19 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα 2020
Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα 2020.

Σήμερα, 19 Νοεμβρίου 2020, είναι η Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα 2020 και γιορτάζουν όλοι οι άνδρες -μικροί και μεγάλοι- αυτού του κόσμου.

Πώς καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα;

Η Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα θεμελιώθηκε την 19η Νοεμβρίου του 1999 από τον Jerome Teelucksingh, ο οποίος ήταν λέκτορας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του West Indies στην Καραϊβική. Ωστόσο, το αίτημα για τη θεμελίωση της Παγκόσμιας Ημέρας του Άνδρα προϋπήρχε από τη δεκαετία του 1960. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Times η Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα έπρεπε να θεμελιωθεί στις 24 Φεβρουαρίου ως κάτι ισότιμο με την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο το Μάρτιο και η οποία θεμελιώθηκε από το 1909.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη International Mens Day (@international_mens_day)

Το αίτημα στηριζόταν στο γεγονός ότι οι άνδρες προσφέρουν και συνεισφέρουν εξίσου με τις γυναίκες στις κοινωνίες, που ζουν. Αν και υπήρξαν, λοιπόν, προσπάθειες να θεμελιωθεί μία παγκόσμια ημέρα σε διάφορες χώρες, όπως είναι ο Καναδάς, οι Η.Π.Α., η Κολομβία κ.λ.π, κάτι τέτοιο τελικά δεν ευδοκίμησε μέχρι τη δεκαετία του 1990.

Στις Η.Π.Α., την Ευρώπη και την Αυστραλία διοργανώθηκαν με πρωτοβουλία ενός καθηγητή από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι διάφορες μικρές εκδηλώσεις το Φεβρουάριο του 1994 και του 1995. Ωστόσο, αυτές δεν πήραν μεγάλη έκταση, παρότι ο ίδιος φρόντισε να τις προωθήσει αρκετά. Ωστόσο, στην Αυστραλία η προσπάθεια αναζωπυρώθηκε το 2003 από μία Οργάνωση για τα Δικαιώματα του Άνδρα. Η συγκεκριμένη Οργάνωση, η οποία ονομάζεται Maltese Association for Men’s Rights, μετά από σχετικό αίτημα, αποφάσισε να μετακινήσει την ημερομηνία της ημέρα που θα τιμάει τον άνδρα και τα δικαιώματά του την 19η Νοεμβρίου.

Πριν όμως γίνει τόσο γνωστή και αρχίσει να λαμβάνει τόσο μεγάλη προσοχή στην Αυστραλία και την υπόλοιπη υφήλιο, η Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα είχε γιορταστεί στις 19 Νοεμβρίου 1999 στα νησιά Τρίνιδαδ και Τομπάγκο της Καραϊβικής, με πρωτοβουλία του Dr Jerome Teelucksingh.

Ο γενικότερος σκοπός της μέρας τόσο στην αρχή όσο και ως σήμερα ήταν να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο γύρω από θέματα υγείας που αφορούν τα αγόρια και τους άνδρες. Παράλληλα, στόχος ήταν να βελτιωθούν οι σχέσεις των φύλων, να προωθηθεί περαιτέρω η ισότητα μεταξύ των φύλων, αλλά και να προωθηθούν σωστά και υγιή ανδρικά πρότυπα.

Τι συμβαίνει σήμερα;`

Η Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό, κυρίως, γύρω από θέματα υγείας. Ενδεικτικά, στο video που έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα αναφέρονται τα εξής στατιστικά που αφορούν τους άνδρες:

  • Οι άνδρες πεθαίνουν 6 χρόνια νεότεροι από τις γυναίκες παγκοσμίως.
  • 3 στις 4 αυτοκτονίες διαπράττονται από άνδρες
  • 95% των ανθρώπων που πεθαίνουν στη δουλειά είναι άνδρες

Έτσι, λοιπόν η Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα είναι εδώ για να υπενθυμίσει σε όλους τους άνδρες να προσέχουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Παράλληλα, θέλει να υπενθυμίσει σε όλους τους άνδρες και τις γυναίκες τη σημασία των ανδρών στη σημερινή κοινωνία, αλλά και να προβάλλει θετικά ανδρικά πρότυπα.

Πλέον, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία υποστηρίζεται και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Ίδρυμα Dads4Kids, συνιδρυτής του οποίου είναι ο Warwick Marsh, γνωστός για τις δράσεις του στα πλαίσια της μέρας αυτής. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη από τον Ο.Η.Ε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μέσα μαζικής ενημέρωσης

Πλήρης Απασχόληση

04-01-2024

Κηφισιά

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

18-01-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1