Pfizer: Ποια θα είναι η τιμή του εμβολίου για την Ε.Ε. σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο;
Πόσο θα κοστίσει στην Ε.Ε. η κάθε δόση του εμβολίου της Pfizer;

Σύμφωνα με εμπιστευτικές πληροφορίες που επικαλείται το Reuters, η τιμή του εμβολίου The Pfizer/BioNTech που είναι εμπιστευτική, αφορούσε σε συνολικά 300 εκατομμύρια δόσεις, είναι ελαφρώς χαμηλότερη από τα 19,50 δολ. ανά δόση, που συμφώνησαν οι Η.Π.Α. να πληρώσουν για μια πρώτη αποστολή 100 εκατομμυρίων δόσεων του ίδιου εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Το συγκεκριμένο έγγραφο της ΕΕ με ημερομηνία 18 Νοεμβρίου κυκλοφόρησε εσωτερικά μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συμφωνία εφοδιασμού με την Pfizer και τον γερμανικό εταίρο της BioNTech στις 11 Νοεμβρίου. Ωστόσο, σήμερα 21 Δεκεμβρίου 2020, αναμένεται η τελική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σχετίζεται με την έγκριση του εμβολίου της Pfizer – μετά την έγκρισή του σε πολλές χώρες-, συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Την Πέμπτη, η Βελγίδα υφυπουργός για τον προϋπολογισμό Eva De Bleeker δημοσίευσε στο Twitter πίνακα με τις τιμές που το Βέλγιο θα πλήρωνε φαρμακευτικές εταιρείες για τα εμβόλια του κορωνοϊού αποσύροντας λίγο μετά την εν λόγω δημοσίευσή της. Ωστόσο, στον πίνακα το εμβόλιο Pfizer αναφέρθηκε ότι κοστίζει στο Βέλγιο 12 ευρώ ανά δόση, κάτι που έβαλε σε σκέψεις πολλούς πολλούς κάνοντάς τους να πιστεύουν ότι τα 12€ ανά δόση ήταν η πλήρης τιμή που συμφώνησε η Ε.Ε.

Όσον αφορά άλλα εμβόλια στον πίνακα, παρουσιάστηκαν με τιμές χαμηλότερες από τις τιμές που αναφέρονται σε πηγές της ΕΕ.

Αξιωματούχος της Ε.Ε. που συμμετείχε σε συνομιλίες με κατασκευαστές εμβολίων είπε μεταξύ άλλων στο Reuters:

“Υπάρχει πάντα μια συνολική τιμή και μια τιμή κατά την παράδοση”.

Σύμφωνα με τις συμφωνίες προκαταβολικών αγορών της ΕΕ για εμβόλια κατά του κορωνοϊού, το ευρωπαϊκό μπλοκ συμφωνεί προκαταβολές με εταιρείες για την εξασφάλιση δόσεων πριν ακόμη αυτές λάβουν την απαραίτητη έγκριση.

Έτσι, μόλις εγκριθούν, οι κυβερνήσεις της ΕΕ μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο, ώστε να αγοράσουν τις δεσμευμένες δόσεις. Η ΕΕ δεν αποκάλυψε την προκαταβολή που συμφωνήθηκε με την Pfizer, αλλά δήλωσε τον Οκτώβριο ότι πλήρωσε περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε προκαταβολές στις AstraZeneca, Sanofi και Johnson & Johnson, με επιπλέον 1,45 δισεκατομμύρια ευρώ προϋπολογισμένο ποσό για προκαταβολές στις Pfizer-BioNTech, Moderna και CureVac.

Έκτοτε, έχει συμφωνήσει και με τις έξι εταιρείες και διαπραγματεύεται μια έβδομη συμφωνία με τη Novavax.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;