Η ιστορία πίσω από το στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου
Ποια είναι η ιστορία του χριστουγεννιάτικου δέντρου;

Αν υπάρχει κάτι που σηματοδοτεί την έναρξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, αυτό είναι χωρίς αμφισβήτηση το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Το περίφημο χριστουγεννιάτικο δέντρο, λοιπόν,  είναι το κατεξοχήν σύμβολο των Χριστουγέννων.

Από πού προήλθε όμως το έθιμο του στολισμού ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου;

Τα έλατα ήταν ευρέως διαδεδομένα από παλαιότερες εποχές και έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλές θρησκείες. Για παράδειγμα, οι παγανιστές χρησιμοποιούσαν κλαδιά έλατου για την έναρξη του χειμερινού ηλιοστασίου.

Αργότερα, με την έλευση του Χριστιανισμοί τα έλατα συνδέθηκαν με την αθανασία του Θεού. Αν και κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πότε ξεκίνησε το στόλισμα των χριστουγεννιάτικων δέντρων, υπολογίζεται ότι η “μητέρα” αυτών είναι η Βόρεια Ευρώπη πριν από περίπου 1000 χρόνια, με κύρια “υποψήφια” χώρα να είναι η Γερμανία.

Παλαιότερα, οι κάτοικοι των περιοχών της Βόρειας Ευρώπης κρεμούσαν έλατα ανάποδα από την οροφή με αλυσίδες. Αν δεν μπορούσαν να αγοράσουν ένα δέντρο, τότε αυτοσχεδίαζαν και δημιουργούσαν χριστουγεννιάτικα δέντρα από ξύλα, τα οποία τοποθετούσαν σε σχήμα πυραμίδας και διακοσμούσαν με κεριά , χαρτί και μήλα.

Αυτά έμοιαζαν με κάτι χριστουγεννιάτικα δέντρα που αργότερα άρχισαν να στολίζουν συστηματικά στην μεσαιωνική Γερμανία μπροστά από τις Εκκλησίες κατά την Παραμονή των Χριστουγέννων. Από τη Γερμανία, μάλιστα, προέρχεται και η επικρατέστερη άποψη βάσει της οποίας δημιουργήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο, όπως το στολίζουμε σήμερα στα σπίτια μας.

Σύμφωνα με αυτή την αρκετά δημοφιλή άποψη ο πρώτος που στόλισε χριστουγεννιάτικο δέντρο ήταν ο Γερμανός κήρυκας Μαρτίνος Λούθηρος κατά τον 16ο αιώνα.

Σύμφωνα με τον μύθο, καθώς ο κήρυκας περπατούσε στο δάσος, κοίταξε τα αστέρια ανάμεσα από 3 κλαδιά και αυτό που αντίκρισε ήταν τόσο όμορφο, που μετά γύρισε στο σπίτι του και είπε στα παιδιά του ότι του θύμισε τον Χριστό, ο οποίος έπεσε από τον παράδεισο στην Γη τα Χριστούγεννα. Έτσι, αποφάσισε να στολίσει ένα δέντρο στο σπίτι του.

 

Γενικότερα όμως υπάρχουν πολλοί ακόμη μύθοι και θρύλοι για την προέλευση του χριστουγεννιάτικου δέντρου, η πλειονότητα των οποίων προέρχεται από τις χώρες της Βαλτικής, την Γερμανία και γενικότερα την Βόρεια Ευρώπη.

Στην Ελλάδα πάντως το χριστουγεννιάτικο δέντρο ήρθε ως έθιμο από τον πρώτο βασιλιά της χώρας, τον Όθωνα. Πριν το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ελλάδα στολίζαμε καράβια ως σύμβολο του ναυτικού και της θάλασσας, που από την αρχαιότητα ως και σήμερα παίζει σημαντικό ρόλο στη χώρα μας.

Βέβαια, ο Όθωνας στόλισε το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο σε ανάκτορο και πιο συγκεκριμένα στο ανάκτορο του Ναυπλίου. Αυτός που στόλισε χριστουγεννιάτικο δέντρο σε σπίτι για πρώτη φορά στην Ελλάδα ήταν ο Έλληνας διπλωμάτης, Ιωάννης Παπαρρηγόπουλος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;