Πανελλήνιες 2021 και ΑΕΙ: Η Νίκη Κεραμέως παρουσιάζει στο Υπουργικό Συμβούλιο το νέο νομοσχέδιο - Τι προβλέπεται
Όλες οι αλλαγές που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τις Πανελλήνιες 2021 και τα ΑΕΙ.

Η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατέθεσε στο υπουργικό συμβούλιο σήμερα, Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020, το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείο Παιδείας. Το νέο νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει αλλαγές στις Πανελλήνιες 2021αλλά και στη λειτουργία των ΑΕΙ αποτέλεσε το επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης που πραγματοποίησε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε η ελάχιστη βάση εισαγωγής των υποψηφίων στις Πανελλήνιες 2021, το ανώτατο όριο φοίτησης στα ΑΕΙ και η ελεγχόμενη είσοδος.

Πανελλήνιες 2021: Τι θα ισχύσει με την ελάχιστη βάση εισαγωγής

Όσον αφορά την ελάχιστη βάση εισαγωγής κάθε πανεπιστημιακό τμήμα θα θέτει ως ελάχιστη βάση εισαγωγής ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το τμήμα.

Μεταξύ άλλων η κυβέρνηση αναφέρει σε ανακοίνωση που κυκλοφόρησε τα εξής:

«Η αλλαγή αυτή στοχεύει στη διασφάλιση των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων της επιτυχούς φοίτησης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών, επομένως και τη θωράκιση του κύρους των πανεπιστημιακών σπουδών και τη μείωση του ποσοστού μη ολοκλήρωσης των σπουδών, που σήμερα πλησιάζει το 30% του συνόλου».

Επίσης, στόχος είναι η ενίσχυση της αυτονομίας των ΑΕΙ και της δυνατότητας κάθε τμήματος να διαμορφώσει το ακαδημαϊκό του προφίλ.

Πανελλήνιες 2021: Οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες θα εισάγονται σε δύο φάσεις στα ΑΕΙ

Σύμφωνα πάλι με ανακοίνωση της κυβέρνησης συγκεκριμένες ρυθμίσεις στοχεύουν στη μείωση των “τυχαίων” εισαχθέντων σε σχολές, αλλά και στην αύξηση των πιο στοχευμένων μηχανογραφικών.

«Ενθαρρύνονται, έτσι, οι συνειδητές επιλογές στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, ενώ επιτυγχάνεται η μείωση του αριθμού επιτυχόντων σε σχολή “τυχαίας” επιλογής, η αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών με συμμετοχή φοιτητών που επιλέγουν στοχευμένα τα εν λόγω τμήματα, η μείωση της ανάγκης μετεγγραφών, η απαλοιφή του φαινομένου των εξαιρετικά χαμηλών βάσεων εισαγωγής, που απειλούν με απαξίωση τις πανεπιστημιακές σπουδές και το κύρος των ελληνικών πανεπιστημίων, αλλά και τη φοιτητική πορεία των εισαχθέντων».

Οι δύο φάσεις εισαγωγής θα λειτουργήσουν ως εξής:

Φάση Α: συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου με περιορισμένο αριθμό επιλογών, σε αντίθεση με τον απεριόριστο αριθμό που ισχύει σήμερα.

Φάση Β: ακολουθεί την ανακοίνωση των επιτυχόντων της Φάσης Α, συμμετέχουν μόνον οι μη εισαχθέντες κατά την Φάση Α και οι επιλογές τους περιορίζονται σε όσα Τμήματα απέμειναν κενές θέσεις από την Φάση Α. Οι βάσεις εισαγωγής παραμένουν σταθερές. Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν επηρεάζουν την προετοιμασία των φετινών υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς οι αλλαγές δεν αφορούν τα προς εξέταση μαθήματα, την ύλη ή οτιδήποτε αφορά στην προετοιμασία τους. Αφορούν μόνο την κατάταξή τους στις σχολές προτίμησής τους, αφού έχουν εκδοθεί τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων.

ΑΕΙ: Ελεγχόμενη είσοδος στα Πανεπιστήμια – Τι θα ισχύσει

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασαν από κοινού στο υπουργικό συμβούλιο τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ασφάλειας στα ΑΕΙ.

Σύμφωνα με όσα παρουσίασαν οι δύο υπουργοί, οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν τη διεύρυνση των μέτρων ασφαλείας στον χώρο των ΑΕΙ- όπως η ελεγχόμενη είσοδος- και την ενίσχυση των διατάξεων πειθαρχικού και ποινικού δικαίου, με τη θέσπιση ολοκληρωμένου πλαισίου, με στόχο την πρόληψη και αποτροπή πράξεων βίας και ανομίας στο Πανεπιστήμιο.

Επίσης, όπως είχαν αναφέρει πριν από λίγο καιρό, προβλέπεται η σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, που θα αποτελείται από αξιωματικούς και ειδικούς φρουρούς της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι θα υπάγονται ιεραρχικά στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.

ΑΕΙ: Όριο φοίτησης των σπουδαστών

Το όριο φοίτησης που προτείνεται στα πλαίσια του νέου νομοσχεδίου είναι το Ν + ½Ν, όπου Ν το ελάχιστο πλήθος των ετών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των σπουδών. Αν για παράδειγμα, κάποιος/-α σπουδάζει σε σχολή, όπου η ελάχιστη διάρκεια φοίτησης είναι 4 έτη, το όριο φοίτησης επεκτείνεται κατά 2, δηλαδή στα 6 έτη.

Αν κάποιος/-α σπουδάζει σε σχολή όπου η ελάχιστη διάρκεια φοίτησης είναι 6 έτη, το όριο φοίτησης επεκτείνεται κατά 3 έτη, δηλαδή στα 9 έτη. Η ρύθμιση θα ισχύσει για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, ενώ για τους ήδη φοιτούντες θα υπάρξουν μεταγενέστερα μεταβατικές προβλέψεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;