Η προσπάθεια
Οι στίχοι τραγουδιών του Eminem φαίνεται να πυροδοτούν έναν διαδικτυακό "πόλεμο" ανάμεσα σε Zoomers και Millenials.

Κάθε γενιά έχει και τους δικούς της σταρ. Προσωπικότητες που έχουν ξεχωρίσει και τους έχουμε λατρέψει μέσα από τη δουλειά τους. Ένα από τα είδωλα των millenials είναι ο Eminem. Ο ράπερ που με τα τραγούδια του έχει χαρακτηρίσει μία ολόκληρη εποχή και μία ολόκληρη γενιά. Τώρα, όμως, η νέα γενιά, η Gen Z, έρχεται να “ακυρώσει” τη συνεισφορά του και τη μουσική του.

Και, πίστεψε με, οι millenials δεν είναι καθόλου χαρούμενοι για αυτό!

Μια προσπάθεια από την Generation Z για να ακυρώσει τον Eminem για τους αμφιλεγόμενους στίχους που χρησιμοποιεί στα τραγούδια του έχει αρχίσει το τελευταίο χρονικό διάστημα. Κάτι που έχει εξοργίσει τους millenials.

Η διαμάχη ανάμεσα στις δύο γενιές ξεκίνησε τον Φεβρουάριο όταν ένα μέλος της Gen Z δημοσίευσε ένα βίντεο στο TikTok στο οποίο καταδικάζει την μεγάλη επιτυχία του 2010 “Love the Way You Lie”. Πρόκειται για τη δημοφιλή συνεργασία του με την Rihanna.

Όπως υποστηρίζει στο βίντεο του ο νεαρός, το τραγούδι αυτό φαίνεται να υμνεί τη βία προς τις γυναίκες. Συγκεκριμένα, στο βίντεο τονίζει τον παρακάτω στίχο ως παράδειγμα:

“Αν προσπαθήσει ποτέ να φύγει ξανά, θα την δέσω στο κρεβάτι και θα βάλω φωτιά σε αυτό το σπίτι”

Το εν λόγω βίντεο συγκέντρωσε άμεσα τις αντιδράσεις αρκετών millenials που έχουν μεγαλώσει ακούγοντας τα τραγούδια του 48χρονου ράπερ από το Detroit. Μάλιστα, σαν απάντηση στο βίντεο αρκετοί έχουν στείλει την φράση “Απλά το χάνετε” (just lose it), που αποτελεί και τον τίτλο μίας μεγάλης επιτυχίας του ράπερ.

Σε ένα από τα βίντεο- απαντήσεις που έγιναν viral, μία θαυμάστρια του Eminem, υπερασπίζεται τον ράπερ με έναν ευφάνταστο τρόπο, καθώς ραπάρει λόγους για τους οποίους δεν πρόκειται να “ακυρωθεί” ο “Real Slimy Shady”. Το ραπ της το συνοδεύουν οι ήχοι του τραγουδιού “Forgot About Dre”. Η θαυμάστρια του σταρ της μουσικής λέει τα εξής στο ραπ βιντεάκι της:

“Ακούστε, μικρά παιδάκια, σας το κάνω αυτό ξεκάθαρο: Αυτός ο άντρας ήταν εδώ πριν από εσάς. Τότε, τι; Είστε νευριασμένοι επειδή ο άνθρωπος αυτός ήταν στιχουργός; Ενώ, οι δικοί σας ράπερ λένε ασυναρτησίες;”

Το βίντεο τελειώνει με αυτό το λυρικό πραξικόπημα:

“Μια μέρα θα μεγαλώσετε και θα δείτε πώς όλοι ξέχασαν για τη Gen Z.”

@cassiesmith607LEAVE. HIM. BE. #VideoSnapChallenge #ASOSFashunWeek #funnyvideos😂🤣 #millennialsoftiktok #genz #eminem♬ forgot about dre – meez

Το παραπάνω βίντεο έχει συγκεντρώσει πάνω από 5.6 εκ. views στο TikTok και συνεχίζει!

Άλλο ένα έξυπνο βίντεο που έχει γίνει viral στο TikTok δείχνει έναν millenial θαυμαστή του Eminem να έχει μία συζήτηση με τον εαυτό του που ανήκει στη γενιά Z. Ο νεαρότερος εαυτός του του λέει ότι “πρέπει να ακυρώσουμε τον Eminem” με τον μεγαλύτερο εαυτό του να αναρωτιέται “γιατί;”. Τελικά, ο Gen Z εαυτός του του απαντάει:

“Έχεις ακούσει τους στίχους του;”

@bmotheprinceCancel Eminem!?! #millennials #GenZ♬ original sound – B Mo the Prince

Η πολιτική ορθότητα φαίνεται ότι έχει μπει για τα καλά και στη μουσική βιομηχανία με τη νέα γενιά να έχει αρχίσει να ακούει στίχους από παλιά τραγούδια και να ψάχνει να βρει το τι θέλουν να εκφράσουν οι δημιουργοί τους και αν τα πρότυπα που παρουσιάζουν σε αυτά είναι υγιή. Μάλιστα, πολλοί από τη γενιά Z υποστηρίζουν ότι το “Love The Way You Lie” είναι από τα πιο ακίνδυνα τραγούδια του ράπερ, καθώς σε άλλα τραγούδια του έχει στίχους που περιγράφουν έναν άντρα να σκοτώνει τη γυναίκα του που τον απάτησε μαζί με τον εραστή της.

Από την άλλη, υπάρχει και η απάντηση της Rihanna για τον αμφιλεγόμενο στίχο του επιτυχημένου τραγουδιού. Η τραγουδίστρια από τα Μπαρμπέιντος έχει δηλώσει ότι ο εν λόγω στίχος καταδικάζει – και δεν υμνεί – την ενδοοικογενειανή βία.

Μέχρι στιγμής, ο Eminem φαίνεται να έχει σωθεί από την κουλτούρα “ακύρωσης” (cancel culture) των social media. Όπως έχει υποστηρίξει σε tweet του ένας χρήστης της γνωστής πλατφόρμας:

“Πιο δυνατοί άνθρωποι έχουν προσπαθήσει και δεν τα έχουν καταφέρει”

Αναφερόμενος, προφανώς, σε δύο προηγούμενους Προέδρους των ΗΠΑ που έχουν αναφερθεί αρνητικά για τα τραγούδια του δημιουργού του “Stan”. Πρόκειται για τους George Bush και Donald Trump.

Ο Eminem απάντησε με την κυκλοφορίας ενός νέο κομματιού με τίτλο “Tone Deaf”. Σε μερικούς από τους στίχους του κομματιού που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς φίλους του, ο γνωστός ράπερ υποστηρίζει τα εξής:

“Δεν θα σταματήσω ακόμα και όταν τα μαλλιά μου γίνουν γκρι. Γιατί δε θα σταματήσουν μέχρι να με ακυρώσουν.”

Το “Tone Deaf”, που είναι και ο τίτλος του τραγουδιού, χρησιμοποιείται κοινωνικά για να δηλώσει ένα άτομο που δεν είναι ενήμερο και/ ή ανίδεο σχετικά με την ύπαρξη κοινωνικών ενδείξεων, αποχρώσεων, συνθηκών, προτύπων, κ.λπ., μέσα σε ένα δεδομένο κοινωνικό υποσύνολο.

Η πολιτική ορθότητα είναι κάτι που πρέπει να μπει στη δημόσια σφαίρα συζήτησης και να έχουμε όλοι στο νου μας το τι είναι σωστό, τι μπορεί να ειπωθεί και πώς μπορείς να εκφραστείς χωρίς να προσβάλεις κανέναν. Είναι καλό που η νέα γενιά έχει στο μυαλό της όλα αυτά που τον τελευταίο καιρό έχουμε δει να συζητιούνται ανοιχτά στην κοινωνία μας. Από την άλλη μεριά, όμως, και η Cancel culture που έχουμε δει να αναπτύσσεται μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το τελευταίο διάστημα δε φαίνεται να προσθέτει κάτι εποικοδομητικό στη συζήτηση αυτή.

Αντίθετα, πολλές φορές έχει προκαλέσει περισσότερα προβλήματα σε σχέση με αυτά που προσπάθησε να λύσει. Να σου θυμίσω την προ τριετίας διαμάχη ανάμεσα σε Taylor Swift και το ζεύγος Kanye West και Kim Kardashian που είχε ως αποτέλεσμα το #CancelTaylorSwift να γίνει viral;

Ας ελπίσουμε ότι θα καταφέρουμε να βρούμε τη χρυσή τομή ανάμεσα στην πολιτική ορθότητα και στη δολοφονία χαρακτήρων (cancel culture)!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

18-01-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;