Έξι επαγγέλματα που δεν υπήρχαν πριν από 15 χρόνια
Επαγγέλματα που δεν υπήρχαν ούτε σαν ιδέα πριν από 15 χρόνια, αλλά σήμερα έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση!

Καθώς οι Πανελλήνιες 2021 τελείωσαν και οι υποψήφιοι περιμένουν με ανυπομονησία την έναρξη της φοιτητικής ζωής η επιλογή επαγγέλματος μονοπωλεί το ενδιαφέρον.

Ποιο είναι το ιδανικό επάγγελμα για εμένα; Ποιο είναι το επάγγελμα του μέλλοντος; Αυτά είναι μόνο δύο από τα ερωτήματα που σκέφτεται κάποιος μαθητής ή κάποια μαθήτρια, το καλοκαίρι πριν την έναρξη της φοιτητικής ζωής. Είναι σημαντικό όμως να ρίξει μία ματιά σε επαγγέλματα που αν και σήμερα κάνουν θραύση, πριν από 15 χρόνια, όταν δηλαδή ο ίδιος ή η ίδια ήταν παιδί, δε μπορούσαμε να φανταστούμε την ύπαρξή τους.

Με αυτό τον τρόπο θα κατανοήσει πως αφενός όλα είναι ρευστά και αλλάζουν, με αποτέλεσμα επαγγέλματα που τώρα έχουν ζήτηση ξαφνικά να μην έχουν και, φυσικά, το αντίθετο. Από την άλλη μπορεί να πάρει μερικές ιδέες για το επάγγελμα που θα ήθελε να ασκήσει μελλοντικά.

Ακολουθούν ορισμένα επαγγέλματα που πριν από 15 χρόνια δεν μπορούσαμε να τα φανταστούμε, αλλά σήμερα η ζήτησή τους είναι… κατακόρυφη!

1.Social Media Manager

Αν και τα social media υπήρχαν ήδη από τις αρχές της νέας χιλιετίας, η ύπαρξή τους έγινε αισθητή προς τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας. Τότε μάλιστα οι εταιρείες ανακάλυψαν πόσο σημαντική είναι μία σοβαρή εικόνα και έντονη παρουσία στα social media. Τότε “βασιλιάς” ήταν το facebook και μετά ακολούθησαν το Instagram και το Twitter, ενώ τώρα σταδιακά φαίνεται πως περισσότερο έδαφος κερδίζουν πλαυφόρμες όπως το TikTok και το Clubhouse.

Όπως και να έχουν τα πράγματα όμως η παρουσία στα social media είναι ανάγκη για να προσελκύσεις κανείς περισσότερους πελάτες και πρέπει να την αναλαμβάνει ένα επαγγελματίας. Αυτός ο επαγγελματίας είναι ο social media manager είναι αυτός που επιμελείται τα posts στις πλατφόρμες των εταιρειών, δημιουργεί ολόκληρη τη στρατηγική που θα ακολουθήσει μία εταιρεία στα social media της και φυσικά, την εφαρμόζει μαζί με την ομάδα του (αν υπάρχει).

2. Content Creator

Ή αλλιώς δημιουργός περιεχομένου. Ένας content creator είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία online περιεχομένου, το οποίο θα προωθεί ένα προϊόν, μία υπηρεσία ή γενικότερα μία εταιρεία. Ο content creator μπορεί να “ειδικεύεται” σε κάτι (όπως είναι για παράδειγμα η παραγωγή video ή κειμένων) ή μπορεί να έχει δυντότητες για παραγωγή πολλών ειδών περιεχομένου.

Το περιεχόμενο που συνήθως δημιουργεί ένας content creator είναι blog posts, posts για social media, newsletters, δημιουργία video, δημιουργία εικόνων ή infographics, επιμελείται το graphic design όπου είναι απαραίτητο κλπ. Αυτό που συνήθως παραλείπεται είναι πως μερικές φορές δημιουργεί και offline περιεχόμενο όπως είναι για παράδειγμα τα διαφημιστικά φυλλάδια κλπ.

3. Cloud Architect

Αν ρωτούσες κάποιον πριν από 15 χρόνια τι είναι το cloud, σίγουρα θα σού έδειχνε κάποιο σύννεφο στον ουρανό. Ωστόσο, πλέον το cloud είναι ένα από τα πιο δημοφιλή IT models, που χρησιμοποιούν σήμερα μεγάλοι κολοσσοί αλλά και πιο μικρές εταιρείες. Πίσω από αυτό κρύβονται οι Cloud Architects, οι οποίοι έχοντας αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις δημιουργούν κατά κύριο λόγο της στρατηγική του cloud μίας εταιρείας και ο ίδιος έχει αρκετά μεγάλα έσοδα, ειδικά στο εξωτερικό.

4. SEO specialist

Ήαλλιώς ειδικός στο Search Engine Optimization. Πολλοί άνθρωποι παλιότερα δε γνώριζαν καν την ύπαρξη του SEO, πόσο μάλλον την ύπαρξη του επαγγελματία που είναι ειδικευμένος και ασχολείται με αυτό.Για να είμαστε ειλικρινείς όμως ο SEO specialist είναι απαραίτητος για όλες τις δουλειές που γίνονται digital κι ας έγινε γνωστός ως ειδικότητα τα τελευταία χρόνια.

Τι κάνει όμως ένας SEO specialist; Η αλήθεια είναι πως κάνει πολλά. Ο κύριος ρόλος του όμως είναι η ενασχόλησή του με το optimization μίας ιστοσελίδας και του περιεχομένου της κάνοντάς την έτσι πιο προσιτή και εύκολα προσβάσιμη στο χρήστη.

5. Virtual Assistant

Αν και υπήρχαν αρκετά άτομα που εργάζονταν εξ’ αποστάσεως πριν την καραντίνα, μετά την πανδημίας το remote work έχει γίνει μία μόδα, που με κάποιον τρόπο θα παραμείνει στο εργασιακό προσκήνιο. Καθώς πολλές εταιρείες βάζουν τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενές τους να εργάζονται από όπου εποθυμούν, δημιουργείται η ανάγκη ενός βοηθού που επίσης θα εργάζεται από το μέρος που θέλει.

Έτσι δημιουργήθηκε η θέση του/της Virtual Assistant, που εξ’ αποστάσεως αναλαμβάνουν ορισμένα διοικητικά ή οργανωτικά καθήκοντα. Άλλωστε, πλέον η εξέλιξη της τεχνολογίας δεν απαιτεί απαραίτητα την παρουσία των εργαζομένων στο γραφείο, καθώς με τη βοήθεια του διαδικτύου και πολλών εφαρμογών (όπως π.χ. το Zoom), πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν ακόμη και από την άνεση του καναπέ.

6. Millennial expert

Οι millennials είναι μία εντελώς διαφορετική γενιά από τις προηγούμενες, αφού ως επί το πλείστον μεγάλωσε με την παρουσία της τεχνολογίας και γνώρισε από πρώτο χέρι όλα τα μεγάλα σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα. Έτσι, οι μεγάλες εταιρείες προσπαθούν να κατανοήσουν περισσότερο τους millennials και τον τρόπου που δρουν και συμπεριφέρονται προκειμένου να τους κερδίσουν ως καταναλωτές.

Ουσιαστικά οι millennial experts είναι σύμβουλοι που αναλαμβάνουν να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ των millennial και των προηγούμενων γενεών ως προς τον τρόπο που πρέπει να προωθούνται και να πωλούνται προϊόντα και υπηρεσίες. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το τι εστί ένας millenial expert, τότε καλύτερα ας σού εξηγήσει η Gabrielle Bosche, μία από τις πιο γνωστές και διάσημες millennial experts παγκοσμίως.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 2