Ο μαγικός -χαρούμενος- κόσμος του TikTok
Ας αναλογιστούμε γιατί το 90% όσων το χρησιμοποιούν είναι μονίμως χαμογελαστοί.

TikTok δεν είχα κάνει μέχρι πρόσφατα. Έβλεπα, όμως, ότι έπαιρνε μεγάλη φόρα, το συζητούσαν για πολλούς και διάφορους λόγους, όλο και περισσότερα παιδιά έκαναν λογαριασμούς, άρχιζε να χρησιμοποιείται και για διαφημίσεις, οπότε είπα να το δω για να το κάνω και στο μάθημα στους φοιτητές μου.

Έκανα λογαριασμό, λοιπόν, κιουρία, και πάω να δω πώς στο καλό φτιάχνουν τα βίδεα. Καλά… Ακόμα τίποτα δεν έχω ανεβάσει, δεν έχω καταλάβει χριστό πώς λειτουργεί το συστηματάκι και δεν νομίζω ότι θα προσπαθήσω κιόλας, καθώς μάλλον υπάρχει όριο ηλικίας στο να καταλαβαίνουμε πώς γίνεται.

Έψαξα διάφορα στατιστικά και βρήκα το πολύ ενδιαφέρον ότι οι χρήστες του συγκεκριμένου κοινωνικού δικτύου είναι οι πιο χαρούμενοι, δεν έχουν συγκεκριμένη ώρα μέσα στη μέρα που το κοιτάνε (κοινώς, είναι κολλημένοι εκεί και χάνουν την αίσθηση του χρόνου) και επίσης είναι πλήρως αφοσιωμένοι όταν κάνουν scrolling, δεν κάνουν και άλλα πράγματα ταυτόχρονα, δεν κοιτάνε και άλλες εφαρμογές. Αυτά από μόνα τους είναι πολύ ενδιαφέροντα, αλλά το πρώτο είναι αυτό που μου έκανε την πιο μεγάλη εντύπωση.

Κάνοντας κι εγώ την (καθημερινή πλέον) βόλτα μου στο TikTok διαπιστώνω ότι μπορείς να φας ώρες χωρίς καν να το καταλάβεις. Διαπιστώνω, όμως, ότι υπάρχουν εκεί μέσα εξαιρετικά ταλέντα (εξαιρετικά όμως)! Ταλέντα στον χορό, ταλέντα στις μιμήσεις, ταλέντα στην κωμωδία, ταλέντα στο μακιγιάζ και στις μεταμορφώσεις.

Επίσης, εκτός από ταλέντα, βλέπεις ζευγάρια να κάνουν πράγματα μαζί, οικογένειες να περνάνε καλά, ανθρώπους να «τσαλακώνονται» και να περνούν ακόμα καλύτερα.

Ναι, φυσικά και βλέπεις και άλλου είδους βίντεο. Δύσκολες σκέψεις, ακόμα και κραξίματα. Βλέπεις και άσχημα (πολύ άσχημα) σχόλια, αλλά το καλό είναι ότι μπορείς να απαντήσεις σε σχόλια με βίντεο. Και εκεί πέφτει μεγάλο γέλιο.

Όπως σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα βρίσκεις και όμορφα, βρίσκεις και άσχημα. Αλλά νιώθω ότι στο TikTok βρίσκεις την πιο ανάλαφρη πλευρά του διαδικτύου. Και για να έχει τόση μεγάλη επιτυχία αναρωτιέμαι πόσο το έχουμε ανάγκη αυτό το πράγμα. Πόση ανάγκη έχουμε να μην ακούμε την αποψάρα του καθένα αλλά να βλέπουμε ζωάκια να μιλάνε, παιδάκια να χορεύουν, μεγάλους να κάνουν φάρσες ο ένας στον άλλον και να πεθαίνουν στα γέλια.

Κάποτε νομίζω το Instagram έδινε αυτήν τη διέξοδο αλλά έχει φτάσει σε ένα σημείο πλέον που όλα είναι πολύ στυλιζαρισμένα, υπολογισμένα μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια για να κερδίσουμε παραπάνω λάικς και να φανούμε τέλειοι. Στο TikTok δεν έχει φτάσει αυτή η αρρώστια ακόμα. Ίσα ίσα θα έλεγα, που όσο πιο χύμα είσαι, όσο πιο πραγματικός, τόσο πιο πολύ το απολαμβάνεις. Ναι, θέλει πολλές πρόβες να πετύχεις τον χορό, να ταιριάξεις τη σωστή μουσική με το βίντεο αλλά το αποτέλεσμα είναι τόσο αστείο, τόσο χαλαρό, τόσο φρέσκο που δεν φαίνεται η όλη προσπάθεια από πίσω.

Αυτή η χαλαρότητα μας λείπει. Αυτή η χαρά, αυτό το δώρο να κάνουμε scroll και να γελάμε αβίαστα. Και ας είναι για 30 δευτερόλεπτα που κρατάει το βίντεο, δεν έχει σημασία. Καλύτερα να βλέπω χάσκι να «μιλάνε» παρά να ακούω ένα κάρο αηδίες από influencers που 9 στις 10 φορές προωθούν και ένα νέο προϊόν, πολλές φορές και ανταγωνιστικά μεταξύ τους.

Πόσο θα κρατήσει η μόδα του δεν ξέρω, άγνωστο είναι έτσι και αλλιώς. Αλλά ίσως θα έπρεπε να πάρουμε μαθήματα από το TikTok. Να αναλογιστούμε γιατί το προτιμούν τα (μικρά) εφηβάκια και γιατί το 90% όσων το χρησιμοποιούν είναι μονίμως χαμογελαστοί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;