Παράταση lockdown & σχολεία: Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται αυτή την εβδομάδα
Επιστρέφουν οι μαθητές σε δημοτικά και νηπιαγωγεία - Σε ισχύ η παράταση του lockdown - Αναλυτικός οδηγός με τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα (11/01) μέχρι 18/01

Η κυβέρνηση, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, αποφάσισε την παράταση του αυστηρού lockdown μέχρι τις 06:00 το πρωί της 18ης Ιανουαρίου.

Ωστόσο, μαθητές και μαθήτριες σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία παίρνουν από σήμερα (Δευτέρα 11/01) πάλι τις θέσεις τους στις τάξεις τους.

Με εξαίρεση τις δομές της Ειδικής Αγωγής, που δεν έχουν διακόψει τη δια ζώσης λειτουργία τους φέτος, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γενικής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επιστρέφουν στα θρανία τους μετά από μία δίμηνη διακοπή, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας της covid-19.

Σημειώνεται ότι, εντός της εβδομάδας, οι επιδημιολόγοι θα θέσουν στο τραπέζι τη λειτουργία της Γ’ λυκείου, με κριτήριο ότι οι συγκεκριμένοι μαθητές είναι οι υποψήφιοι των Πανελληνίων 2021 και θα πρέπει να προετοιμαστούν σωστά, ενώ εκτιμούν ότι αν δεν ανοίξουν παράλληλα και οι άλλες τάξεις Λυκείου και τηρηθούν τα μέτρα, ο κίνδυνος μετάδοσης θα είναι μικρός.

Πανελλήνιες 2021: Ανακοινώθηκε η μείωση της εξεταστέας ύλης!

Τα μέτρα για τα σχολεία:

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα πρέπει τα σχολεία να είναι «εξοπλισμένα» με αντισηπτικά.

Ειδικά μέτρα ισχύουν για τα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που μπορούν να παρέχουν προς πώληση.

Ακόμη, προβλέπεται ο σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών.

Σχολαστικοί καθαρισμοί σε αίθουσες και εξοπλισμό προβλέπονται ειδικότερα για τα εργαστήρια πληροφορικής και για τα μουσικά όργανα.

Το SMS στο 13033

Από σήμερα, Δευτέρα 11/1, που ανοίγουν τα σχολεία και οι γονείς θα χρειαστεί να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο ή να τα πάρουν από αυτό, θα πρέπει να στείλουν τον ανάλογο κωδικό στο 13033.

Για το σχολείο, ο κωδικός είναι το 4 και οι γονείς πρέπει να στείλουν το σχετικό SMS sto 13033 το πρωί για να συνοδέψουν τα παιδιά τους και το μεσημέρι για να τα παραλάβουν από το σχολείο.

Οι μαθητές κατά τη μετακίνησή τους από και προς το σχολείο πρέπει να έχουν μαζί τους τη σχετική βεβαίωση.

Εθελοντικά τεστ και δειγματοληπτική εξέταση στα σχολεία

Tο σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για άνοιγμα των σχολείων περιλαμβάνει προληπτικά τεστ για τους μαθητές άνω των 16 ετών και τους εκπαιδευτικούς. Τα τεστ είναι προληπτικού χαρακτήρα και θα το κάνει όποιος επιθυμεί.

Οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ μέσω της ειδικής πλατφόρμας edu.testimg.gov.gr. και θα ενημερώνονται με sms για το ραντεβού τους στο πλησιέστερο από τα 386 κέντρα που θα γίνονται τα τεστ.

Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται με προϊόντα ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά τα τεστ θα είναι δειγματοληπτικά δεν θα αφορούν όλους τους εκπαιδευτικούς.

O ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί επίσης δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σχολεία.

Παράταση lockdown: Όλα τα μέτρα και οι απαγορεύσεις

Σε ισχύ είναι από σήμερα, Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021, η παράταση του lockdown σε αρκετές περιοχές της χώρας, στις οποίες παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, έπειτα από έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, αποφασίστηκε να συνεχιστεί το αυστηρό lockdown στις ακόλουθες περιοχές:

-Δυτική Αττική (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα)

-Δήμος Εορδαίας,

-Δήμος Κοζάνης και Βοΐου

-ΤΚ Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριαννών της ΠΕ Ροδόπης

-Κάλυμνος

Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν από σήμερα Δευτέρα 11-01-2021 και ώρα 06:00 μέχρι και τη Δευτέρα 18-01-2021 οπότε και θα συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid-19 για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων, αναφέρει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. 

Αναλυτικά, όλα τα νέα μέτρα:

-Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων των Δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας της ΠΕ Αττικής, των Δήμων Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, των ΤΚ Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριανών της ΠΕ Ροδόπης, καθώς και εκτός της νήσου Καλύμνου, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.

-Απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών από τις 18:00 έως τις 05:00, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.

-Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.

-Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, κλπ).

Επίσης προβλέπεται:

-Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Αττικής, Δυτικής Μακεδονίας, Αν. Μακεδονίας και Θράκης και Νοτίου Αιγαίου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

-Η λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Αττικής, Δυτικής Μακεδονίας, Αν. Μακεδονίας και Θράκης και Νοτίου Αιγαίου για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

-Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.) την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Δυτικής Μακεδονίας, Αν. Μακεδονίας και Θράκης και Νοτίου Αιγαίου για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων.

Lockdown: Τα μέτρα που ισχύουν μέχρι τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι από τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας, 11/01, μέχρι και τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας, 18/01, θα είναι σε ισχύ τα εξής μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό:

  • Ανοίγουν τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία και τα σχολεία ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, καθώς και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί. Παράλληλα τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί θα ανοίξουν και στις περιοχές που ισχύουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.
  • Διατηρούνται σε ισχύ όλα τα μέτρα πρόληψης που προβλέπει ο ΕΟΔΥ για την λειτουργία των σχολείων (χρήση μάσκας, αντισηπτικών κλπ.)
  • Η χρήση μάσκας σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς είναι υποχρεωτική για το προσωπικό και προαιρετική για τα παιδιά.
  • Ασπρόπυργος, Κέλλη (Φλώρινα), Ανθήλη (Φθιώτιδας) χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και αυστηρή προσήλωση στην τήρηση των μέτρων. Μεγάλη προσοχή απαιτείται στους νομούς Βοιωτίας, Χαλκιδικής, Κοζάνης και Ροδόπης.
  • Παραμένει η αναστολή του λιανεμπορίου, κομμωτηρίων, βιβλιοπωλείων και κέντρων αισθητικής.
  • Παραμένουν σε ισχύ τα προβλεπόμενα μέτρα για τις εκκλησίες (τέλεση λειτουργιών και κάθε είδους θρησκευτικής τελετής χωρίς την παρουσία πιστών. Η ατομική λατρεία είναι δυνατή παρεμπιπτόντως, δηλαδή στο πλαίσιο άλλης επιτρεπόμενης μετακίνησης. Ενώ ως προς τις κηδείες υπενθυμίζεται ότι επιτρέπεται η συμμετοχή α’ βαθμού συγγενών και έως 9 ατόμων).
  • Παρατείνεται η απαγόρευση του κυνηγιού και του ψαρέματος.
  • Παραμένει σε ισχύ το μέτρο της τηλεργασίας στο μέγιστο δυνατό ποσοστό καθώς και η εξυπηρέτηση του κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού, με τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου
  • Όσον αφορά τους προς κατάταξη υπόχρεους Στρατιωτικής Θητείας με την 2021 Α’ ΕΣΣΟ, οι νεοσύλλεκτοι μπορούν κατά τη μετάβασή τους στα σημεία κατάταξης να συνοδεύονται από τους γονείς τους και μόνο. Κατά τη μετάβαση, θα πρέπει να έχουν μαζί τους το φύλλο πορείας τους. Για την επιστροφή τους, οι γονείς πρέπει να έχουν βεβαίωση που θα χορηγείται από τις πύλες των κέντρων κατάταξης. Όλοι οι νεοσύλλεκτοι θα υποβληθούν σε rapid test αντιγόνου για Covid-19 για προφανείς προληπτικούς επιδημιολογικούς λόγους.
  • Όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην χώρα μας έως και την 21η Ιανουαρίου 2021 από οποιοδήποτε κράτος της αλλοδαπής, συμπεριλαμβανομένων και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπόκεινται σε υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, για επτά ημέρες, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει για αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρηση τους. Στους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test) κατά την άφιξη τους βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form (PLF). Ειδικά για τους εισερχόμενους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνεται σε όλους και rapid test κατά την άφιξη. Παράλληλα, προκειμένου να βγουν από την καραντίνα οι επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο PCR τεστ όταν συμπληρωθεί το 7ήμερο, το οποίο να είναι αρνητικό για να γίνει η άρση του υποχρεωτικού προληπτικού περιορισμού. Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα μας πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξη τους και να έχουν συμπληρώσει τη φόρμα PLF.
  • Από το Σαββατοκύριακο, 16- 17 Ιανουαρίου, ξεκινούν οι αγώνες της Σούπερλιγκ 2 και της volley league με όλα τα υγειονομικά αυστηρά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στη super league 1 και χωρίς παρουσία κοινού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
09 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Oly

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1 
 0 
 0