Κορωνοϊός: Ειδικός του ΠΟΥ προειδοποιεί για τρίτο κύμα της πανδημίας αρχές του 2021
Ειδικός του ΠΟΥ προειδοποιεί για τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ευρώπη στις αρχές του 2021.

Η Ευρώπη εδώ και ένα μήνα βρίσκεται στη δίνη ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού και μετράει καθημερινά χιλιάδες νέα κρούσματα και αρκετά υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Πριν ακόμα φτάσει κοντά στο τέλος του αυτό το δεύτερο κύμα, ένας ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας φοβάται την πιθανότητα και τρίτου κύματος κορωνοϊού στην Ευρώπη στις αρχές του 2021.

Όπως δηλώνει ο ειδικός του ΠΟΥ, “αν επαναληφθεί η αποτυχία των κυβερνήσεων” απέναντι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, τότε θα υπάρξει και τρίτο κύμα. Ο Ντέιβιντ Νάμπαρο μιλώντας σε ελβετικές εφημερίδες άσκησε δριμεία κριτική στο χειρισμό του πρώτου κύματος της πανδημίας από τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, ο Νάμπαρο υποστηρίζει:

“Έχασαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, αφού έθεσαν υπό έλεγχο το πρώτο κύμα.

Τώρα βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα. Αν δεν δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές, θα έχουμε τρίτο κύμα στις αρχές του ερχόμενου έτους.”

Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, η Ευρώπη κατέγραψε ύφεση της πανδημίας, όμως και πάλι η καμπύλη παρουσιάζει ανοδική τάση. Πιο συγκεκριμένα, η Γερμανία και η Γαλλία είδαν τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού να αυξάνονται κατά δεκάδες χιλιάδες, η Ελβετία και η Αυστρία καταγράφουν χιλιάδες κρούσματα καθημερινά. Ενώ και στην Ελλάδα έχουμε δει τεράστια αύξηση στον αριθμό των ημερησίων κρουσμάτων.

Ο Νάμπαρο δεν άφησε ασχολίαστη ούτε την κίνηση της Ελβετίας να επιτρέψει το σκι – με υποχρεωτική χρήση μάσκας στα τελεφερίκ σε αντίθεση με άλλα κράτη στις Άλπεις, όπως η Αυστρία, που έκλεισαν τα χιονοδρομικά τους κέντρα Ο Νάμπαρο δήλωσε:

“Όταν τα ποσοστά των λοιμώξεων πέσουν, και θα πέσουν, τότε μπορούμε να είμαστε όσο ελεύθεροι θέλουμε. Αλλά τώρα; Πρέπει να είναι ανοιχτά τα χιονοδρομικά κέντρα; Υπό ποιες συνθήκες;”

Ενώ, συνέχισε εκφράζοντας τον φόβο του πως η Ελβετία κινδυνεύει τώρα να καταγράψει ένα πολύ υψηλό επίπεδο ασθενειών και θανάτων.

Στον αντίποδα, ο ειδικός του ΠΟΥ εκθείασε την αντίδραση ασιατικών χωρών όπως η Νότια Κορέα, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πλέον σχετικά χαμηλός και έχουν καταγραφεί στη χώρα από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα μόλις 505 θάνατοι. Συγκεκριμένα δήλωσε:

“Οι άνθρωποι έχουν δεσμευτεί πλήρως, υιοθετούν συμπεριφορές που ανακόπτουν τον ιό. Τηρούν τις αποστάσεις τους, φορούν μάσκες, απομονώνονται όταν είναι άρρωστοι, πλένουν τα χέρια και απολυμαίνουν τις επιφάνειες. Προστατεύουν τις πιο ευάλωτες ομάδες.”

Ο Νάμπαρο επισήμανε ότι η Ασία δεν προχώρησε πρόωρα στην χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Ενώ, υπογραμμίζει:

“Πρέπει κανείς να περιμένει έως ότου οι αριθμοί των κρουσμάτων είναι χαμηλοί και παραμένουν χαμηλοί.”

Ο ειδικός του ΠΟΥ κατέληξε στην εξής δήλωση:

“Η αντίδραση της Ευρώπης ήταν ελλιπής.”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;