Κορωνοϊός: Έτσι θα γίνει η άρση των μέτρων στην Ελλάδα - Τα 3 στάδια
Κορωνοϊός: Πώς θα γίνει η άρση των μέτρων στην Ελλάδα - Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Η άρση των περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα σχεδιάζεται από την κυβέρνηση, ώστε να πραγματοποιηθεί σταδιακά σε τρεις φάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, επανεκκίνηση του λιανικού εμπορίου και των εμπορικών καταστημάτων αφήνοντας τελευταίο το άνοιγμα της εστίασης.

Αυτό που φαίνεται πως έχει “κλειδώσει” μέχρι στιγμής, είναι η επέκταση του lockdown, αφού τα επιδημιολογικά στοιχεία της πανδημίας του κορωνοϊού δεν επιτρέπουν την άρση των υφιστάμενων μέτρων περιορισμού. Όσον αφορά τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, με σκοπό να μη μετακινηθούν πολίτες σε τόπους καταγωγής και χειμερινά κέντρα. Παράλληλα θα ισχύσει η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας και οι όποιες αναγκαίες μετακινήσεις θα συνεχίσουν να γίνονται με SMS στο 13033.

Επιπλέον, υπάρχει πιθανότητα η άρση των μέτρων να μην ισχύσει καθολικά στη χώρα, αλλά μόνο στις “πράσινες” περιοχές, οι οποίες δείχνουν μία καλή επιδημιολογική κατάσταση. Εκεί μάλιστα ενδέχεται να ξεκινήσει νωρίτερα η άρση των μέτρων.

Κορωνοϊός: Για το άνοιγμα των σχολείων

Απ’ ότι φαίνεται πιθανότατα, αρχικά, θα ανοίξουν τα δημοτικά και στη συνέχεια θα ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η οποία ξεκίνησε την τηλεκπαίδευση νωρίτερα από τα δημοτικά.

Ειδικότερα, όσον αφορά τα σχολεία η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, υπογράμμισε τα εξής:

“Στόχος και προτεραιότητα είναι να ανοίξουν τα σχολεία και υπάρχει η πιθανότητα πρώτα να ανοίξουν τα δημοτικά και μετά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια». 

Κορωνοϊός: Άνοιγμα της αγοράς και της εστίασης

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν πρώτα τομείς της οικονομίας, όπως εποχιακά είδη και καταστήματα παιχνιδιών, «τα οποία έχουν πληγεί ιδιαίτερα».

Μάλιστα, φέτος τα Χριστούγεννα θα τεθεί σε ισχύ το μέτρο των αγορών μέσω click away, βάσει του οποίου θα γίνεται η παραγγελία από τον καταναλωτή στο κατάστημα

Η παραγγελία θα ετοιμάζεται, ο πολίτης θα κλείνει ραντεβού με τον/την καταστηματάρχη και θα πηγαίνει να την παραλαμβάνει από το κατάστημα, μειώνοντας, έτσι, στο ελάχιστο την ανθρώπινη επαφή.

Σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος συνωστισμού στα καταστήματα.

Επιπροσθέτως, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας για το άνοιγμα του λιανεμπορίου δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου θα γίνει με τους κανόνες περί επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων ανάλογα με το εμβαδόν προσθέτοντας, μάλιστα,  ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες μέρες, οι οποίες θεωρούνται κρίσιμες.

Τα κέντρα διασκέδασης θα παραμείνουν κλειστά την περίοδο των Χριστουγέννων 2020, ενώ όσον αφορά  τα μπαρ σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, τονίζοντας την ύπαρξη  μεγάλης πιθανότητας να μην ανοίξουν καθόλου.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τόνισε ότι αυτή την εβδομάδα θα εξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα βάσει των οποίων, αλλά και όσων θα υποδείξουν οι ειδικοί, θα ληφθούν οι αποφάσεις.

«Έχω πει πολλές φορές ότι το να κάνουμε Χριστούγεννα με τους δικούς μας, σε ένα πλαίσιο το οποίο σίγουρα θα είναι διαφορετικό από τα συνηθισμένα Χριστούγεννα, αλλά δεν θα είναι και ένα πλαίσιο καθολικής απαγόρευσης, εξαρτάται πρώτα απ’ όλα από εμάς τους ίδιους», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
09 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Oly

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;