Sir William Arthur Lewis: Στο Νομπελίστα οικονομολόγο είναι αφιερωμένο το σημερινό Google doodle
Η Google τιμάει με ένα doodle τον Οικονομολόγο Sir William Arthur Lewis.

Το doodle της Google για σήμερα, 10 Δεκεμβρίου 2020, είναι αφιερωμένο στον Sir William Arthur Lewis, ο οποίος είναι ένας διάσημος Άγγλος οικονομολόγος που έγινε γνωστός για την συμβολή του στο πεδίο της οικονομικής ανάπτυξης. Μάλιστα, το 1979, ο Sir William Arthur Lewis μοιράστηκε το Νόμπελ Οικονομικών με τον Αμερικανό Θίοντορ Σουλτς για την ανάλυση των οικονομικών διαδικασιών στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο Sir William Arthur Lewis γεννήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 1915 στο Κάστρις της Αγίας Λουκίας. Πρόκειται για ένα νησί, το οποίο βρίσκεται στην Ανατολική Καραϊβική, στις λεγόμενες Δυτικές Ινδίες και εκείνη την περίοδο ανήκε στη Μεγάλη Βρετανία, αφού θεωρούνταν αποικία. Ωστόσο, το 1979 η Αγία Λουκία ανεξαρτητοποιήθηκε.

Ο Sir William Arthur Lewis ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στην ηλικία των 14 και έπειτα, εργάστηκε ως υπάλληλος ως την ηλικία των 18 ετών, όταν και άρχισε να φοιτά με υποτροφία στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (London School of Economics). Εκεί σπούδασε οικονομικά και έλαβε διδακτορικό το 1940. Το 1948 έγινε λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, απ’ όπου αποχώρησε το 1958 για να αναλάβει την διεύθυνση του πανεπιστημιακού κολεγίου των Δυτικών Ινδιών.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Diversifying Economics Network (@diversifyecon)

Όταν το 1962 το κολέγιο αυτό αναβαθμίστηκε σε πανεπιστήμιο, ο Arthur Lewis έγινε ο πρώτος του αντιπρύτανης, ενώ το επόμενο έτος έλαβε τον πολύτιμο τίτλο “Sir” από τη βρετανική κυβέρνηση και αποχώρησε από το Πανεπιστήμιο των Δυτικών Ινδιών με σκοπό να γίνει καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, στο οποίο δίδασκε μέχρι και το θάνατό του.

Το 1979 έλαβε μία ακόμη ύψιστη τιμή, αφού τιμήθηκε με το Νόμπελ Οικονομικών μαζί με τον Αμερικανό Θίοντορ Σουλτς, ο οποίος ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Ως κύρια επιστημονικά ενδιαφέροντα του Sir William Arthur Lewis υπήρξε η οικονομική ανάπτυξης και πολιτική. Το υπόδειγμα ανάπτυξης του Λιούις όπου τίθεται ως υπόθεση η δυαδική οικονομία με αναπτυσσόμενο σύγχρονο τομέα, στον οποίο τα κέρδη επανεπενδύονται και ο οποίος απορροφά απεριόριστες ποσότητες εργασίας από τον παραδοσιακό αγροτικό τομέα, είναι ευρύτατα δεκτό και από τα πιο συχνά αναφερόμενα στην οικονομική βιβλιογραφία της ανάπτυξης.

Ο Sir William Arthur Lewis έφυγε από τη ζωή στις 15 Ιουνίου 1991 στο Σεντ Μάικλ της νήσου Μπαρμπέιντος, σε ηλικία 76 ετών και θάφτηκε στο δημόσιο Πανεπιστήμιο της Αγίας Λουκίας. Πίσω του άφησε τη σύζυγό του, καθώς και τις δύο του κόρες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

Υγεία

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Οια

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;