Ταξίδια εν μέσω πανδημίας: Τι έγγραφα χρειάζεσαι για να ταξιδέψεις στο εξωτερικό και εντός Ελλάδας
Θες να ταξιδέψεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας; Μάθε πώς μπορείς να ταξιδέψεις εντός & εκτός Ελλάδας - Τι έγγραφα χρειάζεσαι - Τι ισχύει για τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο & τα ταξίδια από και προς τα νησιά

Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε σημαντικούς περιορισμούς στις περισσότερες κοινωνικές δραστηριότητες των πολιτών, καθώς και στα ταξίδια εντός και εκτός της χώρας.

Μετά από μήνες γενικευμένου lockdown και τώρα που τα μέτρα έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν, μετά και το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα, την κατάργηση του υποχρεωτικού SMS στο 13033, αλλά και τη σημερινή επαναλειτουργία των θερινών σινεμά (21/05), οι περισσότεροι από εμάς σκέφτονται τι θα κάνουν το καλοκαίρι, πού θα ταξιδέψουν και πώς θα “ξεφύγουν” έστω και για λίγες μέρες από τις υποχρεώσεις και την πίεση της καθημερινότητας.

-Ποιες είναι, λοιπόν, οι προϋποθέσεις για ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδας;

-Τι ζητάει η κάθε χώρα για να δεχτεί τους ταξιδιώτες;

&

-Τι ισχύει για τα ταξίδια στα νησιά και για μετακινήσεις με το αμάξι; 

Παρακάτω θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεστε για να προετοιμαστείτε κατάλληλα για ένα ταξίδι εντός και εκτός Ελλάδος.

Τι ισχύει για τα ταξίδια εντός Ελλάδος (Με αεροπλάνα, πλοία & τρένα)

Όσον αφορά στις μετακινήσεις στο εσωτερικό της χώρας, οι προϋποθέσεις που ισχύουν σε αεροπλάνα, πλοία και τρένα είναι οι εξής:

-Πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο οποίος, όμως, να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον 14 ημέρες πριν το ταξίδι

ή

-Αρνητικό μοριακό test (PCR), rapid test, ή self test μέσα στις τελευταίες 72 ώρες ή

– Βεβαίωση νόσησης με ισχύ για χρονικό διάστημα από 2 έως 9 μηνών από τη νόσηση.

Δείχνοντας οποιοδήποτε από αυτά τα έγγραφα, μπορείς να ταξιδέψεις στα νησιά, αλλά και την Ηπειρωτική Ελλάδα.

Roadtrips: Τι ισχύει για τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο

Εάν θες να ταξιδέψεις με αυτοκίνητο, δεν χρειάζεται προς το παρόν να έχεις κάποιο από τα παραπάνω έγγραφα.

Ωστόσο, ισχύουν ακόμα οι περιορισμοί στα άτομα που μπορούν να είναι μέσα σε ένα αυτοκίνητο.

Δηλαδή:

Ο περιορισμός είναι μέχρι 3 άτομα συμπεριλαμβανομένου και του οδηγού και υποχρεωτική χρήση μάσκας εκτός αν πρόκειται για συμβιούντες και συγγενείς α’ και β’ βαθμού).

Όπως όλα δείχνουν, το ταξίδι με το αυτοκίνητο εντός Ελλάδας αναμένεται να είναι και φέτος πολύ δημοφιλές, δεδομένου ότι δεν έχει τους ελέγχους που έχουν τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς.

Τι ισχύει για τα ταξίδια στο εξωτερικό

Παρότι κάθε χώρα έχει τα δικά της μέτρα, υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις που ισχύουν στις περισσότερες χώρες. Δείτε ποιες είναι.

Η κάθε χώρα έχει τους δικούς της περιορισμούς σχετικά με την υποδοχή ταξιδιωτών από άλλες χώρες.

Στο διαδίκτυο, υπάρχουν διάφορα εργαλεία με τα οποία μπορεί κανείς να δει με ακρίβεια τι μέτρα ακολουθεί η εκάστοτε χώρα.

Πολύ χρήσιμη φαίνεται να είναι, στην περίπτωση αυτή, η ιστοσελίδα Re-open EU της Ευρωπαϊκής ένωσης, στην οποία δηλώνεις τη χώρα που ενδιαφέρεσαι να ταξιδέψεις και βλέπεις κατευθείαν τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα μέτρα προστασίας που τηρούνται στη συγκεκριμένη χώρα, αλλά και το τι ακριβώς χρειάζεσαι για να ταξιδέψεις εκεί.

Κοινωνικός Τουρισμός 2021: Δωρεάν διακοπές για 300.000 δικαιούχους – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Παρότι, λοιπόν, η κάθε χώρα έχει τα δικά της μέτρα, υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις που ισχύουν στις περισσότερες χώρες.

Αυτές οι προϋποθέσεις είναι οι εξής:

-Αν θες να πας από την Ελλάδα σε οποιαδήποτε χώρα του εξωτερικού με αεροπλάνο, θα πρέπει να έχεις αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ώρες πριν την αναχώρησή σου ή πιστοποιητικό εμβολιασμού σε περίπτωση που έχεις κάνει και τις δύο δόσεις (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορεί να αντικαταστήσει το PCR).

-Οι ηλικίες των παιδιών που απαλλάσσονται και δεν απαιτείται αρνητικό μοριακό τεστ για να ταξιδέψουν είναι διαφορετικές σε κάθε χώρα, για αυτό ενημερώσου από τις τοπικές αρχές για λεπτομέρειες.

– Σε ορισμένες χώρες θα χρειαστεί να μπεις σε καραντίνα μόλις φτάσεις (7 ή 14 μέρες).

– Κάποιες χώρες ζητάνε και δεύτερο αρνητικό τεστ την 7η μέρα της υποχρεωτικής σου απομόνωσης.

-Για να μπορέσεις να μπεις σε κάποιες χώρες (π.χ. Γερμανία), θα πρέπει να έχεις συμπληρώσει μια ψηφιακή δήλωση εισόδου.

-Οι ίδιες προϋποθέσεις ισχύουν και στην περίπτωση που θέλεις να ταξιδέψεις σε κάποια χώρα του εξωτερικού με πλοίο, τρένο, λεωφορείο ή αυτοκίνητο.

-Πάλι χρειάζεται να έχεις μαζί σου αρνητικό PCR τεστ (ή πιστοποιητικό εμβολιασμού), το οποίο θα δείξεις στις εκάστοτε αρμόδιες αρχές, καθώς και να μείνεις καραντίνα όπου προβλέπεται.

Σε κάθε περίπτωση πριν αποφασίσεις να ταξιδέψεις στο εξωτερικό με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο, καλό είναι να έχεις φροντίσει να ενημερωθείς με λεπτομέρειες για το τι προβλέπει το πρωτόκολλο της κάθε χώρας!

Κατηγοριοποίηση χωρών (Πράσινη, Κόκκινη, Πορτοκαλί & Γκρίζα ζώνη)

Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες κόκκινης ζώνης, πράγμα που σημαίνει ότι για να ταξιδέψεις σε άλλη χώρα του εξωτερικού, χρειάζεται οπωσδήποτε να έχεις μαζί σου αρνητικό μοριακό covid test που θα έχεις κάνει 72 ώρες πριν την πτήση σου ή πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Με το νέο άνοιγμα και τη σταδιακή χαλάρωση του lockdown που μας επιτρέπει σταδιακά να ξαναρχίσουμε να ταξιδεύουμε, έγινε μια κατηγοριοποίηση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κατάταξη των χωρών γίνεται με βάση τα κρούσματα κορωνοϊού και, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), χωρίζονται ως εξής:

-Χώρες πράσινης ζώνης – χώρες χαμηλού κινδύνου που οι επιβάτες που φεύγουν από αυτές δεν χρειάζεται να έχουν πιστοποίηση αρνητικού τεστ ούτε να κάνουν καραντίνα.

-Χώρες πορτοκαλί ζώνης – χώρες με χαμηλό κίνδυνο αλλά με περισσότερα κρούσματα από εκείνες της πράσινης ζώνης.

-Χώρες κόκκινης ζώνης – χώρες υψηλού κινδύνου με πάνω από 4% ποσοστό θετικότητας στον ιό.

-Χώρες γκρίζας ζώνης – χώρες όπου τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ασαφή και χρειάζεται ειδική άδεια για όποιον προέρχεται από τις συγκεκριμένες χώρες.

Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού: Πώς θα λειτουργεί – Τι θα περιλαμβάνει

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή ανήκει στην κόκκινη κατηγορία, πράγμα που σημαίνει ότι για να ταξιδέψεις σε άλλη χώρα του εξωτερικού, χρειάζεται οπωσδήποτε να έχεις μαζί σου αρνητικό μοριακό covid test που θα έχεις κάνει 72 ώρες πριν την πτήση σου ή ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Επίσης, ανάλογα με το πρωτόκολλο της κάθε χώρας, ενδέχεται να χρειαστεί να κάνεις και 7ήμερη ή 14ήμερη καραντίνα.

Ταξίδι στα νησιά με το Green Pass – Tι είναι το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό

Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις στα νησιά από 14 Μαΐου

Με την ελληνική έκδοση του «πιστοποιητικού εμβολιασμού», πραγματοποιούνται οι μετακινήσεις προς τα νησιά της Ελλάδας, στο πλαίσιο της χαλάρωσης του lockdown και της άρσης των περιορισμών στις διαπεριφερειακές μεταφορές.

Από την 1η Ιουνίου 2021, τίθεται σε λειτουργία το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό, το οποίο έρχεται να υλοποιήσει την πρόταση της χώρας μας, για διευκόλυνση των ταξιδιών σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή φέρουν αρνητικό test.

Ταυτόχρονα με τον προηγμένο αλγόριθμο EVA, θα συνεχίσουν οι στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας μας, αναλόγως του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας προέλευσης κάθε επισκέπτη.

Αναφορικά με το πράσινο πιστοποιητικό, όποιος/-α επιθυμεί να ταξιδέψει προς και από τα νησιά (με εξαίρεση τη Λευκάδα και την Εύβοια), είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου του να διαθέτει

-είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση),

-είτε αρνητικό pcr test 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών είτε self test 24 ωρών

-είτε βεβαίωση νόσησης (2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες)

Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Αναλυτικά, η δήλωση των self test θα πρέπει να γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, ενώ όσοι προσέρχονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές για PCR ή rapid τεστ αντιγόνου θα πρέπει να ζητούν την ψηφιακή βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ.

Self test: Υποχρεωτικά ένα κάθε εβδομάδα – Ποιους αφορά

Περισσότερες πληροφορίες για τα ταξίδια στο εξωτερικό εν μέσω πανδημίας και την υγειονομική κατάσταση που επικρατεί σε κάθε χώρα, μπορείτε να βρείτε και στο europa.eu εδώ, εδώ και εδώ.

Όλα τα νέα για τις διακοπές σου εδώ!

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 2 
 2 
  
 1 
 1