Click away: Ποια καταστήματα θα είναι ανοιχτά την Κυριακή - Τι ισχύει για σούπερ μάρκετ
Αυτά είναι τα καταστήματα που θα ανοίξουν από αύριο. Τι ισχύει με το ωράριο και για τα σούπερ μάρκετ;

Στην ενημέρωση της Παρασκευής από τον υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, έγινε γνωστό ότι από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου θα ανοίξει ξανά το λιανεμπόριο με τη διαδικασία click away. Ποιες επιχειρήσεις θα ανοίξουν ξανά και ποια θα είναι η διαδικασία της νέας αυτής μεθόδου;

Το γεγονός διευκρινίστηκε με ανακοίνωση, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων για την Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2020. Συγκεκριμένα, η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει τις εμπορικές επιχειρήσεις και το καταναλωτικό κοινό ότι σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 16 «Λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές» του ν.4177/2013 “Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών και άλλες διατάξεις”, επιτρέπεται, την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020, η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με την διαδικασία (click away) και όσων δεν βρίσκονται σε αναστολή, σύμφωνα με την ισχύουσα ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ.: 78363 “Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού CΟVID – 19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 6:00» (Β’ 5350)».

Όσα ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας:

  • Αναστέλλεται το λιανεμπόριο σε όλη την Επικράτεια.
  • Από την Κυριακή θα επιτρέπεται η μετάβαση του πελάτη στα καταστήματα μέσω του click away.
  • Ανοίγουν τα κομμωτήρια από την Δευτέρα 14/12/2020.
  • Ανοίγουν τα βιβλιοπωλεία από την Δευτέρα 14/12/2020.
  • Ανοίγουν οι εκκλησίες ανήμερα τα Χριστούγεννα και τα Φώτα με όριο 9 άτομα στις εκκλησίες και 25 στους μητροπολιτικούς ναούς.
  • Δεν θα γίνει αγιασμός των υδάτων.
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 το βράδυ, παραμένουν τα sms.
  • Με κωδικό 2 θα πηγαίνουμε για ψώνια και στα κομμωτήρια.
  • 3 αντί για 10 ημέρες καραντίνας για όσους έρχονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό.

Ο καταναλωτής θα πρέπει να κάνει την παραγγελία του είτε μέσω e-shop, είτε τηλεφωνικά, και η πληρωμή του προϊόντος θα γίνεται είτε με ηλεκτρονικό τρόπο, είτε με POS, έξω από το κατάστημα. Η παραγγελία θα παραλαμβάνεται από ένα άτομο σε συγκεκριμένο χρόνο και με ηλεκτρονική απόδειξη.

Τα πρόστιμα που θα επιβληθούν σε επιχειρήσεις που δεν τηρούν τα μέτρα είναι αρκετά υψηλές. Πιο συγκεκριμένα και όπως έγινε γνωστό κατά τη χθεσινή ενημέρωση, σε επιχείρηση που θα βρεθεί, ύστερα από έλεγχο, στο εσωτερικό της με πελάτη θα επιβάλλεται και διοικητικό πρόστιμο από 2.000 έως 50.000 ευρώ ανάλογα με τα τ.μ., ενώ θα επιβάλλεται ταυτόχρονα και αναστολή λειτουργίας από 15 έως 90 ημέρες.

Η υπηρεσία click away θα επιτρέπεται μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση στον δρόμο. Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κλειστά εμπορικά κέντρα και που συστεγάζονται σε μεγάλα κτίρια θα πρέπει να έχουν, σε περίπτωση που τους ζητηθεί από τα ελεγκτικά συνεργεία, αναλυτική λίστα με τις προγραμματισμένες παραδόσεις της ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με το click away νοούνται ότι παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή και θα λαμβάνουν κανονικά όλα τα ωφελήματα και τα προστατευτικά μέτρα.

Σούπερ μάρκετ

Την Κυριακή 13/12 θα είναι προαιρετικά ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να λειτουργούν με το σύστημα του click away.

Όπως δήλωσε στη χθεσινή ενημέρωση ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση:

“Εφόσον ξεκινά η υπηρεσία click away σε όλα τα υπόλοιπα καταστήματα θα απελευθερωθούν και στα σούπερ μάρκετ.”

Χονδρεμπόριο

Ιδιαίτερα για τη λειτουργικά του χονδρεμπορικού εμπορίου, επειδή υπήρξαν καταγγελίες για παράτυπη λειτουργία αποφασίστηκε ότι θα επιτρέπεται η φυσική παρουσία μέσα σε αυτά τα καταστήματα μόνο για επαγγελματίες που σχετίζονται με τις οικοδομικές δραστηριότητες, ενώ όλοι οι υπόλοιποι επαγγελματίες θα κάνουν τις αγορές τους με τη μέθοδο του click away.

Κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία

Από τη Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020, θα λειτουργήσουν τα κομμωτήρια – κουρεία και τα βιβλιοπωλεία, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 07:00 το πρωί έως τις 10:00 το βράδυ.

Η προσέλευση στα κομμωτήρια θα γίνεται μόνο με ραντεβού, ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο συγχρωτισμού, αλλά και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν επιτρέπεται η παροχή υπηρεσίας μανικιούρ, πεντικιούρ.

Τα βιβλιοπωλεία θα λειτουργούν με ανώτατο όριο 4 πελατών σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.

Από τις υπηρεσίες θα λειτουργήσουν επίσης, εκτός κομμωτηρίων και κουρείων, τα ΚΤΕΟ.

Τι ισχύει με το click away

  • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 07:00 π.μ. έως 09:00 μ.μ.
  • Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, τις Κυριακές 13-20 και 27 Δεκεμβρίου.
  • Απαιτείται να έχει γίνει προαγορά των αγαθών (ηλεκτρονική ή και τηλεφωνική)
  • Η επιχείρηση καταχωρεί την παραγγελία και αποστέλλει στον πελάτη, είτε τιμολόγιο είτε μήνυμα, που θα φέρει τα εξής στοιχεία: α) Επωνυμία –Διεύθυνση –ΑΦΜ- Χρονικό διάστημα παραλαβής.
  • Πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά και με POS.
  • Η παραλαβή γίνεται από την είσοδο του καταστήματος και μόνο από ένα άτομο.
  • Απαγορεύεται η είσοδος στο κατάστημα.
  • Έξω από το κατάστημα θα μπορούν να υπάρχουν το πολύ έως 9 άτομα, με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ τους.
  • Δεν επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων σε κλειστά εμπορικά κέντρα και σ όσα λειτουργούν με συμφωνίες – συνεργασίας, όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in a-shop).

Τι πρέπει να στείλω στο 13033 για να πάω στο κατάστημα

Για να μεταβεί ο πελάτης στο κατάστημα θα πρέπει να στείλει SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα» ή με το έντυπο- βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης, συν της απόδειξη προαγοράς του προμηθευτή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
  
 2