By order of the Peaky Blinders!
Ο αναγνώστης του neolaia.gr, Κυριάκος Μητρόπουλος, γράφει 6+1 λόγους που αξίζει να δεις τη σειρά, Peaky Blinders.

Την καλησπέρα μου στο σινεφίλ κοινό. Με την συνήθεια που ειρήσθω εν παρόδω θα εξελιχθεί σε.. λατρεία συνεχίζουμε δυναμικά τις αρθρογραφείς σημειώσεις έχοντας ως θέμα αυτήν την φορά την σειρά που θεωρείται από πολλούς ως μια αριστουργηματική σειρά Peaky Blinders!

Και λέμε αυτήν την φορά γιατί επιφυλάσσουμε μελλοντικά άρθρα ενόψει σεναρίων 4ης σεζόν stranger things, la casa de papel, αλλά και χαλαρών σειρών παρέας όπως το how I met your mother.

Αλλά πριν φτάσουμε εκεί, ας κρατηθούμε, ας μπούμε στο αεροπλάνο και αφού προσδεθούμε με όρεξη για δράση για πιστολίδι, για μυστήριο, ας προσγειωθούμε με τις πιο δυνατές μας προσδοκίες στον κόσμο των Peaky blinders,αλλά και πιο συγκεκριμένα, στο λατρεμένο μας Μπέρμιγχαμ.

Πριν ξεκινήσουμε όμως την μικρή μας ανασκόπηση, είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε κάτι το όποιο ξεχωρίζει και κάνει την σειρά ως ένα επιπλέον κίνητρο για να είναι ελκυστική. Είναι υπέροχες οι φανταστικές ιστορίες. Σκηνοθετικά και σεναριακά μυαλά έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους και το αποτέλεσμα είναι μαγευτικό. Πολλά παραδείγματα, avengers, lord of the rings κ.α.

Όμως εδώ;

Εδώ δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς επρόκειτο για μια ιστορία που ως επι το πλείστον βασίζεται σε αληθινά γεγόνοτα .Ιδιαίτερα, προς το 1880 η κατάσταση στην Αγγλία ήταν αισχρή με την οικονομική ύφεση να κυριαρχεί. Ως αντιδράση στο τότε καθεστώς υπήρξε μια συμμορία η οποία δραστηριοποιούνταν στο Μπέρμιγχαμ. Ξεκίνησαν το 1880 και η δράση τους κράτησε για πάνω από 20 χρόνια. Παράνομα στοιχήματα με κούρσες με άλογα, βίαια σύγκρουση με άλλες παρόμοιες συμμορίες στις οποίες οι peaky blinders υπερίσχυαν τους κατέστησε ως μια από τις πιο δυνατές συμμορίες. Χαρακτηριστικό εκείνης της συμμορίας που επικράτησε και στην σειρά είναι η τοποθέτηση του κύριου μέρους από το ξυραφάκι στα καπέλα τους. Η ιστορία όμως των Peaky blinders δεν είχε αίσιο τέλος. Η βίαια εξουδετέρωση τους προήλθε από μια άλλη συμμορία, τους Birmingham Boys με επικεφαλής τον Μπίλι Κίμπερ. Φυσικά δεν υπήρχε ο Τόμι, ο Άρθουρ Σέλμπι και γενικά η οικογένεια Σέλμπι. Μερικά ενδεικτικά ονόματα της συμμορίας ήταν : Harry Fowlers,David Taylor.

Αν πρόλαβα να σε πείσω τότε παράτα το άρθρο και έφυγες για Netflix. Αν όχι, τότε κάνε ένα ωραιότατο scroll down και συνέχισε την ανάγνωση.

Η σειρά γενικά έχει πολύ δυνατά πλεονέκτημα, τα οποία εύκολα σε πείθουν για να την δεις, αλλά αρχικά..

1) Η μουσική επένδυση. Δράση, πιστολίδι, γυναίκες, χρήματα, μυστήριο. Δεν μπορείς να έχεις όλα αυτά και να έχεις ως soundtrack τα… στρουμφάκια. Οι δημιουργοί έχουν επιλέξει κομματάρες όπως το Red night hand όντας το αρχικό κομμάτι. Arctic Monkeys & Do I wanna know έχουν προστεθεί στο πολυπληθές άλμπουμ της σειράς.

2) Το ενδυματολογικό κομμάτι. Πολλά εκατομμύρια ευρώ έχουν δαπανηθεί για το μπάτζετ της σειράς. Και υποθέτω ότι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες για τα ντυσίματα των πρωταγωνιστών. Κοστούμια, παπιγίον, αλυσίδες στα ρούχα και τραγιάσκες οι οποίες μετά τις πρώτες σεζόν είχαν γίνει trend στην Αγγλία. Εντυπωσιάκα ντυσίματα και για τις πρωταγωνίστριες της σειράς με υπέροχα φορέματα, καπέλα και βραχιόλια. Οπωσδήποτε είναι ένα μεγάλο «συν» καθώς λίγες σειρές έχουν τόσο τεράστια ποικιλία αναφορικά με το ενδυματολογικό κομμάτι. Σε κάθε σκηνή, σε οποιαδήποτε θα τους δείς όλους στην πένα. Πόσο μάλλον σε γάμους μέσα στην σειρά που εκεί απογειώνεται η όλη φάση. Συνεπώς; Αν έχεις τρέλα με τον σχεδιασμό ρούχων ή είναι ένα κομμάτι που ψάχνεις να δείς σε σειρές, εδώ είσαι…

3) Για τον Κίλιαν Μέρφι. Απλά ασυναγώνιστος. Ο κύριος πρωταγωνιστής γνωστός ως Τομι Σέλμπι έχει εκείνον τον τρόπο να σε συναρπάζει με την απόδοση του.

Αυταρχικός, απόλυτος, κυνικός και κυρίως ψύχραιμος. Ειδικά σε μια από τις σεζόν όπου κυριολεκτικά του ανοίγουν τον τάφο, ο Τόμι είναι απελπιστικά ψύχραιμος δείχνοντας ότι είτε δεν τον νοιάζει είτε ότι θα γίνει κάτι την τελευταία στιγμή και τα πράγματα θα ανατραπούν. Αναφορικά με την συγκεκριμένη στιγμή δεν θα σου πω τι θα γίνει, αλλά το αποτέλεσμα θα σε εκπλήσσει. Ταιριαστός για τον ρόλο του χωρίς αμφισβήτηση, έμπειρος από την συμμέτοχη σε ταινίες όπως τα 3 Μπάτμαν, η Δουνκέρκη και άλλες παραγωγές, έχει καταφέρει σε λίγο χρονικό διάστημα να ξεχωρίσει.

Ο Κίλιαν Μέρφι ως «Τόμας Σέλμπι» στη σειρά Peaky Blinders.

Ο Κίλιαν Μέρφι, κατά κόσμον «Τόμας Σέλμπι», έχοντας ως μόνιμη και αναπόσπαστη συντροφιά το τσιγάρο του.

4) Με το μάτι στο χθες. Ένα από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν μια σκηνοθετική ομάδα είναι το κατά πόσο θα μπορούν σήμερα, να προσεγγίσουν και να αναπαραστήσουν όσο τον δυνατόν ρεαλιστικότερα συνθήκες άλλης εποχής. Και εδώ ο Στίβεν Ναίτ το έχει καταφέρει περίφημα. Η μεταφορά στο Μπέρμιγχαμ του 1910 είναι εντυπωσιακή. Έχει κάνει μια σκηνοθετική ιδιοφυΐα μετατρέποντας τον χώρο που πήρε εν έτει 2013 (σ.σ τότε έκανε πρεμιέρα η σειρά) σε δρόμους και λημέρια του Μπέρμιγχαμ.

Σκηνικά, δρόμοι, αυτοκίνητα, η ομιχλώδης και χαοτική ατμόσφαιρα που επικρατούσε τότε μεταφέρεται με επιτυχία, βάζοντας τον τηλεθεατή από την πρώτη στιγμή μέσα στο σύμπαν αυτό. Μόνο και μόνο λοιπόν για αυτό, αξίζει σίγουρα η προβολή της!

5) Η υπόθεση. Μέσα σε 6 επεισόδια ανά κύκλο η σειρά πετυχαίνει να σε κρατήσει μέσα στην πλοκή της ακόμα και μερικές χρήσιμες επιβραδύνσεις. Ο γάμος του Τζόν, που από την πρώτη ματιά φαντάζει κάτι αχρείαστο τελικά συνειδητοποιείς ότι είναι απαραίτητο. Κοινώς, η σειρά δεν κάνει βερμπαλισμό. Γίνεται βήμα-βήμα ειδικά μέχρι το τελευταίο επεισόδιο του εκάστοτε κύκλου όπου από την μια γίνεται επιτέλους αυτό που περίμενες και από την άλλη σου δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες ενόψει των υπόλοιπων σεζόν. Δηλαδή και από άποψη σεναρίου, δεν σε αφήνει να ησυχάσεις και όλα είναι καλογραμμενα. Αριστούργημα!

6) Δράση. Δράση. Και πάλι δράση. Άφησα για το τέλος ένα ευρύ και γενικό πλεονέκτημα της σειράς. Όταν θες να δείς μια ταινία δράσης για να ξεσπάσεις και να γουστάρεις πηγαίνεις σε κλασικά μικρά διαμαντάκια όπως το Ρόκι, Predator, The equalizer για ένα διώρο και να το ευχαριστηθείς με την παρέα σου.Αν πάλι θες κάτι πιο μακροσκελέστατο πας στο Peaky Blinders. Ξύλο, δράση, πιστολίδι, διαμάχες σε δρομάκια και σε ρίνγκ, όλα φτιαγμένα γύρω από καλά σκεπτόμενα, συνωμοσιολογικά πλαίσια. Ωμή βία σε μερικά σκηνικά έχοντας σε μεγάλα κέφια τον Πολ Άντερσον (Άρθουρ Σέλμπι) αλλά και άλλα ονόματα που διαδραματίζονται στην σειρά όπως Ο Τομ Χάρντυ. Οι διαφορές σε μια σειρά δράσης σαν και αυτή λύνονται συνοπτικά. Περίστροφο έχεις;

6+1 plus) Τραγικό σημείο της εποχής μας ο χαμός της Ελεν Μακρορι γνωστή ως Θεία Πόλι. Έφυγε στα 52 της χρόνια, και μόνο και για αυτή, αξίζει να την δει κάποιος. Ο ρόλος της ήταν μεταβατικός, ενώ στην αρχή είχε κατά βάση τον ρόλο του παρακολουθητή και σταδιακά παρέμβαινε σε καταστάσεις, από κει και πέρα εξελίχθηκε σε μια δυναμική γυναίκα.

Φίλε μου αναγνώστη, ελπίζω να σε κάλυψα και να σε έβαλα στο τριπάκι του κόσμου των Peaky Blinders, η σειρά αποτελείται από 5 κύκλους με 6 επεισόδια, αρά βγαίνει εύκολα.

Oπλίσου με όρεξη για δράση και έφυγες.

By order of the peaky blinders…!

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

Υγεία

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Οια

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 4 
 0