Πανελλήνιες: Από πότε θα ισχύσει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια
Κεραμέως για βάσεις Πανελληνίων: "Λαμβάνουμε από τα ΑΕΙ τις ελάχιστες βάσεις εισαγωγής"

Από φέτος θα εφαρμοσθεί και θα ισχύσει (δηλαδή στις Πανελλήνιες 2021) η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, όπως ξεκαθάρισε η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, διαψεύδοντας τα σενάρια για πιθανή ματαίωση της εφαρμογής της λόγω της κατακερματισμένης σχολικής χρονιάς και της πανδημίας της covid19.

«Ήδη λαμβάνουμε από τα ΑΕΙ τις ελάχιστες βάσεις εισαγωγής που έχουν αποφασίσει να θέσουν για κάθε τμήμα», επεσήμανε η Υπουργός Παιδείας, τονίζοντας πως στόχος είναι «η θωράκιση του κύρους των Πανεπιστημιακών σπουδών, η διασφάλιση των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων φοίτησης και έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών, η ενίσχυση της αυτονομίας των ΑΕΙ και η δυνατότητα κάθε τμήματος να διαμορφώσει την ιδιαίτερη ακαδημαϊκή του φυσιογνωμία».

Σημειώνεται ότι, σε συνέντευξη της Νίκης Κεραμέως τις προηγούμενες μέρες στην εφημερίδα «τα Νέα», η Υπουργός δήλωσε πως οι υποψήφιοι που δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση θα έχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις, καθώς με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα στη Βουλή, οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν ένα μηχανογραφικό που οδηγεί σε σπουδές σε ΑΕΙ, αλλά και ένα παράλληλο που οδηγεί σε δημόσια ΙΕΚ.

Κεραμέως για Πανεπιστημιακή αστυνομία

Σχετικά με τη θέσπιση της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, η κ. Κεραμέως είπε πως ετοιμάζεται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η προκήρυξη για την πρόσληψη των ειδικών φρουρών.

«Στόχος είναι η αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος των Πανεπιστημίων μας προς όφελος όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας», πρόσθεσε.

Μιλώντας στο liberal.gr, η κα Κεραμέως έκανε λόγο για τον ξυλοδαρμό ενός καθηγητή εντός των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων.

«Η ομάδα αυτή, που θα λαμβάνει ειδική εκπαίδευση προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες του πανεπιστημιακού χώρου, θα αναλαμβάνει καθήκοντα μόνο όπου και όσο εντοπίζονται εστίες παραβατικότητας στα Πανεπιστήμια», δήλωσε.

Οι πιθανές ημερομηνίες για τις Πανελλήνιες 2021 – Τι θα γίνει με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Σχετικά με τη διεξαγωγή των Πανελληνίων, η Υπουργός Παιδείας αναφέρει ότι προγραμματίζεται να ξεκινήσουν πιθανότατα στις 14 ή 15 Ιουνίου 2021, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα πρόληψης για την προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας καθώς και για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων όπως και πέρυσι.

Αναφορικά με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που λέγεται ότι θα φέρει ανατροπές σε χιλιάδες υποψηφίους των πανελλαδικών, η Υπουργός υποστήριξε ότι προβλέπει ακαδημαϊκές προϋποθέσεις για την εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

«Οταν επιτρέπουμε να εισάγεται κάποιος με βαθμό 1/20 στο Πανεπιστήμιο, κοροϊδεύουμε πρώτα τον ίδιο τον φοιτητή γιατί οι πιθανότητες να φοιτήσει και να αποφοιτήσει είναι πολύ χαμηλές. Κοροϊδεύουμε, όμως, και τους άλλους φοιτητές που πάσχισαν να επιτύχουν υψηλότερες επιδόσεις για την εισαγωγή τους στο ίδιο τμήμα, αλλά και τον έλληνα φορολογούμενο που καταβάλλει φόρους για φοιτητές που πιθανότατα δεν θα αποφοιτήσουν.

Παρατηρείται στη χώρα μας το παράδοξο να έχουμε έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς εισακτέων στην Ευρωπαϊκή Ενωση και παράλληλα – με απόσταση – τον χαμηλότερο δείκτη αποφοίτησης. Κάθε χρονιά που περνάει με αυτό το σύστημα, αφήνουμε τμήμα μιας γενιάς να χαραμίζεται, γι’ αυτό και είναι σημαντικό η αλλαγή αυτή να εφαρμοστεί κανονικά από φέτος. Η κοινωνία απαιτεί λύση σε αυτή την παθογένεια.

Με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή τον περασμένο μήνα, υπογραμμίστηκε ακόμη περισσότερο η ύπαρξη εναλλακτικών για τους νέους μας: ένα Μηχανογραφικό που οδηγεί σε σπουδές σε ΑΕΙ, αλλά και ένα παράλληλο Μηχανογραφικό που, σε συνέχεια της αναβάθμισης των δομών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, οδηγεί σε δημόσια, δωρεάν, ποιοτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Με την ευκαιρία, να αποσαφηνίσω ότι οι αλλαγές που θεσμοθετήθηκαν αναφορικά με τη βάση εισαγωγής δεν επηρεάζουν την προετοιμασία των υποψηφίων, αλλά επιδρούν στην κατάταξη των υποψηφίων αφότου έχουν ολοκληρωθεί οι Πανελλαδικές Εξετάσεις και έχουν εκδοθεί τα αποτελέσματα». 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Αθήνα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
45'
1 - 2
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
45'
1 - 1
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
4'
60 - 61
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;