Η βρετανική
Ο Τζούλιαν Ασάνζ θα παραμένει έγκλειστος στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Belmarsh μέχρι την εξέταση της έφεσης που θα υποβάλλουν οι ΗΠΑ

Με μία απόφαση που συμπορεύεται πλήρως με τη “λογική” των ΗΠΑ, βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα, Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021, να παραμείνει υπό κράτηση ο ιδρυτής των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, εν αναμονή της εξέτασης της έφεσης που έχουν ασκήσει οι ΗΠΑ σε βάρος της απόφασης του Λονδίνου να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ, δέκα χρόνια μετά τη διαρροή χιλιάδων εμπιστευτικών εγγράφων που εξόργισαν την Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε σήμερα το βρετανικό δικαστήριο, ο Τζούλιαν Ασάνζ θα παραμένει έγκλειστος στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, στην ίδια δηλαδή φυλακή που ο Nils Melzer χαρακτήρισε ως τόπο βασανιστηρίων, εκφράζοντας παράλληλα την αγωνία του για την ενδεχόμενη έκθεση του ιδρυτή των Wikileaks σε COVID-19, δεδομένης της προϋπάρχουσας, εξαιρετικά επιβαρυμένης ψυχολογικής και σωματικής του κατάστασης.

Με τη σημερινή απόφαση (06/01) και, μάλιστα, δύο μέρες μετά την άρνηση του Λονδίνου για έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ, φαίνεται ότι η Βρετανή δικαστής, Βανέσα Μπαράιτσερ, αποδέχεται όλο το σκεπτικό των ΗΠΑ, αναγνωρίζοντάς τους τόσο το κατηγορητήριο, όσο και την ντροπιαστική, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, λογική, με την οποία αρνούνται στον Αυστραλό ακτιβιστή την ελευθερία του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν σήμερα γνωστές, η δικηγόρος του Ασάνζ απηύθυνε εκ νέου έκκληση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να «αποσύρει τις διώξεις» σε βάρος του και στον πρόεδρο των ΗΠΑ να του «απονείμει χάρη».

Υπενθυμίζουμε ότι, την περασμένη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021, η βρετανική δικαιοσύνη απέρριψε το αίτημα των ΗΠΑ να εκδοθεί στη χώρα ο Ασάνζ, καθώς η περιφερειακή δικαστής, Vanessa Baraitser, επεσήμανε ότι υπάρχουν φόβοι ότι θα επιχειρήσει να βάλει τέλος στη ζωή του, λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής:

“The overall impression is of a depressed and sometimes despairing man fearful for his future.”

“I find that the mental condition of Mr Assange is such that it would be oppressive to extradite him to the United States of America”.

Αμέσως μετά, οι αμερικανικές αρχές γνωστοποίησαν στο δικαστήριο την πρόθεσή τους να ασκήσουν έφεση, η οποία υπολογίζεται ότι πρέπει να ασκηθεί μέχρι τις 17 Ιανουαρίου 2021.

Η δικαστής, Βανέσα Μπαράιτσερ εκτιμά, με τη σημερινή απόφαση, ότι υπάρχουν “ουσιαστικοί λόγοι να πιστεύουμε πως εάν ο κύριος Ασάνζ αποφυλακιστεί σήμερα, δεν θα επιστρέψει ενώπιον του δικαστηρίου για να αντιμετωπίσει τη διαδικασία της έφεσης”

«Θέλουμε αυτό να τελειώσει, όμως είμαστε πεπεισμένοι πως η δικαιοσύνη θα επικρατήσει», δήλωσε εξερχόμενος από το δικαστήριο, ο αρχισυντάκτης των Wikileaks, Κρίστιν Χράφνσον.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής, Κλερ Ντόμπιν, υπογράμμισε πως ο Τζούλιαν Ασάνζ, που «θεωρεί πως είναι υπεράνω του νόμου», έχει τους «πόρους» για να διαφύγει, αναφέροντας την πρόταση χορήγησης πολιτικού ασύλου που του έκανε το Μεξικό.

Επικαλούμενος την οικογενειακή ζωή του εκτός της φυλακής, ο δικηγόρος του Ασάνζ, Έντουαρτ Φιτζέραλντ, πρότεινε, μάταια, να τεθεί ο ακτιβιστής υπό επιτήρηση φορώντας ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Υπενθυμίζεται ότι, οι αμερικανικές αρχές έχουν σχηματίσει δικογραφία σε βάρος του Αυστραλού ακτιβιστή που περιλαμβάνει 18 κατηγορίες για «συνωμοσία» με την Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού, με σκοπό την παρείσφρηση σε κυβερνητικούς υπολογιστές των ΗΠΑ και για παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας περί κρατικών απορρήτων.

Ωσότου να εξεταστεί η έφεση που έχουν ασκήσει η ΗΠΑ, και μετά τη σημερινή απόρριψη του αιτήματος για αποφυλάκιση με εγγύηση, ο Τζούλιαν Ασάνζ θα παραμείνει στη φυλακή, παρακολουθούμενος από ιατρικό προσωπικό που δεν εμπιστεύεται και χωρίς την παραμικρή δυνατότητα να δει την οικογένεια, τους δικηγόρους του και τους δικούς του ανθρώπους. Σε συνθήκες εγκλεισμού, λόγω πανδημίας και φυλακής υψίστης ασφαλείας και στα πρόθυρα φυσικής και ψυχικής εξόντωσης.

Μόλις 48 ώρες μετά τη νίκη που κατάφερε τη Δευτέρα, «πρόκειται για μια τεράστια απογοήτευση», όπως δήλωσε η σύντροφός του, Στέλα Μόρις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;