Καθαρά Δευτέρα 2021: Πώς αμείβονται όσοι εργάζονται
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι για τις αμοιβές την Καθαρά Δευτέρα 2021

Πότε είναι Καθαρά Δευτέρα 2021

Η Καθαρά Δευτέρα 2021 «πέφτει» στις 15 Μαρτίου 2021, δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα, είναι αργία και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ενώ στο μυαλό όλων μας συνεπάγεται το πέταγμα του χαρταετού και την λαγάνα.

Ωστόσο, η Καθαρά Δευτέρα 2021 δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Η καθαρά Δευτέρα 2021 περιλαμβάνεται στις κατ’ έθιμο αργίες.

Οι ημέρες αυτές αντιμετωπίζονται ως αργίες, είτε έχουν ορισθεί με Κανονισμό Εργασίας της επιχείρησης, είτε από έθιμο, είτε με Συλλογική Σύμβαση, διαιτητική απόφαση, διάταγμα, εσωτερικό κανονισμό ή από επιχειρησιακή συνήθεια.

Κατ΄έθιμον αργίες – Ποιες είναι

Οι κατ’έθιμο αργίες είναι οι εξής:

-Πρωτοχρονιά

-Θεοφάνια

-Καθαρή Δευτέρα

-Μεγάλη Παρασκευή

-Αγίου Πνεύματος

Καθαρά Δευτέρα 2021: Πώς αμείβονται όσοι εργάζονται

Τον τρόπο με τον οποίο αμείβονται όσοι δουλεύουν την Καθαρά Δευτέρα 2021, έχει ορίσει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ).

Χαρακτηριστικά, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

«Ωστόσο, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η Καθαρή Δευτέρα έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή. Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (άρθρ. 2 παρ. 3 ΝΔ 3755/1955)».

Ακόμα, διευκρινίζεται τι θα συμβεί εάν, παρότι έχει χαρακτηρισθεί η Καθαρά Δευτέρα ως πρόσθετη εορτή αργία για μία επιχείρηση, αυτή λειτουργήσει φέτος κατ’ εξαίρεση.

Έτσι, προστίθεται:

«Τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ακόμα ένα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας». 

Ποιες αργίες είναι υποχρεωτικές & ποιες κατ’ έθιμο – Ποια η διαφορά τους

αργίες 2019

Στην Ελλάδα, οι αργίες χωρίζονται στις υποχρεωτικές και τις κατ’ έθιμο αργίες.

Η μόνη διαφορά μεταξύ αυτών των δύο αργιών είναι ότι στις υποχρεωτικές αργίες απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών, ενώ κατά την προαιρετική ή κατ’ έθιμο αργία εξαρτάται από την κρίση (βούληση) του εργοδότη, αν θα λειτουργήσει την επιχείρηση.

Υποχρεωτικές ημέρες αργίας θεωρούνται οι κάτωθι:

  • 25 Μαρτίου (εθνική εορτή)
  • Δευτέρα του Πάσχα 15 Αυγούστου
  • Κοίμηση της Θεοτόκου
  • 28 Οκτωβρίου, (εθνική εορτή)
  • 25 Δεκεμβρίου, Χριστούγεννα
  • 1 Ιανουαρίου, Πρωτοχρονιά
  • 6 Ιανουαρίου Θεοφάνεια
  • Καθαρά Δευτέρα
  • Μεγάλη Παρασκευή
  • 1 Μαΐου, Πρωτομαγιά (βάσει του Α.Ν 380/68 μπορεί να καθορίζεται και σαν ημέρα υποχρεωτικής αργίας με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, αυτό γίνεται μέχρι και σήμερα.)
  • Αγίου Πνεύματος
  • 26 Δεκεμβρίου
  • Δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων

Οι κατ’έθιμο αργίες είναι οι εξής:

-Πρωτοχρονιά

-Θεοφάνια

-Καθαρή Δευτέρα

-Μεγάλη Παρασκευή

-Αγίου Πνεύματος

Αμοιβή ημερών υποχρεωτικής αργίας

Για τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν:

Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.

Για τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν:

Οι εργαζόμενοι δικαιούνται:

Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν

β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

Ποινές

Σε περίπτωση που ο εργοδότης χωρίς άδεια της αρχής απασχολήσει το προσωπικό κατά την Κυριακή ή τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 6 μηνών και χρηματική ποινή.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
08 Μαϊ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 0 
 1 
 1