Click Away: Τι θα ισχύσει για τους εργαζόμενους - Πώς θα αμείβονται
Click away: Πώς θα αμείβονται οι εργαζόμενοι

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις της λιανικής που δύνανται να ανοίξουν με τη λειτουργία του click away, μπορούν να επιλέξουν αν θα λειτουργήσουν με την μέθοδο της αγοράς από απόσταση (click away) και έτσι, θα αντιμετωπίζονται ως «κλειστές με κρατική εντολή». Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει η δυνατότητα να διατηρήσουν σε αναστολή σύμβασης εργασίας όσους εργαζόμενους επιθυμούν, ανάλογα με τις λειτουργικές τους ανάγκες.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

Όμως, οι εργαζόμενοι/εργαζόμενες που θα απασχοληθούν για τις ανάγκες των αγορών από απόσταση (click away), από σήμερα Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου έως και τις 7 Ιανουαρίου, δε μπορούν να παραμείνουν σε αναστολή σύμβασης.

Όσοι εργοδότες απασχολήσουν εργαζομένους και εργαζόμενές τους για τις ανάγκες των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων του click away, θα πρέπει να ανακαλέσουν τις αντίστοιχες αναστολές εργασίας τους, ώστε ο μισθωτός να επιστρέψει σε ενεργή σύμβαση εργασίας για τον χρόνο που θα απασχοληθεί στην επιχείρηση.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ για τις αναστολές Δεκεμβρίου, η ανάκληση επιτρέπεται τόσο για κλειστούς όσο και για όσους πλήττονται. Οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, δύνανται να προβούν σε προσωρινή ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους για κάλυψη έκτακτων, πρόσκαιρων, κατεπειγουσών και ανελαστικών αναγκών.

Αντιστοίχως οι πληττόμενες μπορούν να προβαίνουν σε ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων, όπως επίσης να θέτουν εκ νέου σε αναστολή συμβάσεις εργασίας ανεξάρτητα από το αν έχει ανακληθεί η αναστολή τους.

Click away: Πώς αμείβονται οι εργαζόμενοι

Όσον αφορά τις ημέρες, κατά τις οποίες θα ανακληθεί η αναστολή και η σύμβαση εργασίας θα ενεργοποιηθεί, ο εργοδότης οφείλει στον εργαζόμενο αναλογία του μισθού του. Προβλέπεται, λοιπόν, αναλογία μισθού και ειδικής αποζημίωσης με βάση υπολογισμού τα 534€ για όλους τους εμπορουπάλληλους που θα εργαστούν για τις ανάγκες του click away.

Για παράδειγμα, έστω εμποροϋπάλληλος, με μισθό 800 ευρώ, σε αναστολή από 1η έως και 13 Δεκεμβρίου, ο οποίος ανακαλείται στην επιχείρηση στις 14 Δεκεμβρίου για τις ανάγκες του click away. Παραμένει εργαζόμενος έως και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Για τον Δεκέμβριο θα πρέπει να λάβει :

  • 231 ευρώ από το κράτος για τις πρώτες 13 ημέρες του Δεκεμβρίου (αναλογία επί των 534 ευρώ).
  • 490 ευρώ από τον εργοδότη για την περίοδο 14/12 – 31/12.
  • Σύνολο 721 ευρώ.

Δεδομένου ότι οι δηλώσεις αναστολών Δεκεμβρίου έχουν ξεκινήσει από τις 8 Δεκεμβρίου, οι εργοδότες που έχουν ήδη σπεύσει να δηλώσουν τους εργαζόμενους τους σε αναστολή, πρέπει να προβούν σε ανάκληση στο σύστημα «Εργάνη» ειδικά για τους εργαζόμενους που θα απασχολήσουν για την εξυπηρέτηση των αναγκών του click away.

Αντίθετα, οι εργοδότες που δεν έχουν υποβάλλει τις αρχικές δηλώσεις αναστολών για τον Δεκέμβριο μπορούν να το πράξουν απολογιστικά, δηλώνοντας τα χρονικά διαστήματα αναστολής του κάθε υπαλλήλου, ανάλογα με τον χρόνο που απασχολήθηκε ή δεν απασχολήθηκε εντός Δεκεμβρίου.

Οι δηλώσεις των αναστολών Δεκεμβρίου από τους εργοδότες θα συνεχιστούν ως και την 31η Δεκεμβρίου, κάτι που συνεπάγεται ότι η δήλωση μπορεί να γίνει και εκ των υστέρων, αφού θα έχει παρέλθει η περίοδος των Χριστουγέννων και πριν την Πρωτοχρονιά.

Βέβαια, σε κάθε περίπτωση αν «συλληφθεί» εργαζόμενος δηλωμένος σε αναστολή να απασχολείται στον φυσικό χώρο εργασίας του, ισχύει πρόστιμο 1.200 €

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;