Ιστορικό
Απόφαση-σταθμός για τη δημοσιογραφία και την ελευθερία λόγου: Δεν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ ο ιδρυτής των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ύστερα από απόφαση βρετανικού δικαστηρίου

Ο ιδρυτής των wikileaks, Τζουλιαν Ασάνζ, δεν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ για να δικαστεί για την κατηγορία της κατασκοπίας, όπως αποφάσισε σήμερα (Δευτέρα 04/01/2021) το βρετανικό δικαστήριο.

Παρότι τα διεθνή μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν τη σημερινή απόφαση του Λονδίνου ως ιστορική, πράγμα που προφανώς ισχύει σε μεγάλο βαθμό, αυτή δεν σηματοδοτεί και το τέλος της πολύκροτης υπόθεσης που έχουν ανοίξει η ΗΠΑ εναντίον του 49χρονου Αυστραλού ακτιβιστή και δημοσιογράφου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, ζήτησαν να εκδοθεί ο Ασάνζ, καθώς ισχυρίζονται ότι οι διαρροές των Wikileaks παραβίασαν τον νόμο και έθεσαν σε κίνδυνο ζωές πρακτόρων.

Η περιφερειακή δικαστής Vanessa Baraitser παρέθεσε αποδεικτικά στοιχεία για τον αυτοτραυματισμό και τις αυτοκτονικές σκέψεις του Ασάνζ, λέγοντας ότι: «Η συνολική εντύπωση είναι ενός καταθλιπτικού και μερικές φορές απελπισμένου ανθρώπου που φοβάται το μέλλον του». (“The overall impression is of a depressed and sometimes despairing man fearful for his future.”)

“I find that the mental condition of Mr Assange is such that it would be oppressive to extradite him to the United States of America”, αποφάνθηκε η δικαστής.

Το “κυνήγι” της έκδοσης Ασάνζ

Υπενθυμίζουμε ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ καταζητείται από τις Αμερικάνικες Αρχές για να δικαστεί για συνωμοσία για κυβερνοεπίθεση σε κυβερνητικούς υπολογιστές και κατασκοπεία.

Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν τον Τζούλιαν Ασάνζ (με συνολικά 18 κατηγορίες) ότι συνωμοτούσε για να χακάρει κυβερνητικούς υπολογιστές και ότι παραβίασε νόμο περί απορρήτου στη δημοσιοποίηση στρατιωτικών και διπλωματικών αρχείων πριν από μια δεκαετία.

Την έκδοση του Ασάνζ έχουν ζητήσει οι ΗΠΑ, καθώς η αμερικανική δικαιοσύνη θέλει να δικάσει τον 49χρονο ακτιβιστή κυρίως για την κατηγορία της κατασκοπίας. Ο Τζούλιαν Ασάνζ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο φυλάκισης 175 ετών, επειδή από το 2010, δημοσιοποίησε περισσότερα από 700.000 απόρρητα έγγραφα σχετικά με τις στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ, ιδίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Το 2010, οι WikiLeaks έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από την κάμερα αμερικανικού ελικοπτέρου Apache κατά τη διάρκεια εξόδου του στη Βαγδάτη, όταν άνοιξε πυρ σκοτώνοντας πάνω από δέκα ανθρώπους, ανάμεσά τους και δύο εργαζόμενους του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, ενώ αργότερα δημοσιοποίησαν εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα και διπλωματικά τηλεγραφήματα του αμερικανικού στρατού και της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Ασάνζ κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο.

Η εκδίκαση του αιτήματος για την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020, ενώ η βρετανική Δικαιοσύνη απεφάνθη σήμερα ότι ο εμπνευστής των Wikileaks δεν θα εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;