Θέμα έκθεσης 2021 - Πανελλήνιες: Το θέμα που έπεσε και οι απαντήσεις στο neolaia.gr
Θέμα έκθεσης 2021: Οι πρώτοι υποψήφιοι των ΓΕΛ στις Πανελλήνιες 2021 έκατσαν σήμερα (14/06) στα θρανία των εξεταστικών κέντρων για να διαγωνιστούν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας που εξετάζεται σε όλα τα επιστημονικά πεδία - Χιλιάδες υποψήφιοι των ΓΕΛ διεκδικούν μία από τις 77.415 θέσεις που οδηγούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Η αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλήνιες 2021 έφτασε κι επισήμως στο τέλος της, αφού μετά από μία αρκετά δύσκολη χρονιά, λόγω πανδημίας και διαδοχικών lockdowns, σήμανε η έναρξη στις φετινές Πανελλήνιες, οι οποίες ξεκίνησαν σήμερα, Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021, για τα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ) της χώρας, ενώ αύριο, στις 15 Ιουνίου 2021, ξεκινούν οι Πανελλήνιες 2021 και στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) με το μάθημα των “Νέων Ελληνικών”.

Οι πρώτοι υποψήφιοι των ΓΕΛ στις Πανελλήνιες 2021 έκατσαν σήμερα στα θρανία των εξεταστικών κέντρων για να διαγωνιστούν στο πρώτο μάθημα των φετινών Πανελλαδικών που είναι αυτό της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, το οποίο εξετάζεται σε όλα τα επιστημονικά πεδία.

H συνέχεια στους μαθητές των Γενικών Λυκείων στις Πανελλήνιες 2021 θα δοθεί την Τετάρτη (16/06) με Αρχαία Ελληνικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας).

Θέμα έκθεσης 2021 & απαντήσεις της Νεοελληνικής Γλώσσας (ΓΕΛ) στο neolaia.gr

Όπως και κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τα θέματα των Πανελληνίων αναρτήθηκαν λίγο μετά τις 10:00 πμ στο neolaia.gr!

Δείτε τα θέματα που έπεσαν σήμερα (14/06) στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία

 

Θέμα Έκθεσης 2021: Το neolaia.gr στο πλευρό των μαθητών!

Για μία ακόμη χρονιά, το neolaia.gr βρίσκεται στο πλευρό των υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων και, σε συνεργασία με τα Φροντιστήρια «ΝEO», θα ενημερώνει μέσα από την καθημερινή του ροή εδώ, έγκυρα και έγκαιρα για τα θέματα των Πανελληνίων 2021 και τις απαντήσεις τους, για τις εκτιμήσεις στη διαμόρφωση των βάσεων 2021, μέχρι αυτές να ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου.

 

Θέμα έκθεσης 2021: Δείτε τις απαντήσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία 

 

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι οι φετινές Πανελλήνιες 2021 πραγματοποιούνται με τις εξής σημαντικές αλλαγές στο σύστημα:

1) Εφαρμόζεται για πρώτη φορά η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η οποία εκτιμάται ότι θα αφήσει 7.000 κενές θέσεις από τις 77.415 συνολικά που διατίθενται με απόφαση του υπουργείου Παιδείας.

2) Οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν ένα δεύτερο Μηχανογραφικό για να εγγραφούν στα ΙΕΚ.

3) Φέτος επανήλθαν οι Συντελεστές Βαρύτητας για τον υπολογισμό των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

4) Οι υποψήφιοι διαγωνίζονται σε μειωμένη κατά 30% εξεταστέα ύλη, λόγω της πανδημίας.

Θυμίζουμε πως, μετά από τη σημερινή εξέταση, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ θα εξεταστούν στα Αρχαία Ελληνικά, τα Μαθηματικά και τη Βιολογία.

Πανελλήνιες στα ΓΕΛ από σήμερα (14/06) – Το Αναλυτικό Πρόγραμμα των εξετάσεων

Το αναλυτικό Πρόγραμμα των ΓΕΛ για τις Πανελλήνιες 2021, όπως έχει ανακοινωθεί από το ΥΠΑΙΘ, έχει ως εξής:

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων.

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ.

Πανελλήνιες 2021 – Πρόγραμμα ΕΠΑΛ (Ημερήσια & Εσπερινά)

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους από τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕΛ.

Πανελλήνιες 2021:

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ.

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ.

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες.

Δείτε ολόκληρο το Πρόγραμμα για τις Πανελλήνιες 2021

Το Πρόγραμμα εξετάσεων των ειδικών μαθημάτων

Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας το πρόγραμμα εξετάσεων των ειδικών μαθημάτων και των μουσικών μαθημάτων για εισαγωγή των υποψηφίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ σε Τμήματα, στα οποία απαιτείται η εξέτασή τους, όπως και η προθεσμία διεξαγωγής υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη, 29/6, οι υποψήφιοι εξετάζονται στα Αγγλικά στις 10:00 , την Τετάρτη, 30/6, στα Γερμανικά στις 08:30, την Πέμπτη, 1/7, στο Ελεύθερο Σχέδιο στις 08:30, την Παρασκευή, 2/7, στο Γραμμικό Σχέδιο στις 08:30, τη Δευτέρα, 5/7, στα Γαλλικά στις 08:30, την Τρίτη, 6/7, στα Ισπανικά στις 08:30, την Τετάρτη, 7/7, στα Ιταλικά στις 08:30, την Πέμπτη, 8/7 στην Αρμονία στις 08:30, την Παρασκευή, 9/7, στον Έλεγχο Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων στις 16:30 , το Σάββατο 10/7 στη Μουσική Αντίληψη και Γνώση στις 12:30 και τη Δευτέρα, 12/7, στη Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία στις 20:30.

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης:

-Μέχρι τις 08:00 για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08:30

-Μέχρι τις 09:30 για το μάθημα με ώρα εξέτασης 10:00

-Μέχρι τις 16:00 για το μάθημα με ώρα εξέτασης 16:30 και

-Μέχρι τις 12:00 για το μάθημα με ώρα εξέτασης 12:30

Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα:

– των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις ώρες,

– των Σχεδίων ( Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι ώρες,

– του ειδικού μαθήματος «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων» είναι περίπου είκοσι λεπτά.

– για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 2΄ με 6΄ λεπτά για κάθε υποψήφιο.

– για το μουσικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη και Γνώση», η εξέταση στο αντικείμενο της Μουσικής Αντίληψης έχει διάρκεια 30′ λεπτών, ενώ η εξέταση στο αντικείμενο της Μουσικής Γνώσης έχει διάρκεια 2 ωρών.

Ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ακαδημαϊκού έτους 2021-22 ορίζεται το διάστημα από την Πέμπτη 24-6-2021 μέχρι και την Τετάρτη 7-7-2021. 

Θέμα Έκθεσης 2021: Πώς αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις

Ανατροπές στις Πανελλήνιες 2021, αναμένεται να φέρει η εφαρμογή του νέου συστήματος που δεσμεύει θέσεις σε δημόσια ΙΕΚ, καθώς και η επαναφορά της βάσης εισαγωγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, η μικρή μείωση στους εισακτέους – 555 θέσεις λιγότερες – αναμένεται να ελαφρύνει κάποια τμήματα κεντρικών Ιδρυμάτων, μεταφέροντας τους εισακτέους σε περιφερειακά τμήματα, ενώ από την άλλη αναμένεται να αυξήσει τους εισακτέους σε συγκεκριμένους τομείς σπουδών.

Στην πρώτη περίπτωση, ο πήχης δυσκολεύει για τους υποψηφίους που διεκδικούν μια θέση σε υψηλόβαθμα κεντρικά.

Ειδικότερα, η Νομική Αθήνας χάνει 35, ενώ η Ιατρική και το Πολυτεχνείο έχουν τις ίδιες θέσεις.

Απώλεια έχουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα τμήματα Μαθηματικών, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Φυσικοθεραπείας, Φιλοσοφίας και Ιστορίας, με μεταφορά της πλειοψηφίας των θέσεων σε περιφερειακά Ιδρύματα.

Ενισχυμένα εμφανίζονται τα τμήματα Πληροφορικής, τα οποία έχουν προοπτική για το μέλλον.

Επιπλέον, το μέτρο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θα ανακόψει το φαινόμενο της εισαγωγής υποψηφίων με πολύ χαμηλούς βαθμούς στα ΑΕΙ και με αυτό τον τρόπο θα καθορίσει τη διαμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη. 

Θέμα Έκθεσης 2021: Μέτρα προστασίας & self-test για τους υποψήφιους

Οι Πανελλήνιες 2021 διεξάγονται και φέτος με μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό.

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, θα είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας από υποψηφίους, εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό εντός των εξεταστικών κέντρων και στους εξωτερικούς χώρους τους, και εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό (επαρκής φυσικός αερισμός των αιθουσών, αποφυγή συγχρωτισμού, τήρηση αποστάσεων και προσωπικών κανόνων υγιεινής-χρήση αντισηπτικού καθώς και σχολαστικός καθαρισμός των αιθουσών).

Κατά την εξέταση του μαθήματος «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» επιτρέπεται η χρήση πνευστών και κρουστών οργάνων, ωστόσο θα πρέπει να τηρείται απόσταση τριών μέτρων μεταξύ εξεταζομένων και εξεταστών πίσω από το παραβάν, και τα μουσικά όργανα θα πρέπει μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης κάθε υποψηφίου να καθαρίζονται με απολυμαντικό υγρό.

Για τις πρακτικές δοκιμασίες ΤΕΦΑΑ τόσο τα όργανα εξέτασης όσο και ο βοηθητικός εξοπλισμός απολυμαίνονται πριν από κάθε χρήση, ενώ τηρείται απόσταση μεταξύ των υποψηφίων στους χώρους προετοιμασίας ή προθέρμανσης.

Για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, συνιστάται στους συγγενείς των υποψηφίων να μην συνωστίζονται έξω.

Τι ισχύει για τα self tests

Την εβδομάδα από Δευτέρα 14/6 έως και Σάββατο 19/6 θα διατεθούν από τα φαρμακεία (εργάσιμες ώρες, πλην διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων) τρία self-test σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και λοιπό προσωπικό σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τις 3 επόμενες εβδομάδες από 21/6, 28/6 και 5/7.

Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις προϋποθέτει την προηγούμενη διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ και την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης από την πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr ή χειρόγραφης δήλωσης.

Οι ημερομηνίες για την προμήθεια και διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών, αλλά και επαναληπτικών τεστ, παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα:

Πανελλήνιες 2021: Πώς θα γίνει η διανομή των self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Θέμα Έκθεσης 2021: Τι μπορούν να έχουν μαζί τους στην αίθουσα οι υποψήφιοι

Κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της εξέτασης, οι υποψήφιοι απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές και οποιαδήποτε άλλα ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ή λήψης πληροφοριών ή επικοινωνίας.

Επιτρέπεται να έχουν στυλό μόνο ανεξίτηλης μελάνης (μαύρο ή μπλε), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα και μπουκαλάκι με νερό ή αναψυκτικό.

Το μολύβι γενικά δεν επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά μόνο αν το διευκρινίζουν οι οδηγίες των θεμάτων.

Οι υποψήφιοι γίνονται δεκτοί στις εξετάσεις με βασικό αποδεικτικό στοιχείο το Δελτίο εξεταζόμενου και δεν είναι απαραίτητο να έχουν άλλο αποδεικτικό στοιχείο (ταυτότητα ή διαβατήριο).

Πανελλήνιες 2021 και φέτος στο neolaia.gr! Όλες οι εξελίξεις και τα νέα για την ύλη και το πρόγραμμα των εξετάσεων, τις βάσεις εισαγωγής, το μηχανογραφικότα εξεταζόμενα μαθήματα, τον υπολογισμό των μορίων! Μείνε συντονισμένος στο neolaia.gr για να μαθαίνεις πρώτος/-η τα πάντα για τις Πανελλήνιες 2021! 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
30 Απρ. 2024
ΜΑΚ
20:00
-
ΠΑΟ
30 Απρ. 2024
ΟΣΦΠ
21:30
-
BARC

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;