Πρώτο Σαββατοκύριακο χωρίς απαγόρευση κυκλοφορίας - Πώς λειτουργούν εστίαση και μπαρ
Πρώτο Σαββατοκύριακο στην εστίαση χωρίς απαγόρευση κυκλοφορίας.

Μετά από το πολύμηνο lockdown και την, μετέπειτα, σταδιακή χαλάρωση των μέτρων και άνοιγμα της αγοράς, ήρθε και το τέλος της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Έτσι, αυτό είναι και το πρώτο Σαββατοκύριακο που δε θα είναι σε ισχύ το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας με τα μπαρ και τα μαγαζιά εστίασης να είναι ανοιχτά.

Όμως, σε όλα αυτά τα μαγαζιά θα τεθούν σε ισχύ αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία των πολιτών και των εργαζομένων. Τι ισχύει, λοιπόν, στην εστίαση και ποια θα είναι τα ωράριο λειτουργίας των μαγαζιών;

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν στην εστίαση

Σε όλα τα μαγαζιά της εστίασης – ανεξαιρέτως – θα πρέπει να τηρούνται οι παρακάτω υγειονομικοί κανόνες:

  • Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.
  • Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής.
  • Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι.
  • Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής.
  • Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση 1,5 μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό

Όσον αφορά τις αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών, προβλέπονται τα εξής:

  • 0,90 εκ. αν δεν παρεμβάλλεται καρέκλα.
  • 1,20 εκ. αν παρεμβάλλεται καρέκλα μόνο από τη μια πλευρά μεταξύ τραπεζιών.
  • 1,80 εκ. αν παρεμβάλλονται καρέκλες και από τις δυο πλευρές των τραπεζιών

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον διαχωρισμό των χώρων διασκέδασης και ψυχαγωγίας σε χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους και σε μεικτούς χώρους.

Αμιγείς χώροι

Χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες.

Μικτοί χώροι

Χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

Όλοι οι χώροι συναθροίσεων που μπορούν να υποδέχονται κοινό δηλώνονται, κατ’ επιλογή, ως αμιγείς (από τις 15 Ιουλίου και έπειτα) ή ως μικτοί, σε ειδική πλατφόρμα, και φέρουν ειδική σήμανση στην είσοδό τους.

Τι αναφέρεται στο ΦΕΚ

«Ενημερώνουμε τα μέλη μας ότι σύμφωνα με το ΦΕΚ Β2744/26-06-2021 από σήμερα δεν ισχύει το περιορισμένο ωράριο λειτουργίας στα καταστήματα της εστίασης», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΦΕΚ.

“Η λειτουργία επιτρέπεται μόνο σε υπαίθριους χώρους, είτε χώρους όπου οι δύο τουλάχιστον πλευρές είναι ελεύθερες και πάντα με φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών.

Τονίζεται επίσης ότι πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά τα μέτρα προστασίας και αποτροπής διασποράς του covid-19», αναφέρουν σχετικές ανακοινώσεις από επιμελητήρια και συλλόγους.

Συνεπώς, τα καταστήματα της εστίασης μπορούν να κλείνουν από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου του 2021 ό,τι ώρα θέλουν και δεν είναι υποχρεωτικό να κλείνουν μέχρι τη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα, καθώς παύει πλέον να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας. Με την απελευθέρωση του ωραρίου, οι επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά ακόμα και μετά τη 01:30.

Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στην υπουργική απόφαση που να περιορίζει τη λειτουργία των καταστημάτων, επομένως οι καταστηματάρχες θα μπορούν να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους άφοβα και να κλείσουν όποτε το κρίνουν αυτοί.

Η απόσταση μεταξύ των τραπεζιών πρέπει να τηρείται και απαγορεύεται ο χορός. Ειδικότερα, για τη χρήση των εσωτερικών χώρων, χρήση μπορεί να κάνει μόνο το προσωπικό των καταστημάτων και σε καμία περίπτωση οι πελάτες (με εξαίρεση τη χρήση της τουαλέτας).

Το ωράριο στο λιανεμπόριο

Σύμφωνα με το τελευταίο ΦΕΚ για τα μέτρα που ισχύουν, στα καταστήματα λιανεμπορίου προβλέπεται διευρυμένο ωράριο λειτουργίας (προαιρετικά) από 7:00 το πρωί μέχρι τις 21.00 το βράδυ.

Τι ισχύει για τη μάσκα

Υπενθυμίζεται ότι σε ό,τι αφορά τη μάσκα:

-Ισχύει η διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις.

-Ισχύει η διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, με μόνη εξαίρεση εξωτερικούς χώρους όπου δεν παρατηρείται συγχρωτισμός /συνωστισμός.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
ΗΜ
54 - 50
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;