Γαλλία: Αστυνομική παρακολούθηση με drones και απαγόρευση καταγραφής
Τι προβλέπει το γαλλικό νομοσχέδιο “Global Security”

Στις 20 Οκτωβρίου του 2020 προτάθηκε στη Γαλλία το νομοσχέδιο “Global Security”, από μια ομάδα βουλευτών του προεδρικού κόμματος, ο οποίος εκφράστηκε με την καλύτερη “νεοφιλελεύθερη ρητορική”. Στόχο θα είχε να παράσχει ένα νέο πλαίσιο για δράσεις ασφαλείας, το οποίο θα είναι “ευρηματικό και καινοτόμο”.

Ο νόμος αυτός εν τέλει ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από την Γαλλική Εθνοσυνέλευση, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και, δικαιολογημένα, αφού προβλέπει την επίβλεψη μάζας εδάφους, την επιτήρηση μάζας αέρα, αλλά και την απαγόρευση τεκμηρίωσης της αστυνομικής δράσης.

Νομοσχέδιο “Global Security”

Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 21 εξουσιοδοτεί την αστυνομία και τους χωροφύλακες να μαγνητοσκοπούν τις παρεμβάσεις των πολιτών με τις κάμερες των κινητών τους και να μεταδίδουν τις εικόνες σε πραγματικό χρόνο στον εκάστοτε διοικητικό σταθμό.

Το άρθρο 22 προτείνει την εξουσιοδότηση χρήσης drones για αστυνόμευση και παρακολούθηση των δημοσίων χώρων.

Τέλος, το άρθρο 24 προτείνει να απαγορεύεται στο κοινό να μεταδίδει την εικόνα του προσώπου ή οποιουδήποτε άλλο στοιχείο αναγνώρισης αστυνομικού ή στρατιώτη της εθνικής χωροφυλακής, όταν αυτός ενεργεί στο πλαίσιο “αστυνομικής επιχείρησης”.

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash

Το άρθρο αυτό ισχύει σε περίπτωση που η διάδοση της εικόνας γίνεται “με σκοπό να βλάψει τη σωματική ή πνευματική του ακεραιότητα του απεικονιζόμενου”.

Η καταπάτηση του συγκεκριμένου νόμου προβλέπει της έως και ενός έτους φυλάκιση, καθώς και το πρόστιμο των 45.000 ευρώ.

Παρά το καθολικό lockdown της χώρας, το προηγούμενο Σάββατο, μια θύελλα αντιδράσεων ξέσπασε στο Παρίσι. 6.000 άτομα διαδήλωσαν υπέρ της κατάργησης των ανωτέρω διατάξεων, με αποτέλεσμα τη σύγκρουσή τους με τις αστυνομικές αρχές.

Η ανησυχία στη Γαλλία είναι μεγάλη και η κατάσταση πλέον εκτός ελέγχου, με αποτέλεσμα το Συμβούλιο της Ευρώπης μέσω του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του ΟΗΕ, καταδίκασε έντονα τη δυσανάλογη χρήση της αστυνομικής βίας.

Μάλιστα, ήδη πάνω από 90.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων του Ύπατου Αρμοστή Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, της Εθνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, της Διεθνούς Αμνηστίας, της Εθνικής Ένωσης δημοσιογράφων, της Greenpeace και πολλών άλλων οργανισμών, έχουν υπογράψει την ηλεκτρονική αίτηση που διαμορφώθηκε και αποσκοπεί στην άρση του νομοσχεδίου.

Ο νόμος “Global Security” αποτελεί απειλή για το δικαίωμα των πολιτών στην ιδιωτική ζωή, το δικαίωμα στην ελευθερία του Τύπου, την ελευθερία της έκφρασης καθώς και το δικαίωμα της διαδήλωσης που εκπροσωπείται από τον παγκόσμιο νόμο περί ασφάλειας.

Μέχρι το τέλους του χρόνου, αναμένεται η τελική απόφαση της Γερουσίας της Γενικής Συνέλευσης της Γαλλίας για την οριστική έγκριση ή την κατάργηση του νομοσχεδίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
31'
0 - 2
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
31'
1 - 1
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
ΤΕΛ
90 - 54
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
0'
48 - 46
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;