Πέντε ασιατικές ταινίες ωδή στον κινηματογραφικό έρωτα
Επειδή ο ασιατικός κινηματογράφος και οι ταινίες του εξυμνούν τον έρωτα με ένα αρκετά ιδιαίτερο τρόπο.

Μία ερωτική σχέση μπορεί να λάβει πολλές και διαφορετικές τροχιές. Κάποιες φορές οι αγάπες καταλήγουν στο λεγόμενο happy ending (όποιο και αν είναι αυτό), ενώ άλλες φορές όπως λέει το τραγούδι “οι παλιές αγάπες πάνε στον πάνε στον παράδεισο” αφήνοντάς μας ευχάριστες, δυσάρεστες (ή και λίγο απ’ όλα)αναμνήσεις.

Φυσικά, ο κινηματογράφος είναι πάνω απ’ όλα μία μορφή τέχνης και έκφρασης και τόσο ο έρωτας όσο και η αγάπη σε όλες τις εκφάνσεις τους υπήρξαν πάντοτε αντικείμενο του κινηματογράφου. Όταν μάλιστα μιλάμε για τις ασιατικές ταινίες, τότε μιλάμε για μία κινηματογραφική “μαεστρία” στην αποτύπωση του έρωτα.

Θα μπορούσαμε να μιλάμε με τις ώρες για την ποιητική ροή των πλάνων και του σεναρίου, αλλά θα αρκεστούμε στην αναφορά μερικών εξαιρετικών ταινιών, που αξίζουν το χρόνο σας, προκειμένου να γνωρίσετε λίγο καλύτερα τον έρωτα υπό το πρίσμα διάσημων σκηνοθετών από την Ασία.

1. In the mood for love (2000)

Υπόθεση: Στο Χονγκ Κονγκ του 1962, ο Τσάου μετακομίζει με τη σύζυγό του σε νέο διαμέρισμα και γνωρίζει την όμορφη γειτόνισσα Λι-Ζεν, που είναι επίσης παντρεμένη. Γίνονται φίλοι, συνειδητοποιούν ότι οι σύζυγοί τους είναι εραστές, θέλουν να κάνουν κι αυτοί το ίδιο, αλλά νιώθουν ότι δεν είναι ηθικά σωστό.

Δε θεωρείται τυχαία μία από τις κορυφαίες και πιο κλασικές ταινίες όλων των εποχών.

2. 2046 (2004)

Υπόθεση: Ένας συγγραφέας στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη των 60s γράφει ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας που διεξάγεται το 2046, ενώ παράλληλα διάγει τη ζωή ενός δανδή, προσέχοντας να μη συνδεθεί συναισθηματικά με τις εκάστοτε κατακτήσεις του, συνήθως γειτόνισσες των ξενοδοχείων όπου μένει και κατά προτίμησιν ενοίκους του δωματίου 2046.

Η ταινία θεωρείται η κινηματογραφική συνέχεια της ταινίας του Γουόνγκ Καρ Γουάι, καθώς διηγείται την ιστορία του ίδιου πρωταγωνιστή, του Τσόου, τον οποίο υποδύεται και πάλι ο Τόνι Λιούνγκ Τσίου Γουάι από τη στιγμή που επιστρέφει από τη Σιγκαπούρη.

3. The Scent of Green Papaya (1993)

Υπόθεση: Η καθημερινή ζωή ενός δεκάχρονου κοριτσιού που δουλεύει ως υπηρέτρια σε μια βιετναμέζικη οικογένεια στη δεκαετία του ’50, και η μεταμόρφωσή της σε ώριμη γυναίκα. Η ταινία πραγματικά αναπαριστά την αθώα αγάπη και την εξέλιξη των συναισθημάτων κατά τη διάρκεια του χρόνου. Είναι βέβαια μία “αργή” ταινία, αλλά αξίζει το χρόνο σας.

4. Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring (2003)

Υπόθεση: Ένας ηλικιωμένος μοναχός ζει σ’ ένα ερημητήριο στη μέση μιας λίμνης με ένα νεαρό μαθητευόμενό του. Η άφιξη ενός άρρωστου κοριτσιού αφυπνίζει το ερωτικό ένστικτο στον μαθητή, ο οποίος φεύγει μαζί της, για να επιστρέψει ύστερα από πολλά χρόνια κυνηγημένος από το νόμο. Η απόλυτη ταινία ζεν. Εκθαμβωτική ομορφιά των πλάνων, αγαλλίαση της ψυχής. Για όχι ανυπόμονους σινεφίλ.

Από τις καλύτερες στιγμές του Κορεάτη σκηνοθέτη, Kim Ki -duk, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 11 Δεκεμβρίου 2020 λόγω κορωνοϊού.

 

5. Tune in for love (2019)

Υπόθεση: Μία μαθήτρια και ένας έφηβος γνωρίζονται σε έναν φούρνο τη δεκαετία του ’90 και προσπαθούν να βρουν ο ένας τον άλλον στο μέλλον, αλλά η μοίρα διαρκώς τους χωρίζει. Δεδομένοι οι παραπάνω ταινίες μπορεί να είναι λίγο “βαριές”, προτείνουμε τη συγκεκριμένη ταινία που είναι πιο ανάλαφρη και πρόσφατη διατηρώντας, όμως, την αύρα της Νότιας Κορέας, ιδιαιτέρως όπως παρουσιάζεται μέσω του ανερχόμενου KDrama.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 0 
 0 
 0