Πανεπιστημιακή αστυνομία: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ
Μετά από μία τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής πέρασε τελικά το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Με 166 ψήφους «υπέρ» και 132 «κατά» ψηφίσθηκε επί της Αρχής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το νομοσχέδιο «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» πέρασε στη Βουλή κατά την ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ.

Δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ εδώ!

Μετά από μία τριήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, θετική ψήφο παρείχαν οι βουλευτές της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης, ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ 25 το καταψήφισαν.

Από την ψηφοφορία απείχαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, και Βασίλειος Βιλιάρδος που βρίσκονται σε επίσκεψη στην Χίο.

Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας ψηφίσθηκε επίσης κατά πλειοψηφία και επί των άρθρων, στο σύνολό του όπως και οι τροπολογίες.

Συνολικά ψήφισαν 298 βουλευτές, ενώ κατά το τριήμερο της συζήτησης μίλησαν συνολικά 167 Βουλευτές.

Η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεράμεως, λίγο πριν τη ψήφιση του νομοσχεδίου ανέφερε ότι:

-Το νομοσχέδιο πρωτοπαρουσιάστηκε στον δημόσιο διάλογο τον Δεκέμβριο, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση τον Ιανουάριο. Έλαβε πεντακόσια εξήντα εννέα σχόλια.

-Έγιναν επτά συνεδριάσεις στη Βουλή. Μίλησαν εκατόν εξήντα επτά Βουλευτές, εισηγητές και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι μόνο στην Ολομέλεια, δώδεκα Υπουργοί, πέντε πολιτικοί Αρχηγοί.

-Είναι από τα νομοσχέδια που έχουν συζητηθεί το περισσότερο. Και για την κοινοβουλευτική αυτή διαδικασία, για τον πλούσιο αυτόν διάλογο, οφείλουμε νομίζω όλοι να είμαστε υπερήφανοι.

-Διαφορετικές απόψεις εκτέθηκαν. Η εισηγήτρια, η κ. Παπακώστα, τις εξέθεσε νομίζω με εξαιρετικό τρόπο. Δεν θα σταθώ σε αυτές. Θα σταθώ στα σημεία σύγκλισης. Θα σταθώ στο γεγονός ότι ακούσαμε, καταγράψαμε και ενσωματώσαμε σχόλιά σας.

-Η κυρία Ασημακοπούλου της Ελληνικής Λύσης πρότεινε να υπάρχει ειδική αναφορά ότι τα όργανα των πανεπιστημίων επιδιώκουν την αποζημίωση των πανεπιστημίων για φθορές που προκαλούνται στη δημόσια περιουσία. Το εντάξαμε και ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιο, για την πρόταση.

-Ο κ. Φίλης ζήτησε να είναι σαφές ότι τα όποια μέσα καταγράφουν, οι κάμερες, δεν θα είναι καθόλου στους χώρους διδασκαλίας. Το είχαμε ήδη πει ότι δεν θα αφορούν το εκπαιδευτικό έργο, δεν θα είναι στους χώρους εργασίας. Το διευκρινίσαμε.

-Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έκανε παρατηρήσεις. Τις εντάξαμε. Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, επίσης, έκανε παρατηρήσεις που έχουν να κάνουν και με τα πειθαρχικά. Τα εντάξαμε, γιατί αυτός είναι ο πλούτος του διαλόγου, αυτός είναι ο πλούτος του να ακούς, να καταγράφεις και να εντάσσεις διαφορετικές θέσεις.

Νομοσχέδιο για Πανεπιστήμια: Όλες οι ρυθμίσεις για ελεγχόμενη είσοδο, βάση εισαγωγής & όριο φοίτησης

-Οφείλω, όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μια απάντηση, μια απάντηση στους πολίτες που ανησυχούν για το αν θα κάνουμε πίσω. Η απάντηση είναι ότι δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω, γιατί οφείλουμε να φέρουμε ριζικές αλλαγές που τόσο έχει ανάγκη η κοινωνία και ας είναι δύσκολες, ας είναι σκληρές κάποιες αλήθειες.

-Το νομοσχέδιο που συζητάμε και ολοκληρώνεται πλέον αυτή η πολύ μεγάλη διαβούλευση είναι ένα νομοσχέδιο κοινής λογικής, ένα νομοσχέδιο για τα αυτονόητα, πλην, όμως, τόσο απαραίτητα για το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο.

Η Υπουργός Παιδείας για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ

«Ολοκληρώθηκε η ψήφιση του νομοσχεδίου για την εισαγωγή, φοίτηση και ασφάλεια των Πανεπιστημίων μας. Ένα νομοσχέδιο που συζητήθηκε εκτενώς, σε μία πλούσια κοινοβουλευτική διαδικασία. Ένα νομοσχέδιο κοινής λογικής, ένα νομοσχέδιο για τα αυτονόητα πλην όμως τόσο απαραίτητα για το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο. Ας ασχοληθούμε τώρα όλοι μαζί με τις σύγχρονες προκλήσεις Πανεπιστημίων. Με το Πανεπιστήμιο που δικαιωματικά διεκδικούν οι νέοι μας, οι καθηγητές μας, το διοικητικό προσωπικό. Το Πανεπιστήμιο για το οποίο είμαστε υπερήφανοι ως Έλληνες».

Ο Kυριάκος Μητσοτάκης για το Νομοσχέδιο

Το παρόν νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, ρυθμίζει την ελεγχόμενη είσοδο στα Πανεπιστήμια, μία ρύθμιση που ισχύει διεθνώς.

Θα μπορεί να εισέρχεται όποιος και όποτε έχει λόγο να βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο και θα προστατεύονται όλοι από αυτό τον έλεγχο.

«Το νομοσχέδιο απαντά με τόλμη στο πρόβλημα της ασφάλειας, καθιερώνει σύγχρονο τρόπο για την επιλογή των σπουδών και αναβαθμίζει την τριτοβάθμια εκπαίδευση», δήλωσε αρχικά από το βήμα της Βουλής ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι μεταρρυθμίσεις κινούνται σε τέσσερις κατευθύνσεις:

-Διασφαλίζουν την στοιχειώδη ικανότητα των υποψηφίων να ξεκινήσουν τις σπουδές τους, μέσω της ελάχιστης βάσης

-Οδηγούν τον ενδιαφερόμενο να φοιτήσει εκεί που επιθυμεί πραγματικά

-Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θέτουν χρονικό όριο στις σπουδές, προβλέποντας ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους φοιτητές και σε όσους έχουν προβλήματα υγείας

-Στέκονται με ωριμότητα και θάρρος απέναντι στην ανομία που πολιορκεί τα πανεπιστήμια».

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
18'
1 - 0
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
18'
0 - 0
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
8'
5 - 2
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
8'
0 - 3
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;