ΑΠΘ: Επέμβαση της ΕΛΑΣ για τον τερματισμό της κατάληψης - Με νέο συλλαλητήριο απαντούν οι φοιτητές στη Θεσσαλονίκη
Η επιχείρηση της ΕΛΑΣ ξεκίνησε σήμερα (11/03) στις 06:00 το πρωί, όταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την περιοχή γύρω από την Πανεπιστημιούπολη και «ολοκληρώθηκε ομαλά», σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, μιάμιση ώρα αργότερα.

Προτού καν ξημερώσει, σήμερα Πέμπτη 11/03/2021, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Πρυτανεία του ΑΠΘ, προκειμένου να εκκενώσουν την κατάληψη, παρά το γεγονός ότι ήταν γνωστό ότι οι φοιτητές ήδη σε χθεσινή τους συνέλευση αποφάσισαν τον τερματισμό της κατάληψης σήμερα.

Αναλυτικότερα και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. ολοκληρώθηκε σήμερα για την εκκένωση του ΑΠΘ και η αστυνομία να προχώρησε συνολικά σε 33 προσαγωγές.

Όπως αναφέρει η σημερινή ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:

“Σε συντονισμένη επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή δυνάμεων Ε.Κ.Α.Μ., Ο.Π.Κ.Ε. καθώς και της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων και των Διευθύνσεων Αστυνομίας και Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ολοκληρώθηκε ομαλά την 07:20 ώρα η εκκένωση της κατάληψης της Πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.).

Από εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, έχουν προσαχθεί συνολικά 33 άτομα (26 άνδρες και 7 γυναίκες), από τους οποίους 32 ημεδαποί και ένας Κύπριος. Οι 19 από αυτούς δήλωσαν φοιτητές του Α.Π.Θ. ενώ οι υπόλοιποι 14 δεν σχετίζονται με το Πανεπιστήμιο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ταυτοποίηση τους και εφόσον χρειαστεί θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.”

Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 06:00 το πρωί, όταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την περιοχή γύρω από την Πανεπιστημιούπολη και «ολοκληρώθηκε ομαλά», σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., μιάμιση ώρα αργότερα.

Όσο ήταν σε εξέλιξη η επέμβαση, ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. πετούσε πάνω από το Ίδρυμα μεταφέροντας εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Αστυνομίας.

«Η βίαιη εισβολή της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε παρά τη χθεσινοβραδινή -και δημοσιευμένη- απόφαση της συνέλευσης της κατάληψης της πρυτανείας ΑΠΘ να λυθεί οργανωμένα η κατάληψη σήμερα», αναφέρει η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών του ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ, υπογραμμίζοντας ότι, ο στόχος της αστυνομικής επιχείρησης ήταν τελικά η περαιτέρω κλιμάκωση μιας ήδη εξαιρετικά οξυμμένης κατάστασης από την πλευρά κράτους και πρυτανείας.

Άμεση απάντηση των φοιτητών με νέο συλλαλητήριο

Από την πλευρά τους, οι φοιτητικοί σύλλογοι κάλεσαν σε νέα συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου, καταγγέλλοντας την βίαιη εκκένωση της Πρυτανείας, αλλά και την απρόκλητη επίθεση που δέχθηκαν οι συνδικαλιστές φοιτητικών συλλόγων, εκπρόσωποι εργατικών σωματείων που βρέθηκαν στον χώρο.

Στις 13:00, λοιπόν, σήμερα Πέμπη θα πραγματοποιηθεί το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με πορεία στο κέντρο της πόλης.

«Δεν θα επιτρέψουμε η καταστολή να κυριαρχήσει στις σχολές μας, ο φόβος και ο αυταρχισμός να επιβληθεί σπέρνοντας την υποταγή στην πολιτική τους. Ακόμη μια φορά, η τρομοκρατία στόχο έχουν να μας ισοπεδώσουν, ακόμη μια φορά ωστόσο δεν θα το πετύχουν», αναφέρουν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά την εισβολή των ΜΑΤ στην Πρυτανεία.

“Εισέβαλαν στην κατάληψη ενώ θα έληγε σήμερα” – Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Πανεπιστημιακών του ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ

Για απόπειρα επίδειξης ισχύος και τρομοκράτησης από την πλευρά τόσο της κυβέρνησης όσο και των, συνεργαζόμενων μαζί της, πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ, κάνει λόγο η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών του ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ για τη νέα εισβολή στο ΑΠΘ, 11 Μαρτίου 2021

“Η εκκένωση της κατάληψης σήμερα το πρωί από αστυνομικές δυνάμεις (ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, κουκουλοφόρους ασφαλίτες, ελικόπτερα) αποτελεί πάνω απ’ όλα μια απόπειρα επίδειξης ισχύος και τρομοκράτησης από την πλευρά τόσο της κυβέρνησης όσο και των, συνεργαζόμενων μαζί της, πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ.

Η βίαιη εισβολή της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε παρά τη χθεσινοβραδινή -και δημοσιευμένη- απόφαση της συνέλευσης της κατάληψης της πρυτανείας ΑΠΘ να λυθεί οργανωμένα η κατάληψη σήμερα.

Καμία λογική δεν μπορεί να αναγνωρίσει εδώ κάποια σχέση αιτίου-αιτιατού, παρά μόνον την εξής:

Ο μοναδικός σκοπός της καταστολής της ευρύτερης κινητοποίησης των φοιτητών-τριών είναι η περαιτέρω κλιμάκωση μιας ήδη εξαιρετικά οξυμμένης κατάστασης από την πλευρά κράτους και πρυτανείας, κλιμάκωση που εξυπηρετεί την αυτοεπιβεβαίωση όσων επιδιώκουν την αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια και σε ολόκληρη την κοινωνία. Αυτό που σίγουρα δεν ήθελαν ήταν η υπέρβαση της κρίσης και η ανάπτυξη του αγώνα και με άλλες μορφές από το ίδιο το εκπαιδευτικό κίνημα.

Οι μαζικές προσαγωγές είναι πιθανόν να συνδυαστούν με αβάσιμες κατηγορίες εις βάρος των συλληφθέντων φοιτητών/τριών, όπως μας είχαν προετοιμάσει πρόσφατα προβοκατόρικα δημοσιεύματα στον Τύπο.

Κάνουμε έκκληση σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο να μην υποκύψει στα ψέματα που κυκλοφορούν ήδη στα ελεγχόμενα ΜΜΕ.

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι τόσο η πρυτανεία, όσο και η πανεπιστημιούπολη δεν έχουν υποστεί φθορές από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες.

Κάνουμε έκκληση σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να σταθούμε στο πλευρό των φοιτητών και των φοιτητριών μας και να συνεχίσουμε συντεταγμένα τον αγώνα μας εναντίον του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη.

Η συνεχιζόμενη παρουσία του Ν. Παπαΐωάννου στη θέση του πρύτανη ΑΠΘ αποδεικνύεται πλέον επικίνδυνη για την ειρήνη και την εύρυθμη λειτουργία του πανεπιστημίου μας και αποτελεί όνειδος για την πανεπιστημιακή κοινότητα.”

Φωτογραφίες από το ΔΤ της ΕΛΑΣ για τη σημερινή εκκένωση της κατάληψης της Πρυτανείας:

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
09 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Oly

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;