Μετακινήσεις εκτός νομού: Τι ισχύει για την επιστροφή των φοιτητών
Για ποιες μετακινήσεις θα υπάρξει «κάποια ευελιξία»

Η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό παραμένει σε ισχύ, όπως διασαφήνισε η κυβέρνηση, προκειμένου να μην υπάρξουν σχέδια εορταστικών ταξιδιών υπό τον κίνδυνο διασποράς του ιού.

Η εν λόγω απόφαση, ωστόσο, άφησε κάποιες απορίες σχετικά με την επιστροφή των φοιτητών στις οικογενειακές τους εστίες.

Να σημειωθεί ότι, από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους, τα τμήματα που έκαναν δια ζώσης μαθήματα ήταν ελάχιστα, γεγονός που δεν οδήγησε μεγάλο αριθμό φοιτητών στις πόλεις που σπουδάζουν.

Ωστόσο, όσοι και όσες επιχειρήσουν να γυρίσουν πίσω στις πόλεις τους για την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μπορούν να το κάνουν με την επίδειξη βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας.

Όμως, πρόβλημα θα υπάρξει σε περίπτωση που θελήσουν να επιστρέψουν, αφού σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, μόνο εφόσον υπάρξει δια ζώσης εξεταστική θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το ταξίδι της επιστροφής στην πόλη όπου σπουδάζουν.

Ποιοι εξαιρούνται από την απαγόρευση μετακινήσεων εκτός νομού

Οι μετακινήσεις με sms τα Χριστούγεννα, όπως επεσήμανε ο Στέλιος Πέτσας στον ΑΝΤ1, θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και μετά την απελευθέρωση του λιανεμπορίου, η οποία θα γίνεται με την αποστολή sms, ενώ για τα ψώνια σε διαφορετικούς δήμους, όπως είπε, θα επιτρέπονται.

Αυτό που δεν θα επιτραπεί, όμως, είναι οι μετακινήσεις από νομό σε νομό και σε άλλες περιφέρειες, κυρίως για όσους έχουν εξοχικά.

Οι εξαιρέσεις στον “κανόνα”

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, από τον κανόνα θα εξαιρεθούν:

-Οι εργαζόμενοι σε άλλες περιφέρειες και

-Οι φοιτητές, αφού θα υπάρξει πρόβλεψη για επανένωση οικογενειών τις γιορτές.

Άλλωστε, με βάση τα ισχύοντα μέτρα, οι εξαιρέσεις στις υπερτοπικές μετακινήσεις μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων είναι οι εξής:

-λόγοι υγείας

-επαγγελματικοί λόγοι

-επιστροφή στη μόνιμη κατοικία

-επανένωση οικογενειών

Η μετακίνηση εκτός νομού για εργασία πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα κατάλληλα έγγραφα ή, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου.

Περισσότερα για τις εξαιρέσεις από την απαγόρευση μετακινήσεων εκτός νομού εδώ.

«Ας προσπαθήσουμε να προσαρμοστούμε όλοι στη δύσκολη κατάσταση που δε μας επιτρέπει να δούμε τους γονείς ή τα παιδιά μας που είναι σε άλλες περιφέρειες», είπε για τους παππούδες που είναι μακριά από τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Επιπλέον, τόνισε ότι σε σύγκριση με το πρώτο lockdown η κίνηση είναι 20% πιο αυξημένη και πρόσθεσε ότι «σκοπός είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων και η διασπορά της νόσου».

Για την καραντίνα, στην οποία θα υποχρεώνονται όσοι έρχονται από το εξωτερικό, είπε ότι θα μένουν στο σπίτι τους, ενώ εξήγησε ότι πρόκειται για μέτρο που σκοπό έχει την αποτροπή της μετακίνησης από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, αφού χαρακτήρισε «λίγο υπερβολικό κάποιος να φύγει για Αυστρία ή Ελβετία, αν ανοίξουν τα χιονοδρομικά, αφού τα δικά μας είναι κλειστά».

«Θα είναι διαφορετικά αυτά τα Χριστούγεννα», υπογράμμισε.

Χριστούγεννα 2020 & απαγόρευση κυκλοφορίας

Για τις αποφάσεις τις κυβέρνησης που αφορούν το άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, μίλησε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη το πρωί της Τετάρτης (09/12) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας ότι οι εν λόγω αποφάσεις θα ανακοινωθούν σήμερα ή αύριο, το αργότερο μέχρι το Σάββατο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, ο κος Πέτσας σημείωσε ότι νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης έγινε μια σύσκεψη για τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα ακολουθήσουν κι άλλες.

Όπως εξήγησε, υπάρχει πτώση στους δείκτες κρουσμάτων και νοσηλειών, αλλά όχι ικανοποιητική.

Όπως είπε, η κίνηση τις ημέρες των εορτών, το ωράριο και η βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας θα τροποποιηθούν ανάλογα με το ενδεχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου και, εφόσον ανοίξουν τα καταστήματα, «φυσικά και θα υπάρξει μία επέκταση» με γνώμονα τη λειτουργία των καταστημάτων, ενώ εξετάζεται επίσης, όπως είπε, μια λύση στο ωράριο τις ημέρες των εορτών για να μετακινηθεί ο κόσμος.

Τι δεν ανοίγει

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- ότι, σε κάθε περίπτωση, μέχρι τις 7 Ιανουαρίου δεν θα ανοίξουν, σχολεία, διασκέδαση ή χιονοδρομικά κέντρα.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι δεν υπάρχει εισήγηση για να διαφοροποιηθούν τα μέτρα σε περιφερειακό επίπεδο, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η καραντίνα των 10 ημερών που έχει τεθεί σε όσους Έλληνες έρχονται από το εξωτερικό για τις γιορτές στην Ελλάδα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
  
 1