Lockdown: Τι αλλάζει από το Σάββατο - Όλα τα μέτρα για μετακινήσεις & λιανεμπόριο
Αναλυτικά τα νέα μέτρα για τη χαλάρωση του lockdown - Τι ισχύει για τις μετακινήσεις & από πότε

Μετά από μία πολύωρη συζήτηση των ειδικών λοιμωξιολόγων, o Yπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσαν στη χτεσινή απογευματινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό τα νέα μέτρα για τη σταδιακή χαλάρωση του lockdown.

Παρότι, λοιπόν, ο ημερήσιος απολογισμός κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα παραμένει στο «κόκκινο», όπως και η πίεση στα νοσοκομεία, ανακοινώθηκε ότι θα δοθούν μερικές «μικρές ανάσες ελευθερίας», οι οποίες εκτιμάται ότι θα περιορίσουν τις εστίες υπερμετάδοσης.

Ανοίγει το λιανεμπόριο, απελευθερώνονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις

“Από το Σάββατο 3 Απριλίου με κωδικό 6 και μόνο για άσκηση και έως τρία άτομα ή μία οικογένεια, επιτρέπουμε τη μετακίνηση από δήμο σε δήμο. Μόνο για τα σαββατοκύριακα για άσκηση εκτός τους δήμου μας. Με υποχρεωτική χρήση μάσκας και χωρίς συνωστισμούς, για να μην αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε άρση των μέτρων”, ανέφερε χτες η κυβέρνηση.

Σε πρώτη φάση, αυτές οι «ανάσες» από τα μέτρα του lockdown αφορούν τις διαδημοτικές μετακινήσεις και το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Αναφορικά με τις μετακινήσεις εκτός δήμου κατοικίας, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι αυτές θα απελευθερωθούν από το Σάββατο (03/04), πιλοτικά.

Οι διαδημοτικές μετακινήσεις θα επιτρέπονται μόνο τα σαββατοκύριακα, με αποστολή SMS με τον κωδικό 6 στο 13033.

Οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν χρήση αυτού του κωδικού για μετακίνηση με όχημα σε υπαίθριο χώρο, σε ομάδες έως 3 ατόμων- εκτός αν πρόκειται για οικογένεια- και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

«Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι ξεκάθαρο, οι όποιες εικόνες συνωστισμού θα μας οδηγήσουν στην άρση αυτής της δυνατότητας. Θέλουμε να εκτονωθεί και να ασκηθεί ο κόσμος, όμως αυτό πρέπει να γίνει με κανόνες», τόνισε ο Yφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας τις αποφάσεις κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό.

«Χρησιμοποιούμε με φειδώ, με μέτρο, με σύνεση τη δυνατότητα διαδημοτικής μετακίνησης τα Σαββατοκύριακα, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε άρση του μέτρου λόγω νέων συγχρωτισμών, λόγω νέων συνωστισμών», συμπλήρωσε απευθυνόμενος στους πολίτες.

Ανοίγουν τα καταστήματα τη Δευτέρα 05/04

Από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, με τη χρήση ειδικού κωδικού (σ.σ. 13032) και με χρονικό περιορισμό (σ.σ. 3 ώρες). Θα επιτρέπεται η πώληση εντός του μαγαζιού με ραντεβού (click in shop) και η παραλαβή πάλι με ραντεβού (click away). Θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ.

Από τη Δευτέρα (05/04) ανοίγει και το λιανεμπόριο, με εξαίρεση τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα.

Οι αγορές θα γίνονται με αποστολή μηνύματος στο 13032, που θα έχει ισχύ έως τρεις ώρες, ενώ ο κάθε πολίτης θα μπορεί να κάνει χρήση αυτού μία φορά την ημέρα.

Θα επιτρέπεται η πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού, με το λεγόμενο click away και η πώληση εντός καταστήματος πάλι με ραντεβού, click in shop.

Εντός του καταστήματος, θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά, με μέγιστο όριο 20 πελάτες.

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων, αυτό θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα «με προοπτική για έναρξη ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου», με τη χρήση self test, δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Επίσης, την επόμενη εβδομάδα θα επαναξιολογηθεί η λειτουργία πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1 
  
 1