Κορωνοϊός: Νέα έρευνα δείχνει ποιες μάσκες προστατεύουν περισσότερο - Τι ισχύει για τη χρήση διπλής μάσκας
Νέα επιστημονικά δεδομένα δόθηκαν στη δημοσιότητα για την προστασία που προσφέρουν οι μάσκες κατά του κορωνοϊού.

Νέα επιστημονικά δεδομένα δόθηκαν στη δημοσιότητα για την ασφάλεια που προσφέρει η χρήση μάσκας από τον κορωνοϊό, αλλά και τις μεταλλάξεις του. Όπως υποστηρίζουν τα νέα δεδομένα, η χρήση διπλής μάσκας (μιας υφασμάτινης πάνω από μια απλή χειρουργική) μπορεί βελτιώσει σημαντικά την προστασία από τη μόλυνση μέσω της μύτης ή του στόματος από τον κορωνοϊό. Μάλιστα, υποστηρίζεται από νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα ότι η χρήση διπλής μάσκας κρατά μακριά έως και το 80% των δυνητικά μολυσμένων σωματιδίων του αέρα.

Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η διπλή μάσκα βοηθά περισσότερο στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου Covid-19. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο έχει επισημάνει και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια λοιμωξιολογίας Έμιλι Σίκμπερτ-Μπένετ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα,  έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Internal Medicine”. Οι ερευνητές πειραματίστηκαν σε κλειστό χώρο με εθελοντές που φορούσαν διάφορους συνδυασμούς μασκών, προκειμένου να ελέγξουν ποιος συνδυασμός είναι πιο αποτελεσματικός στο να κρατά μακριά τα αιωρούμενα σωματίδια. Ο έλεγχος αυτός έγινε μέσω ειδικού προσαρτημένου μετρητή κάτω από τη μάσκα.

Μέσα από αυτή την έρευνα, διαπιστώθηκε ότι η αποτελεσματικότητα μιας μάσκας διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σε αυτό συμβάλουν στοιχεία, όπως το πόσο καλά είναι προσαρμοσμένη στο πρόσωπο του, κάτι που εξαρτάται τόσο από τη συμπεριφορά του ίδιου, όσο και από την μορφολογία του προσώπου του. Ωστόσο, στα γενικά χαρακτηριστικά που κατάφεραν να βγουν από τη νέα έρευνα, μια απλή χειρουργική μάσκα μιας χρήσης από μόνη της φάνηκε να έχει αποτελεσματικότητα περίπου 40% έως 60% στο να κρατά μακριά τα σωματίδια. Από την άλλη, μόνη της μια υφασμάτινη μάσκα έχει αποτελεσματικότητα γύρω στο 40%.

Όταν όμως μια υφασμάτινη μάσκα φορεθεί πάνω από την χειρουργική, τότε η αποτελεσματικότητα βελτιώνεται σε ποσοστό περίπου 20%. Επίσης, η έρευνα απέδειξε ότι οι υφασμάτινες μάσκες από πολυεστέρα είναι ελαφρώς πιο προστατευτικές, κρατάνε μακριά μέχρι το 81% των σωματιδίων του αέρα, σε σχέση με τις βαμβακερές, όπου το ποσοστό πέφτει στο 77%.

Στην εν λόγω έρευνα σημειώνεται ότι το βασικό όφελος της διπλής μάσκας είναι πως η υφασμάτινη μειώνει σημαντικά τα κενά γύρω από τη χειρουργική μάσκα, έτσι, μαζί οι δύο μάσκες εφαρμόζουν καλύτερα στο πρόσωπο. Όταν γίνεται το αντίστροφο, δηλαδή η χειρουργική φοριέται πάνω από την υφασμάτινη μάσκα, τότε πάλι αυξάνεται η προστασία, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Η έρευνα έδειξε ότι μια χειρουργική μάσκα πάνω από μια μάσκα από βαμβάκι ή πολυεστέρα, φιλτράρει συνολικά το 55% έως 60% των σωματιδίων.

Επομένως, σύμφωνα με τους ερευνητές, σε μια στενή επαφή και, κυρίως, σε κλειστό χώρο η καλύτερη δυνατή προστασία προκύπτει όταν και οι δύο άνθρωποι φορούν διπλή μάσκα, την υφασμάτινη πάνω από τη χειρουργική.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES
22 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Μπά
29 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Φιο
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;