Eliška Junková: Η γυναίκα που βρίσκεται πίσω από το σημερινό Google Doodle
Ποια είναι η περίφημη Eliška Junková;

Σαν σήμερα το 1900 γεννήθηκε η γνωστή οδηγός αγωνιστικών αυτοκινήτων, Eliška Junková.

Με αφορμή τα 120 χρόνια από τη γέννηση της Eliška Junková, η Google την τιμάει με ένα doodle.

H Eliška Junková γεννήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 1900 στην πόλη Olomouc της Τσεχίας και ήταν το 6ο παιδί της οκταμελούς οικογένειάς της.

Αν και η πόλη Olomouc ανήκει επισήμως στην Τσεχία σήμερα, το 1900 ήταν μέρος της Τσεχοσλοβακίας. Μετά τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου η συγκεκριμένη πόλη προσαρτήθηκε στα εδάφη της Τσεχοσλοβακίας και έτσι, η Eliška Junková ούσα μόλις 16 ετών και δεδομένης της πολυγλωσσίας της, κατάφερε να βρει την πρώτη της δουλειά σε τράπεζα

Εκεί γνώρισε τον Vincenc “Čeněk” Junek, τον οποίο παντρεύτηκε, και από τον οποίο πήρε το επίθετό της.

Παράλληλα, εκείνη την εποχή απέκτησε το όνομα Eliška, με το οποίο έγινε διάσημη, καθώς το πρώτο της ονοματεπώνυμο ήταν Alžběta Pospíšilová.

Γνωστή ως η «Βασίλισσα του Τιμονιού», η Junkova αγωνίστηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920 εναντίον των κορυφαίων οδηγών της Ευρώπης, και το 1927 έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε έναν αγώνα Grand Prix.

Η Eliška Junková-Khásová, όπως είναι το πλήρες όνομά της, γεννήθηκε μια ημέρα σαν σήμερα (16 Νοεμβρίου) του 1900 στην αυστροουγγρική πόλη Όλομουτς, που σήμερα αποτελεί μέρος της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Απέκτησε ενδιαφέρον για τα αγωνιστικά αυτοκίνητα από τα χρόνια που ήταν μαθήτρια στο Γυμνάσιο, όπου μαζί με τότε φίλο της και μετέπειτα σύντροφό της Vincenc «Čeněk» Junek (Σένεκ Γιούνεκ).

Με το πάθος της για τα αυτοκίνητα να μεγαλώνει, πήρε μαθήματα οδήγησης στην Πράγα και έγινε μία από τις πρώτες γυναίκες στην Τσεχοσλοβακία που έλαβε δίπλωμα οδήγησης.

Όταν ο σύζυγός της ξεκίνησε την καριέρα του ως οδηγός αγώνων, η Junkova κάθισε δίπλα του ως συνοδηγός και μηχανικός. Ωστόσο, δεν πέρασε πολύς καιρός μέχρι να αναλάβει η ίδια το τιμόνι.

Η Eliska Junkova έγινε διάσημη, τρέχοντας με την Bugatti στους πιο δύσκολους αγώνες της Ευρώπης, ενώ μάλιστα ανέπτυξε μάλιστα και μια στενή προσωπική φιλία με τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου, Ettore Bugatti.

Η Eliska Junkova αποσύρθηκε από τους αγώνες το 1928, αλλά η «κληρονομιά» της διατηρήθηκε ζωντανή από τον Τσέχο συνθέτη Jaroslav Ježek (Γιάροσλαβ Γιέζεκ), με την κλασική τζαζ σύνθεση «Bugatti Step», καθώς και με την αυτοβιογραφία της «Η μνήμη μου είναι Bugatti».

Τι είναι τα Google Doodles;

Τα doodles είναι ξεχωριστές εκδόσεις του λογοτύπου της Google στην αρχική της σελίδα. Το πρώτο doodle δημιουργήθηκε αποκλειστικά και μόνο για πρακτικούς λόγους και κανείς δεν φανταζόταν ότι θα γίνει τόσο δημοφιλές και ότι θα καταλήξει να θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της σελίδας αναζήτησης της Google. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σήμερα πλέον πολλοί ανυπομονούν να δουν κάθε νέο doodle που δημιουργούμε! Τα doodles δημιουργούνται για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων. Μπορεί να είναι η πρώτη μέρα του σχολείου, τα γενέθλια του Οδυσσέα Ελύτη ή η 50η επέτειος από την ανακάλυψη του γενετικού κώδικα. Η doodle ομάδα της Google ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες, τις οποίες μοιράζεται με όλους και όλες μας!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
22 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Μπά
25 Μαϊ. 2024
Παν
20:30
-
Άρη
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 2 
 0 
 0