Καθυστέρηση για τα voucher 200 ευρώ σε μαθητές & φοιτητές - Μετατίθεται η έναρξη των αιτήσεων
Πότε θα δοθούν τα voucher 200 ευρώ σε μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές για να αγοράσουν tablet, laptop & desktop - Τα εισοδηματικά & κοινωνικά κριτήρια

Σε γραφειοκρατικές “αγκυλώσεις” αποδίδει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση την καθυστέρηση της προαναγγελθείσας από τις 15 Δεκεμβρίου, χορήγησης επιταγής (voucher) αξίας 200 ευρώ για κάθε μαθητή, σπουδαστή και φοιτητή, που εμπίπτει σε συγκεκριμένα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop).

Μετατίθεται η έναρξη των αιτήσεων για τα voucher 200 ευρώ σε μαθητές & φοιτητές

Ειδικότερα, μετατίθεται για Μάρτιο η πρεμιέρα του προγράμματος διάθεσης voucher ύψους 200 ευρώ για αγορά υπολογιστών, tablet ή laptop.

Το πρόγραμμα θα αφορά 560.000 δικαιούχους, (φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές) και για το οποίο, αν και έχουν ανακοινωθεί τα κριτήρια εδώ και αρκετές εβδομάδες, παρουσιάζει αρκετές καθυστερήσεις και αναβολές.

Το πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται από τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχει προϋπολογισμό 112 εκατομμύρια ευρώ, εξασφαλίζει voucher αξίας 200 ευρώ για κάθε μαθητή, σπουδαστή και φοιτητή, που εμπίπτει σε συγκεκριμένα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού tablet, laptop, desktop.

Η υλοποίηση του προγράμματος voucher έχει “κολλήσει” σε μια σειρά διαδικασιών, τις οποίες το Υπουργείο Οικονομικών θα κληθεί τις επόμενες ημέρες να λύσει, ώστε να «ξεκλειδώσουν» τα χρήματα.

Αν και, όπως όλα δείχνουν, λόγω των καθυστερήσεων που έχουν παρατηρηθεί, η έναρξη του προγράμματος δεν θα «προλάβει» να καλύψει τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες λόγω της πανδημίας, η πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας αποτελεί μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες της πολιτικής ηγεσίας στον στρατηγικό σχεδιασμό του για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης και προσβλέπει στη χρήση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αναλυτικότερα, προκειμένου να αρθούν τα “γραφειοκρατικά εμπόδια”, που προέκυψαν εκ των υστέρων, τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας πρόκειται να καταθέσουν σχετική τροπολογία, προς ψήφιση, στη Βουλή, όπως αναφέρουν πληροφορίες.

Μετά την ψήφιση της τροπολογίας, θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σε σχέση με την έγκριση-απορρόφηση του προβλεπόμενου ποσού των 112 εκατ. ευρώ.

Ακολούθως, θα εκδοθεί η εγκύκλιος, με όλες τις διαδικασίες (προθεσμίες αιτήσεων, δικαιολογητικά κλπ) που θα απευθύνεται προς τους δικαιούχους , προκειμένου να καταθέσουν τις αιτήσεις τους με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Εκτιμάται ότι η χορήγηση των επιταγών στους δικαιούχους θα ξεκινήσει στα μέσα του Μάρτη και θα ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα.

Το εκτιμώμενο πλήθος των δικαιούχων ανέρχεται σε περίπου 325.000 οικογένειες με 560.000 νέους ηλικίας από 4 έως 24 ετών.

Ποιοι είναι δικαιούχοι – Τα κριτήρια

Δικαιούχοι θα είναι όλες οι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, δηλαδή όλες οι οικογένειες που είναι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία.

Το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται με βάση το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, τον αριθμό των παιδιών ανά οικογένεια και το αν μια οικογένεια είναι μονογονεϊκή ή όχι .

Ειδικότερα, προβλέπεται:

-Για μια οικογένεια με δύο γονείς και δύο παιδιά, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα 6.000 ευρώ αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ.

-Για μια οικογένεια με δύο γονείς και ένα παιδί, αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 10.500 ευρώ.

-Για μια οικογένεια με έναν γονιό και ένα παιδί, αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 9.000 ευρώ.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
09 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Oly

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;