Η αρένα του Twitter
Το Twitter στην αρχή είχε τη φήμη του δικτύου που ήταν για τους πιο «μορφωμένους»

Έχω γράψει και άλλες φορές για κοινωνικά δίκτυα, με το TikTok να παίρνει την πρώτη θέση στη χαρούμενη αίσθηση που αφήνει (κάποιες φορές, όχι όλες).

Το πιο εντυπωσιακό όμως μέσο, που πάρα πολλοί το υποτιμούν (και πολλοί από τους φοιτητές μου ανάμεσα σε αυτούς-ντροπή) είναι το Twitter. Το Twitter στην αρχή είχε τη φήμη του δικτύου που ήταν για τους πιο «μορφωμένους», αυτό έδειχναν τουλάχιστον τα στατιστικά των χρηστών.

Πάντα το βάρος ήταν στη γρήγορη ενημέρωση και στις ειδήσεις και γι’ αυτό πολλοί δημοσιογράφοι βρέθηκαν να κάνουν δεύτερη, παράλληλη καριέρα μέσα σε αυτό. Δεν φημίζεται για την εύκολη αλληλεπίδραση μεταξύ των χρηστών (το να ακολουθήσεις τις απαντήσεις είναι ένας άθλος) αλλά δεν κάνει κανείς κάτι για να το βελτιώσει, και αυτό κάτι δείχνει. Το Twitter με τους περιορισμούς στους χαρακτήρες σου λέει ότι δεν είναι μέσο για να ανοίγεις κουβέντα. Είναι ένα μέσο που θέλει άμεση επικοινωνία και ανταπόκριση, όχι αναλύσεις επί αναλύσεων.

Πόσοι το χρησιμοποιούν έτσι; Λίγοι πλέον. Λίγοι άλλωστε μπορούν να μαζέψουν τη χαοτική σκέψη τους σε 280 χαρακτήρες, και σίγουρα ακόμα λιγότεροι στους 140 που ήταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια.

Κάνοντας μια βόλτα στο Twitter τώρα διαπιστώνεις ότι έχει γίνει αρένα. Έτσι και αλλιώς είναι ένα μέσο που προσφέρεται για λογαριασμούς… undercover. Ελάχιστοι είναι με φωτογραφίες κανονικές (αναλογικά) και αντίστοιχα λίγοι είναι με το κανονικό τους όνομα ή με ένα bio που βγάζει πραγματικά νόημα. Άρα, το πεδίο είναι ελεύθερο να γίνει πεδίο…βολής προς κάθε κατεύθυνση.

Η δημοσιότητα και η διασημότητα που μπορεί να προσφέρουν κάποια retweets ή κάποιες απαντήσεις κρύβουν την παγίδα να νομίζεις ότι μόνο η άποψή σου έχει αξία. Ή ότι μόνο εσύ έχεις δίκιο. Ή ότι πρέπει να έχεις γνώμη (και δίκιο) για όλα τα πράγματα που περνάνε από το timeline σου. Επίσης, πολλοί νομίζουν ότι έχουν το δικαίωμα να λένε ό,τι μπαρούφα τους κατεβαίνει (μη θυμηθώ κάτι τέρατα που διάβασα πρόσφατα περί «ευχών» σε ένα παιδάκι για μυοκαρδίτιδα μετά το εμβόλιο) και να μην έχουν καμία επίπτωση.

Αυτά τα φαινόμενα πολλαπλασιάζονται. Ειδικά τώρα, στην περίοδο της πανδημίας, πολλοί προσπαθούν να εκφράσουν απόψεις, άλλοι με στοιχεία, άλλοι με προσωπικές εμπειρίες και έχουν από κάτω τον κάθε κακομοίρη να τους λέει κουταμάρες. Θα μου πείτε, δημόσια τα λες, δεν περιμένεις να τις ακούσεις αυτές τις κουταμάρες; Ελευθερία του λόγου έχουμε. Ναι, προφανώς, αλλά το να είναι κάποιος επαγγελματίας troll αλλάζει επίπεδο στην προσπάθεια διατήρησης της ψυχραιμίας.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Πολλοί ανακαλύπτουν τον….ρεπόρτερ μέσα τους. Θέλουν να αντικαταστήσουν τα πουλημένα ΜΜΕ, την κυβέρνηση, την αστυνομία κοκ. Κάνουν αναμεταδόσεις από φωτιές, σεισμούς και πλημμύρες. Τόσο που σε κάνει να πιστεύεις μήπως τελικά θέλουν να γίνουν αυτό που βρίζουν ενώ αυτοί νομίζουν ότι κερδίζουν το κατεστημένο. Αυτό που δεν συνειδητοποιούν είναι το κακό που μπορεί να κάνουν σε κάποιον που θα τους διαβάσει. Την παραπληροφόρηση που θα κάνουν, άθελά τους ίσως, αφού δεν έχουν όλες τις πληροφορίες. Τη λάθος καθοδήγηση που θα δώσουν γιατί «ξέρουν» και καλά, αλλά ούτε την τύφλα τους γνωρίζουν.

Το Twitter είναι η νέα αρένα ξεμαλλιάσματος, trolling, flaming και όλων των άλλων όρων που ταιριάζουν σε αυτήν την κατάσταση. Θα καθαρίσει πιστεύω με τον καιρό, ήδη πέφτουν αναφορές εκεί που πρέπει να συνειδητοποιούν μερικοί-μερικοί ότι όποιος πει μαλακία, πληρώνει κιόλας. Όπως στην πραγματική ζωή ένα πράγμα. Και μην ξεχνάτε…δεν αρκεί να σβήσετε κάτι… Σίγουρα σας έχει προλάβει κάποιος με ένα screenshot.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Ηρακλειο

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
07 Μαϊ. 2024
Παρ
22:00
-
Μπο
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
07 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
08 Μαϊ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;