Επίδομα 800 ευρώ: Πότε & πώς θα πληρωθούν οι δικαιούχοι (Ημερομηνίες)
Επίδομα 800 ευρώ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις στην ΕΡΓΑΝΗ - Αναλυτικά τα ποσά για τους εργαζόμενους ανά Περιφέρεια - Δείτε το Χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Εργασίας

Eπίδομα 800 ευρώ, αντί για τα 534 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ανακοινώθηκε στις 05/11 από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αφορά εκείνους/-ες που είναι σε αναστολή εργασίας τον Νοέμβριο.

Επίδομα 800 ευρώ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις – Πότε & πώς πληρώνονται οι δικαιούχοι (Ημερομηνίες)

Ειδικότερα, ξεκίνησε η υποβολή των αναστολών συμβάσεων εργασίας Νοεμβρίου, ενώ χθες (Κυριακή 15/11) έληξε η υποβολή των δηλώσεων για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Εργασίας, από την ερχόμενη Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020 ξεκινούν οι πληρωμές για την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για τον μήνα Οκτώβριο και κάθε εβδομάδα θα πραγματοποιούνται πληρωμές μέχρι και τις 11 Δεκεμβρίου 2020.

Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα πληρωμών του Υπουργείου Εργασίας:

Αναλυτικότερα:

– Την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου θα πληρωθούν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για τον Οκτώβριο οι εργαζόμενοι:

-των επιχειρήσεων που ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους Επισιτισμού, Τουρισμού, Μεταφορών, Πολιτισμού και Αθλητισμού βάσει ΚΑΔ σύμφωνα με το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της αριθμ. οικ. 42274/1072/20-10-2020 ΚΥΑ (Β΄4706)

-των επιχειρήσεων των οποίων αναστέλλεται η επιχειρηματική τους δραστηριότητα ή πλήττονται και εδρεύουν ή έχουν παραρτήματα και μόνο για τους εργαζόμενους σε αυτά, σε μία από τις κατωτέρω περιφερειακές ενότητες:

-Κοζάνης (για διάστημα : 16/10/2020 -31/10/2020) o Καστοριάς (για διάστημα: 23/10/2020-31/10/2020)

-Σερρών, Ροδόπης, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και Λάρισας ( μόνο για 30/10/2020 και 31/10/2020)

-των επιχειρήσεων – εργοδοτών που πλήγηκαν από τον κυκλώνα «Ιανό», κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 5 του ν. 4728/2020 (Α΄186)

-των επιχειρήσεων – εργοδοτών που έχουν θέσει σε αναστολή συμβάσεις εργασίας εργαζομένων τους, οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες εργαζομένων κατά τα οριζόμενα της υπ΄αριθμ. 39363/1537/30-9-2020 (Β΄4262).

– Την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου και την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν οι μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις των εργαζομένων οι οποίοι συνεχίζουν την υποβολή δηλώσεων μέχρι 25 Νοεμβρίου.

Αναλυτικότερα:

-εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης, ξενοδοχοϋπαλληλοι, οδηγοί τουριστικών λεωφορείων για τον μήνα Οκτώβριο θα πάρουν αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 στις 19 και 26 /11 και στις 3/12/2020.

Υπόλοιπα μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων τουρισμού προς πληρωμή για τους προηγούμενους μήνες για τις καθυστερημένες υποβολές (Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο) θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ στις 19 Νοεμβρίου.

-Καλλιτέχνες, ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί που υποβάλλουν συγχρόνως δύο δηλώσεις, μία για τον μήνα Σεπτέμβριο και μια για τον μήνα Οκτώβριο θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 για δύο μήνες άρα 1.068 ευρώ και θα πληρωθούν 19 και 26 /11 και 3/12/2020.

Ειδική κατηγορία καλλιτεχνών – Οι δικαιούχοι διασταυρώνονται

α) να μην έχουν λάβει από άλλη κατηγορία της ίδιας ΚΥΑ τα 800€

β) να μην έχουν λάβει τα 600 των επιστημόνων και γ) να μην έχουν λάβει τα 800 € της ΑΑΔΕ) και θα πληρωθούν στις 3 Δεκεμβρίου.

Υπόλοιπα από τις λοιπές ειδικές κατηγορίες θα πληρωθούν στις 3 Δεκεμβρίου.

Απολυμένοι λόγω Ιανού θα πληρωθούν 3 Δεκεμβρίου.

-Στις 27 Νοεμβρίου θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει με κρατική εντολή τον Νοέμβριο. Οι αιτήσεις υποβολής αναστολών άνοιξαν χθες και θα ολοκληρωθούν στις 24 Νοεμβρίου.

-Στις 11 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ των επιχειρήσεων που πλήττονται βάση ΚΑΔ τον Νοέμβριο. Οι αιτήσεις υποβολής άνοιξαν χθες και θα ολοκληρωθούν στις 7 Δεκεμβρίου.

-Επίσης, στις 11 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν την αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ και οι αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων λόγω Ιανού και οι περιπτώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας ευπαθών ομάδων εργαζομένων για τον μήνα Νοέμβριο. Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν την 1η Δεκεμβρίου ώρα 18.00 μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου.

-Στις 30 Νοεμβρίου θα πληρωθούν το ποσοστό του μισθού από τον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ οι εργαζόμενοι από τις υποβολές της β’ φάσης που ολοκληρώνονται στις 24 Νοεμβρίου. Το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού είναι 800 ευρώ που αναλογεί σε 30 ημέρες. Σε περίπτωση όπου ένας εργαζόμενος έχει 2 εργοδότες, είναι κλειστοί από δημόσια αρχή και τον έχουν θέσει σε αναστολή και οι δύο, πληρώνεται με τους κλειστούς. Προσοχή δεν αθροίζονται οι ημέρες αλλά σε περίπτωση επικάλυψης η ημέρα υπολογίζεται μόνο μια φορά, δηλαδή η ημερομηνία που εργάζεται και στους δύο υπολογίζεται μόνο μια φορά.

Επίσης, στην περίπτωση διαφορετικών διαστημάτων λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο. Στην περίπτωση που ένας εργαζόμενος είναι σε έναν κλειστό και σε έναν πληττόμενο, θα πληρωθεί με τον πληττόμενο, το ποσό της αποζημίωσης θα υπολογιστεί με τον ίδιο τρόπο των κλειστών.

Όλες οι αναστολές εργαζομένων με εργοδότη τον μήνα Νοέμβριο (συμπεριλαμβανομένων Ιανού και ευπαθείς) θα πληρωθούν με 800 ευρώ. Σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος έχει πάνω από έναν εργοδότη και δεν τον έχει θέσει σε αναστολή αυτός με την πλήρη απασχόληση, δεν είναι δικαιούχος αποζημίωσης.

Πλέον, κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις και εργοδότες μπορούν να δηλώνουν στην «ΕΡΓΑΝΗ» τους εργαζόμενους που έθεσαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας από την 1η Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το Υπ. Εργασίας, υπάρχουν 2 προθεσμίες για την υποβολή αίτησης για το επίδομα των 800 ευρώ:

-οι εργοδότες κλειστών επιχειρήσεων μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις των αναστολών σύμβασης εργασίας των εργαζομένων τους έως τις 24 Νοεμβρίου

-οι εργοδότες πληττόμενων επιχειρήσεων μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις έως τις 7 Δεκεμβρίου

Επίδομα 800 ευρώ: Πώς θα γίνουν οι πληρωμές

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το επίδομα θα λάβουν πρώτοι οι εργαζόμενοι των κλειστών με κρατική εντολή επιχειρήσεων και στη συνέχεια αυτοί των πληττόμενων. Συγκεκριμένα, οι πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους των κλειστών επιχειρήσεων, βάσει ΚΑΔ, θα πραγματοποιηθούν από τις 27/11/2020 έως και τις 3/12/2020.

Σημειώνεται ότι μπορούν να υποβληθούν περισσότερες δηλώσεις ανά περίπτωση κλειστών και πληττόμενων, ώστε να συμφωνούν οι περιφερειακές ενότητες και οι ημερομηνίες έναρξης της κάθε περίπτωσης.

Επίσης, για κάθε εργαζόμενο, σε δύο ή παραπάνω εργοδότες, η αποζημίωση ειδικού σκοπού που θα λάβει υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των ημερών αναστολής του (το τυχόν κοινό διάστημα ημερών αναστολής προσμετράται μια φορά και δεν αθροίζεται) και ως ποσό αναφοράς λογίζεται το ποσό των 800 ευρώ που αντιστοιχούν σε 30 ημέρες.

Επίδομα 800 ευρώ – Επιστρεπτέα Προκαταβολή – Βοήθημα Χριστουγέννων: Πληρωμές & Δικαιούχοι

Πρεμιέρα στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» για τις δηλώσεις αναστολών συμβάσεων κατά τον μήνα Νοέμβριο, ώστε εντός του μήνα να ξεκινήσει η καταβολή των έως 800 ευρώ στους εργαζόμενους επιχειρήσεων που είτε έκλεισαν είτε πλήττονται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Εργοδότες κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις των αναστολών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους έως τις 24 Νοεμβρίου οι εργοδότες των κλειστών επιχειρήσεων και έως τις 7 Δεκεμβρίου οι εργοδότες των πληττόμενων επιχειρήσεων.

Για την συμπλήρωση των δηλώσεων, καθώς και συγκεκριμένες ημερομηνίες για τις πληρωμές το Υπουργείο Εργασίας εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες.

Πρώτα θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι των κλειστών με κρατική εντολή επιχειρήσεων και στη συνέχεια αυτοί των πληττόμενων.

Σημειώνεται ότι μπορούν να υποβληθούν περισσότερες δηλώσεις ανά περίπτωση κλειστών και πληττόμενων, ώστε να συμφωνούν οι περιφερειακές ενότητες και οι ημερομηνίες έναρξης της κάθε περίπτωσης.

Επίσης, για κάθε εργαζόμενο, σε δύο ή παραπάνω εργοδότες, η αποζημίωση ειδικού σκοπού που θα λάβει υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των ημερών αναστολής του (το τυχόν κοινό διάστημα ημερών αναστολής προσμετράται μια φορά και δεν αθροίζεται) και ως ποσό αναφοράς λογίζεται το ποσό των 800 ευρώ που αντιστοιχούν σε 30 ημέρες.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4

Περιθώριο έως τις 30 Νοεμβρίου έχουν αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις για να υποβάλλουν αιτήσεις στην πλατφόρμα MyBusinessSupport, προκειμένου να λάβουν οικονομική ενίσχυση μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, το 50% των ποσών που θα λάβουν οι δικαιούχοι δεν θα επιστραφεί στο Δημόσιο ενώ τα ποσά της ενίσχυσης είναι ακατάσχετα, αφορολόγητα και δεν συμψηφίζονται με οφειλές.

Για να λάβει κάποιος την οικονομική ενίσχυση θα πρέπει να συμπληρώσει τα στοιχεία του τζίρου με εξαίρεση τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν το 2020 κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με την απόφαση, η νέα Επιστρεπτέα αφορά πληττόμενους βάσει στοιχείων τζίρου για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο (με βάση ενεργό ΚΑΔ στις 5/11/2020) και να μην έχουν μπει σε αδράνεια ή σε πτώχευση.

Έκτακτο χριστουγεννιάτικο επίδομα: Πότε θα δοθεί & σε ποιους

Τα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά και όσοι δεν ενισχύθηκαν ή δεν προβλέπεται να ενισχυθούν με τα μέτρα της πανδημίας θα είναι οι δικαιούχοι του φετινού χριστουγεννιάτικου μερίσματος.

Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα λάβουν:

-Ευάλωτα νοικοκυριά που μένουν εκτός μέτρων στήριξης

-Δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

-Μακροχρόνια Άνεργοι

Η πληρωμή του έκτακτου χριστουγεννιάτικου επιδόματος αναμένεται εντός του Δεκεμβρίου, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν και περιουσιακά κριτήρια για την χορήγηση του βοηθήματος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;