Όταν βλέπεις ένα graffiti στο δρόμο, μην το περιφρονείς
Γράφει ο Γιώργος Αντωνιάδης, αναγνώστης του neolaia.gr & φοιτητής Θετικών Επιστημών στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Όταν βλέπεις ένα graffiti στο δρόμο, μην το περιφρονείς.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μην το κάνεις αυτό:

1) Τα περισσότερα graffiti, θεωρούνται μορφή τέχνης αφού μέσα από αυτά οι δημιουργοί τους εκφράζονται καλλιτεχνικά. Πολλές φορές μπορούν να μεταφέρουν διάφορα μηνύματα, τα οποία άλλοτε είναι δυνατά και άλλοτε όχι και τόσο. Ωστόσο, αυτό δεν τα κάνει “κατώτερα” από έναν πίνακα.

2) Τα graffiti είναι ένας τρόπος να γεμίσεις μία άδεια επιφάνεια χώρου ή να “ανανεώσεις” ένα παλιό κτήριο. Φυσικά, οι περισσότεροι καλλιτέχνες graffiti έχουν άδεια για να δημιουργήσουν κάτι μοναδικό, και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη.

3) Τα graffiti ωθούν τη νεολαία να εκφραστεί δημιουργικά. Και με το δημιουργικά, εννοώ με έναν ειρηνικό και δημιουργικό τρόπο. Δεν είναι τυχαίο, ότι πολλοί καθηγητές αλλά και εκπαιδευτικοί γενικότερα παροτρύνουν τους μαθητές τους να ζωγραφίζουν για να εκφράζονται. Φυσικά, κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τους ειδικούς ψυχικής υγείας, αφού μέσα από τη ζωγραφιά φαίνεται η ψυχή του νέου.

Ωστόσο, κάποια graffiti δεν αποσκοπούν σε ένα καλαίσθητο εικονικά αποτέλεσμα. Μπορεί να είναι ένας στίχος ή λίγες λέξεις. Αυτό, δεν τα κάνει κατώτερα, αλλά ίσα ίσα δίνει την ευκαιρία στην έκφραση των ιδεών. Φυσικά, δεν αναφέρομαι σε φασιστικά στιχάκια ή σε στιχάκια υποστήριξης αθλητικών ομάδων. Αναφέρομαι για στιχάκια υπέρ της ελευθερίας, υπέρ της ανοιχτής έκφρασης και της υποστήριξης ατόμων που χρειάζονται τη βοήθεια μας.

Πριν λοιπόν κρίνεις ένα graffiti, σκέψου ποιος το έγραψε, γιατί και πού αποσκοπεί όλο αυτό. Σταμάτησε το φαύλο κύκλο της κριτικής, και ξεκίνα τον κύκλο της ενσυναίσθησης και του καλοπροαίρετου σχολιασμού.

Η φώτο θα μπορούσε να είναι ένα παράδειγμα, ενός όμορφου graffiti!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Ηρακλειο

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;