Ντέιβιντ Φίντσερ: Οι έξι ταινίες που καθιέρωσαν τον γνωστό σκηνοθέτη
Η νέα ταινία του Ντέιβιντ Φίντσερ, "Mank", κυκλοφορεί στο Netflix και εμείς σου έχουμε συγκεντρώσει τις καλύτερες ταινίες του σκηνοθέτη.

O David Fincher (Ντέιβιντ Φίντσερ) αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλής Αμερικάνους σκηνοθέτες με μεγάλες επιτυχίες στο σινεμά. Η νέα του ταινία “Mank” κυκλοφορεί από την Παρασκευή στο Netflix και, εμείς, είπαμε να κάνουμε μία βουτιά στην καριέρα του και στις ταινίες που τον καθιέρωσαν.

Ο Ντέιβιντ Φίντσερ γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου του 1962. Οι γονείς του ήταν η Κλερ Μέι, μία νοσοκόμα που εργαζόταν σε προγράμματα αποτοξίνωσης, και ο Χάουαρντ Κέλλυ Φίντσερ, ένας συντάκτης περιοδικού. Στην εφηβεία του, ο Φίντσερ μετακόμισε στο Όρεγκον όπου και ολοκλήρωσε το Λύκειο.

Από την ηλικία των 8 ετών, ο Φίντσερ γύριζε ταινίες με ερασιτεχνική κάμερα. Κατά τη διάρκεια των μαθητικών του χρόνων, βρήκε μια χειρωνακτική εργασία στην εταιρεία Korty’s Films, ενώ, ργότερα έπιασε δουλειά στην εταιρεία Industrial Light & Magic όπου δούλεψε σε μεγάλες παραγωγές όπως “Ο Πόλεμος των Άστρων: Επεισόδιο 6 – Η Επιστροφή των Τζεντάι” και “Ο Ιντιάνα Τζόουνς και Ο Ναός του Χαμένου Θησαυρού”.

Το 1984, έφυγε από την ILM για να σκηνοθετήσει ένα διαφημιστικό που έδειχνε ένα έμβρυο να καπνίζει. Το διαφημιστικό έφερε τον Φίντσερ στο προσκήνιο, καθώς προκάλεσε μεγάλο ντόρο, και παραγωγοί στο Λος Άντζελες του έδωσαν την ευκαιρία να σκηνοθετήσει ένα ντοκιμαντέρ. Στην πορεία σκηνοθέτησε και άλλα διαφημιστικά, ενώ, στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη σκηνοθεσία μουσικά βίντεο.

Ο Ντέιβιντ Φίντσερ είχε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο με την ταινία “Alien 3”. Η ταινία δε συγκέντρωσε καθόλου καλές κριτικές, ενώ, στα χρόνια που πέρασαν έγινε γνωστή η διαμάχη που είχε με την εταιρεία παραγωγής 20th Century Fox για την ιστορία και το budget της ταινίας.

Ωστόσο, ο Φίντσερ κατάφερε να προχωρήσει παρακάτω και να μας δώσει μερικές από τις πιο κλασσικές ταινίες θρίλερ του Hollywood, αλλά και σημαντικά character studies. Πάμε, λοιπόν, να δούμε τις έξι πιο σημαντικές ταινίες της καριέρας του;

1. Seven

Η ταινία που έβαλε στον χάρτη των μεγάλων σκηνοθετών τον Φίντσερ. Η ταινία αφηγείται την ιστορία δύο ντετέκτιβ που προσπαθούν να πιάσουν ένα μανιακό δολοφόνο που βασίζει του φόνους του στα 7 θανάσιμα αμαρτήματα και πρωταγωνιστούν οι Μπραντ Πιτ και Μόργκαν Φρίμαν. Έγινε μεγάλη εισπρακτική και καλλιτεχνική επιτυχία και συζητιέται ακόμα και σήμερα ως μία από τις καλύτερες του είδους. Η τελευταία ατάκα του Μπραντ Πιτ, “What’s in the box” θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μας.

2. Fight Club

Μία ταινία που όταν πρωτοκυκλοφόρησε δίχασε κοινό και κριτικούς. Στα χρόνια, όμως, που πέρασαν, κατόρθωσε και κέρδισε ένα cult following και επανεξετάστηκε για την καλλιτεχνική της σφραγίδα. Τελικά, η ιστορία ενός υπαλλήλου γραφείου που πάσχει από αϋπνία (Edward Norton) και ένας κατασκευαστής σαπουνιών (Μπραντ Πιτ) σχηματίζουν ένα υπόγειο κλαμπ μάχης που εξελίσσεται σε κάτι πολύ, πολύ περισσότερο. Δε λένε περισσότερα, καθώς η ταινία έχει ένα υπέροχο twist ending που πρέπει να δεις…

3. Zodiac

Ένα από τα κρυφά διαμάντια της φιλμογραφίας του Ντέιβιντ Φίντσερ. Μία αστυνομική ιστορία μυστηρίου με τους Τζέικ Τζίλενχολ, Μαρκ Ράφαλο και Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους να προσπαθούν να εξιχνιάσουν τους φόνους του Δολοφόνου Zodiac. Παρότι η ταινία κρίθηκε από πολλούς κριτικούς ως μία από τις καλύτερες της χρονιάς, δεν κατάφερε να αποσπάσει κάποια υποψηφιότητα για τα Όσκαρ.

4. The Social Network

Για πρώτη φορά, ο Ντέιβιντ Φίντσερ μας έδωσε το 2010 μία ταινία που δεν ήταν καθαρόαιμο θρίλερ. Η ταινία είχε ως κύριο θέμα της τον ιδρυτή του Facebook, Mark Zuckerberg, αλλά και τη δημιουργία του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Μία ταινία που άδικα έχασε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, αλλά κατάφερε να μας δείξει μία τελείως διαφορετική πλευρά του γνωστού δημιουργού.

5. Gone Girl

Ένα θρίλερ από αυτά που ξέρει να κάνει καλά ο Φίντσερ ήρθε το 2014. Με αφετηρία το μυθιστόρημα της Τζίλιαν Φλιν, ο γνωστός σκηνοθέτης μπαίνει στα κρυφά μονοπάτια μίας συζυγικής σχέσης και την αποδομεί με χειρουργικές κινήσεις. Μία ιστορία μοιχείας, εκδίκησης, αλλά και πολλών περισσοτέρων θεμάτων που αφορούν τον θεσμό του γάμου ξετυλίγεται σαν μία καλά υφασμένη πλοκή μυστηρίου. Η Rosamund Pike είναι συγκλονιστική στον πρωταγωνιστικό ρόλο και δίκαια βρέθηκε υποψήφια για το Όσκαρ Πρώτου Γυναικείου Ρόλου.

6. Mank

Μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα από τη δημιουργία ταινιών, ο Ντέιβιντ Φίντσερ επέστρεψε με ένα passion project (όπως χαρακτηρίζεται από όλους). Μία ταινία που ήθελε χρόνια να σκηνοθετήσει, αλλά δεν τα είχε καταφέρει μέχρι αυτή τη στιγμή. Η ταινία ήταν βασισμένη σε σενάριο του πατέρα του και έχει ως κεντρικό της χαρακτήρα τον αλκοολικό σεναριογράφο, Herman J. Mankiewicz, καθώς αγωνίζεται για να ολοκληρώσει το σενάριο του Citizen Kane. Η ταινία έχει συγκεντρώσει διθυραμβικές κριτικές και πολλοί πιστεύουν ότι είναι αυτή που θα χαρίσει στον γνωστό σκηνοθέτη το πρώτο του χρυσό αγαλματίδιο στην κατηγορία της σκηνοθεσίας.

Ακόμα και αν το Mank δεν καταφέρει να φέρει το πολυπόθητο Όσκαρ στον Φίντσερ, εμείς ελπίζουμε να συνεχίσει τα επόμενα χρόνια να μας προσφέρει μεγάλες ταινίες!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;