6ος Φοιτητικός Διαγωνισμός για την ΕΚΕ “Νίκος Αναλυτής” με πρωτοβουλία του CSR HELLAS
Αναλυτικά όλες οι πληροφορίες για τον φοιτητικό διαγωνισμό με θέμα "Η υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή και ο ρόλος της εκπαίδευσης στην ανάπτυξη και καλλιέργεια υπεύθυνης συμπεριφοράς καταναλωτών, εργαζομένων και στελεχών"

Η πρωτοβουλία του CSR HELLAS για τη διασύνδεση της επιχειρηματικής κοινότητας με την ακαδημαϊκή και τους φοιτητές συνεχίζεται με τη διοργάνωση του 6ου κύκλου του Φοιτητικού Διαγωνισμού για την ΕΚΕ «Νίκος Αναλυτής», με θέμα «Η υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή και ο ρόλος της εκπαίδευσης στην ανάπτυξη και καλλιέργεια υπεύθυνης συμπεριφοράς καταναλωτών, εργαζομένων και στελεχών.»

Κάθε μέλος των τριών νικητριών ομάδων του φετινού διαγωνισμού θα λάβει ένα αεροπορικό εισιτήριο μετ’ επιστροφής από την εταιρία-μέλος AEGEAN AIRLINES με ανοιχτό προορισμό.

Επιπλέον, οι νέοι και νέες που θα διακριθούν θα λάβουν περαιτέρω βραβεία που σχετίζονται άμεσα με την αναβάθμιση και βελτίωση των επαγγελματικών προσόντων των συμμετεχόντων στις ομάδες εργασίας και των δυνατοτήτων ένταξής τους στο χώρο εργασίας μέσω:

  • Απασχόλησης σε εταιρία-μέλος του CSR HELLAS σε θέση αμειβόμενης πρακτικής άσκησης με διάρκεια τουλάχιστον ενός μήνα ή
  • Πρακτικής υποστήριξης και καθοδήγησης για τον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων ή
  • Παροχής εξοπλισμού που ενισχύει τις δυνατότητες εκπαίδευσης των νέων στο νέο πλαίσιο εξ’ αποστάσεως μάθησης ή
  • Live feedback session για όλες τις ομάδες από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς για το περιεχόμενο και τη βελτίωση των εργασιών.

Η προθεσμία για την υποβολή των εργασιών είναι στις 20 Ιουλίου 2021.

Η διασφάλιση της βιώσιμης και υπεύθυνης κατανάλωσης και παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών είναι βασική προϋπόθεση για τη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη κάθε κοινωνίας, όπως διαπιστώνεται από όλες τις σχετικές μελέτες και έρευνες και όπως ορίζεται στην εθελοντική συνθήκη του ΟΗΕ για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) 2030.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ:

  • Η υποβάθμιση του εδάφους και η μείωση της γονιμότητάς του λόγω της υπερεντατικής καλλιέργειας, η μη βιώσιμη χρήση του νερού, η υπεραλίευση και η υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος μειώνουν την ικανότητα των φυσικών πόρων να μας προμηθεύσουν με τρόφιμα.
  • Κάθε χρόνο, περίπου το 1/3 του παραγόμενου φαγητού καταλήγει να σαπίζει στους κάδους απορριμμάτων των καταναλωτών και των λιανεμπόρων ή να καταστρέφεται λόγω των κακών πρακτικών μεταφοράς ή συγκομιδής.
  • Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι υποσιτίζονται και άλλο ένα λιμοκτονεί. Παράλληλα, δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
    Περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό ακόμα και σήμερα.
  • Τα νοικοκυριά καταναλώνουν το 29% της παγκόσμιας ενέργειας και είναι συνεπώς υπεύθυνα για το 21 % των εκπομπών αερίων του άνθρακα.
  • Τα παραπάνω στοιχεία αναδεικνύουν την τρέχουσα μη βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή. Τα εν λόγω μη βιώσιμα πρότυπα κατανάλωσης και παραγωγής έχουν ολέθρια αρνητικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, στην κοινωνία και στην οικονομία. Η αλλαγή της κουλτούρας και της νοοτροπίας που έχει οδηγήσει σε αυτά τα δεδομένα συνδέεται άμεσα με την εκπαίδευση όλων – πολιτών, καταναλωτών, επιχειρήσεων, εργαζομένων, και κυρίως των νέων ανθρώπων – που καλούνται να συμβάλουν στην επίτευξη των κοινών παγκόσμιων στόχων έως το 2030. Η εκπαίδευση αυτή αφορά αφενός τη σημασία των 17 Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, αφετέρου την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση για την επίτευξη αυτών των Στόχων.

Βάσει των παραπάνω, ο 6ος κύκλος του Φοιτητικού Διαγωνισμού για την ΕΚΕ «Νίκος Αναλυτής», πρωτοβουλία του CSR HELLAS για τη διασύνδεση της επιχειρηματικής κοινότητας με την ακαδημαϊκή και τους φοιτητές, θα εστιάσει στον Στόχο 12 (Διασφάλιση βιώσιμης κατανάλωσης και παραγωγής) και στον Στόχο 4 (Διασφαλίζουμε την χωρίς αποκλεισμούς, ισότιμη και ποιοτική εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση για τη σημασία των ΣΒΑ 2030).

Συγκεκριμένα το θέμα του φετινού διαγωνισμού είναι:

«Η Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή και ο ρόλος της εκπαίδευσης στην ανάπτυξη και καλλιέργεια υπεύθυνης συμπεριφοράς καταναλωτών, εργαζομένων και στελεχών.

Οι εργασίες των φοιτητικών ομάδων μπορούν να επικεντρωθούν σε ένα ή παραπάνω από τα παρακάτω ερωτήματα:

  1. Πως μπορούμε να αλλάξουμε την καταναλωτική αντίληψη από εκείνη της μαζικής παραγωγής και κατανάλωσης και συνεπώς σπατάλης σε μία αντίληψη με επίκεντρο την υπευθυνότητα και βιωσιμότητα; Ποιος είναι ο ρόλος της εκπαίδευσης για τη δημιουργία κοινωνικής συνείδησης στους καταναλωτές, με στόχο τη συνεχή μείωση της σπατάλης τροφίμων και άρα φυσικών πόρων; Πως, με τη σειρά της, η αλλαγή αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη υπευθυνότητα και στο επίπεδο των επιχειρήσεων;
  2. Πως μπορούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών ώστε να μεταβούμε σε μία κυκλική οικονομία με στόχο τη μείωση της σπατάλης και τη μετατροπή «σκουπιδιών» σε επαναχρησιμοποιήσιμες πρώτες ύλες; Ποια είναι η σημασία αυτής της συνεργασίας;
  3. Πως η διαφάνεια και η εθελοντική δημοσιοποίηση πληροφοριών από τη πλευρά των επιχειρήσεων σχετικά με θέματα εταιρικής υπευθυνότητας και βιωσιμότητας μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη υπεύθυνης συμπεριφοράς στους καταναλωτές και να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για την επίτευξη των ΣΒΑ 2030;
  4. Πώς η εμπειρία της τρέχουσας πανδημίας αναδεικνύει την έλλειψη επαρκούς υπευθυνότητας σε επίπεδο καταναλωτών και επιχειρήσεων και τις προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε για την ενίσχυση της υπεύθυνης και βιώσιμης κουλτούρας και συμπεριφοράς;

Όπως κάθε χρόνο, το θέμα του διαγωνισμού βασίζεται στο πλαίσιο που θέτουν οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), οι οποίοι θεσπίστηκαν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και αποτελούν παγκόσμια δέσμευση των κρατών-μελών για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων.

Βλ: https://www.un.org/sustainabledevelopment/sustainable-development-goals/

*Στοιχεία για τις επιδόσεις της Ελλάδας για την επίτευξη των 17 στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης θα βρείτε στην Ελληνική Στατιστική Αρχή εδώ https://www.statistics.gr/el/sdgs

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε ομάδες φοιτητών/-τριών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αποτελούμενες από 3 ή 4 μέλη, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων από όλα τα Ελληνικά πανεπιστήμια. Βασική προϋπόθεση συμμετοχής είναι οι φοιτητές να βρίσκονται στο δεύτερο έτος των σπουδών τους και άνω.

Διευκρίνιση: Οι ομάδες διαμορφώνονται ελεύθερα από τους φοιτητές κατόπιν συνεννόησης μεταξύ τους. Σε περίπτωση που θέλετε να συμμετάσχετε στο διαγωνισμό αλλά δεν έχετε ομάδα, το CSR HELLAS μπορεί να σας βοηθήσει στη συγκρότηση ομάδας αφού επικοινωνήσετε μαζί τους στο info@csrhellas.org με το ανάλογο αίτημα.

Βρείτε παρακάτω τα συνοδευτικό υλικό προς περαιτέρω επεξήγηση και καθοδήγηση στη διαδικασία συγγραφής των εργασιών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Υπάλληλοι γραφείου

Μερική Απασχόληση

15-03-2024

Αργυρούπολη

590

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;