμερα λογοτεχνικά και φιλοσοφικά αριστουργήματα και την καταξίωσαν ως μία από τις μεγαλύτερες λογοτέχνες της εποχής της. Η φήμη της ως λόγιος της επέτρεψε να επεκταθεί και πέρα από την βασιλική αυλή και να καθιερωθεί ως μία συγγραφέας που ασχολήθηκε με την θέση των γυναικών στην κοινωνία.

Η Ντε Πιζάν είναι πιο γνωστή για τον ρόλο της σε μια μεσαιωνική λογοτεχνική διαμάχη που ανταγωνίζεται κάθε σύγχρονο δράμα διασημοτήτων. Ξεκίνησε στις αρχές του 1400 με θυελλώδεις συζητήσεις σχετικά με το δημοφιλές ποίημα «Μυθιστορία του ρόδου» («La Roman de la Rose) των Γκιγιόμ ντε Λορίς και Ζαν ντε Μεν. Η Ντε Πιζάν κατήγγειλε τη μεταχείριση των γυναικών στο έργο και ανταπέδωσε το 1405 με ένα από τα πιο διάσημα έργα της «Το βιβλίο της πολιτείας των κυριών» («Le livre de la cité des dames»). Σε αυτό, ενσωμάτωσε ιστορίες που αναδείκνυαν της ηγετικές ικανότητες και τη σοφία σημαντικών γυναικών από την μυθολογία και την ιστορία. Στα τέλη της ίδιας χρονιάς κυκλοφόρησε τη συνέχεια του με τίτλο «Ο θησαυρός της πολιτείας των κυριών» («Le trésor de la cité des dames») ολοκληρώνοντας τη σειρά που θεωρείται πλέον από τα πρώτα έργα της φεμινιστικής λογοτεχνίας.

Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της, δημοσίευσε δέκα βιβλία ποίησης, πολλά από τα οποία ήταν «παράπονα» («complaints»), ένας όρος για μεσαιωνικά ποιήματα και τραγούδια διαμαρτυρίας ενάντια στην κακία ή την αδικία.

Το 1415 ξέσπασε ο Εκατονταετής Πόλεμος από τον οποίο η Γαλλία βγήκε ηττημένη. Αυτή η εξέλιξη επηρέασε σημαντικά την Κριστίν ντε Πιζάν και αποφάσισε να αποσυρθεί σε ένα μοναστήρι. Εκεί έγραψε και το “Λόγος Περί της Ζαν ντ΄ Άρκ” το 1429. Τελικά, απεβίωσε στο μοναστήρι κάποια στιγμή μεταξύ του 1430 και του 1431.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
45'
1 - 0
Ast
09 Μαϊ. 2024
Ατα
50'
1 - 0
Oly

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1