Έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων: Πότε θα δοθεί και σε ποιους;
Έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων: Πότε αναμένεται να δοθεί και σε ποιους;

Χριστουγεννιάτικο επίδομα για χιλιάδες νοικοκυριά ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουρογύ, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Βουλή για έκτακτο επίδομα ευάλωτων νοικοκυριών ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εξαγγελία του, το ποιοι θα πάρουν το επίδομα για τα Χριστούγεννα, αλλά και το ύψος του ποσού αυτού, θα εξαρτηθεί από τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και θα εξειδικευτεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει να δοθεί το επίδομα τα Χριστούγεννα στου ακόλουθους:

  • Σε όσους λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
  • Στους μακροχρόνια άνεργους, που έχουν μείνει εκτός επιδότησης, από προηγούμενα μέτρα στήριξης
  • Στους χαμηλοσυνταξιούχους, με αποδοχές κάτω των 1.000 ευρώ, οι οποίοι έμειναν εκτός αναδρομικών
    Δώρο Χριστουγέννων σε νοσηλευτές και γιατρούς

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στην πρώτη φάση της πανδημίας, χορηγήθηκε έκτακτο δώρο Πάσχα σε γιατρούς, νοσηλευτές, εργαζόμενους στα νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ, στον ΕΟΔΥ και στην Πολιτική Προστασία.

Δώρο Χριστουγέννων 2020: Πότε θα καταβληθεί  & πώς – Όλα τα σενάρια

Ο Δεκέμβρης πλησιάζει αργά και σταθερά και πολλοί είναι οι εργαζόμενοι/-ες που περιμένουν να τους καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων 2020.

Το Δώρο Χριστουγέννων αποτελεί απαραίτητο συμπλήρωμα για τα οικονομικά του κάθε νοικοκυριού, παρότι τα τελευταία χρόνια δεν χρησιμοποιείται για τις γιορτές, αλλά για να καλυφθούν υποχρεώσεις και χρέη από λογαριασμούς.

Τον υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων 2020 των εργαζομένων που έχουν μπει ή θα μπουν σε αναστολή εργασίας, επί του ονομαστικού τους μισθού και όχι επί του ποσού της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ, εξετάζει η κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα αναζητείται η κατάλληλη φόρμουλα καταβολής του, μέσω των εργοδοτών ή απευθείας στους εργαζόμενους.

Η τελική λύση θα εξαρτηθεί από την δημοσιονομική άσκηση που βρίσκεται σε εξέλιξη και από το αν και κατά πόσο θα καταστεί εφικτό οι καταβολές των εργοδοτών να συγχρονιστούν με τις καταβολές του κράτους.

Στο τραπέζι βρίσκεται εισήγηση για υπολογισμό του τμήματος του Δώρου που αφορά στη χρονική διάρκεια αναστολής της σύμβασης εργασίας – το οποίο θα βαρύνει σε κάθε περίπτωση τον κρατικό προϋπολογισμό – επί του ονομαστικού μισθού του εργαζόμενου όπως ακριβώς συνέβη και με το Δώρο Πάσχα και όχι επί του ποσού της ειδικής αποζημίωσης, όπως έχει νομοθετηθεί από τον Σεπτέμβριο, με στόχο να μην λάβουν μειωμένο Δώρο Χριστουγέννων χιλιάδες εργαζόμενοι.

Όπως επισημαίνουν όλοι οι αρμόδιοι κρατικοί αξιωματούχοι, αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί μετά την αναλυτική κοστολόγηση του μέτρου και την διερεύνηση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και των αντοχών του κρατικού προυπολογισμού.

Σημαντικός παράγοντας στη δημοσιονομική εξίσωση, σύμφωνα με το ethnos.gr, είναι και το πλήθος των εργαζομένων που θα τεθεί τον Νοέμβριο, ενδεχομένως και τον Δεκέμβριο, σε αναστολή.

Στο θέμα, αναφέρθηκε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην κρατική τηλεόραση, λέγοντας πως:

«Το δώρο των Χριστουγέννων είναι ένα μέρος του ετήσιου εισοδήματος των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Βάση υπολογισμού είναι το εισόδημα, ο μισθός. Αν για κάποιο μήνα ο μισθός είναι η ειδική αποζημίωση, το Δώρο υπολογίζεται επί των 534 ευρώ. Το ερώτημα είναι τώρα, εάν πρέπει να αλλάξει η βάση υπολογισμού και να υπολογιστεί το δώρο επί του ονομαστικού μισθού. Του μισθού δηλαδή που θα έπαιρνε κάποιος αν εργαζόταν τον Νοέμβριο. Αυτή τη στιγμή η τοποθέτηση που έχουμε είναι ότι το δώρο των Χριστουγέννων θα υπολογιστεί αναλογικά επί των 534 ευρώ, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας. Αλλά είναι κάτι το οποίο θα εξεταστεί πριν πάρουμε τις οριστικές μας αποφάσεις και πριν τις τελικές ανακοινώσεις. Είναι άλλο πράγμα να υπολογιστεί το δώρο των Χριστουγέννων στη βάση του εισοδήματος που πραγματικά εισπράττουμε και άλλο πράγμα στη βάση ενός ονομαστικού μισθού που θα καταβαλλόταν αν δεν υπήρχε το lockdown».

Από την πλευρά της η Γ.Γ. του Yπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το τμήμα του κράτους να καταβληθεί είτε στους εργοδότες είτε απευθείας στους εργαζόμενους.

Δώρο Χριστουγέννων 2020 – Χρόνος καταβολής

Το Δώρο Χριστουγέννων θα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες στους εργαζόμενους, όπως παγίως προβλέπεται, στις 21 Δεκεμβρίου 2020.

Σύμφωνα με την νομοθετική διάταξη που ψήφισε η κυβέρνηση τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι επιχειρήσεις των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, καθώς και οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, καταβάλλουν το επίδομα εορτών Χριστουγέννων κατά τον χρόνο που ορίζεται στην σχετική ΚΥΑ του 1981.

Υπενθυμίζεται πως η σχετική ΚΥΑ του 1981 προβλέπει πως το Δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται την 21η Δεκεμβρίου, ενώ «ο εργοδότης μπορεί να παρακρατήσει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου το ποσό που αναλογεί στο επίδομα, χωρίς να μπορεί να το καταβάλει αργότερα».

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι ο εργοδότης θα κληθεί να καταβάλλει είτε ολόκληρο το ποσό του Δώρου είτε το ποσό που αναλογεί στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο η σύμβαση ήταν ενεργή (χωρίς δηλαδή την περίοδο των αναστολών) στις 21 Δεκεμβρίου.

Το ένα σενάριο προβλέπει οι εργοδότες να καταβάλλουν, κατ αρχήν στους εργαζόμενους το συνολικό ποσό του Δώρου, στον προβλεπόμενο από την σχετική νομοθεσία του 1981 χρόνο και ακολούθως σε δεύτερο χρόνο οι εργοδότες να λάβουν από το κράτος το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στην χρονική διάρκεια των αναστολών συμβάσεων εργασίας.

Ωστόσο, σύμφωννα με εναλλακτικό σενάριο που υπάρχει στο τραπέζι και στο οποίο αναφέρθηκε η κ. Στρατινάκη, εξετάζεται οι εργοδότες να καταβάλλουν στους εργαζόμενους το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στον χρόνο πραγματικής εργασίας, στον χρόνο δηλαδή κατά τον οποίο η σύμβασή τους ήταν ενεργή, και ακολούθως το κράτος να καταβάλλει απεύθείας στον εργαζόμενο το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στον χρόνο των αναστολών συβάσεων.

Σε κάθε περίπτωση, όλα θα εξαρτηθούν από το αν και κατά πόσο η άσκηση που είναι σε εξέλιξη θα δείξει πως μπορεί να καταστεί εφικτό να συγχρονιστούν οι πληρωμές εργοδοτών και κράτους.

 Δώρο Χριστουγέννων 2020 – Ποσό

Βασικό ζήτημα που μένει να κλειδώσει είναι αν το τμήμα του Δώρου που θα πληρώσει το κράτος θα υπολογιστεί εν τέλει επί της ειδικής αποζημίωσης ή επί του ονομαστικού μισθού, καθώς στην πρώτη περίπτωση, χιλιάδες μισθωτοί που τέθηκαν ή θα τεθούν σε αναστολή θα χάσουν τμήμα του δώρου Χριστουγέννων.

Η διάταξη που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο ανέφερε πως το τμήμα του Δώρου που βαρύνει τον κρατικό προυπολογισμό υπολογίζεται επί του ποσού της ειδικής αποζημίωσης, δηλαδή επί των 534 ευρώ.

Ειδικότερα:

“Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σύμβαση των απασχολουμένων τίθεται σε αναστολή και η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, εξαιρουμένων των διαστημάτων αναστολής, δεν καλύπτει ολόκληρη τη χρονική περίοδο από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, το επίδομα εορτών Χριστουγέννων καταβάλλεται μειωμένο, λαμβάνοντας υπόψη για τον υπολογισμό του τον χρόνο διάρκειας της εργασιακής σύμβασης έως την αναστολή της”.

Επίσης “το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σύμβασης καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων 2020 υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού”.

Yπενθυμίζεται ότι, το Δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ανάλογα με τις ημέρες εργασίας από τον 1η Μαίου έως και 31 Δεκεμβρίου.

Όσοι έχουν εργαστεί για ολόκληρο αυτό το διάστημα, λαμβάνουν ολόκληρο τον 13ο μισθό.

Συνεπώς, η γενική καραντίνα του Απριλίου είναι εκτός του χρόνου υπολογισμού.

Όπως είπε η κ. Στρατινάκη, τον Μάιο δηλώθηκαν σε αναστολή περίπου 540.000 εργαζόμενοι και 194.000 το καλοκαίρι από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο. Από την εξίσωση λείπει ο πληθυσμών των αναστολών του Νοεμβρίου και ενδεχομένως του Δεκεμβρίου.

Όσοι έχουν τεθεί σε αναστολή για αρκετούς μήνες εντός του 8μήνου Μάιος – Δεκέμβριος θα έχουν την μεγαλύτερη επίπτωση στο ποσό του Δώρου Χριστουγέννων, εφόσον η επιμέτρηση γίνει τελικά επί της ειδικής αποζημίωσης και όχι επί του ονομαστικού μισθού.

Δώρο Χριστουγέννων 2020 – Πώς υπολογίζεται, σύμφωνα με ΓΣΕΕ

H ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ) μέσα από μια σειρά απαντήσεων σε βασικά ερωτήματα ενημερώνει τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για το δώρο Χριστουγέννων.

Κατοχύρωση δώρου Χριστουγέννων

Το δώρο Χριστουγέννων, όπως και το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας, κατοχυρώθηκαν περαιτέρω με την Εθνική Γενική ΣΣΕ του έτους 2010 (άρθρο 1) για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Οι διατάξεις του θεσμικού πλαισίου για τα δώρα εορτών είναι δημοσίας τάξεως, με συνέπεια να μην επιτρέπεται και να είναι άκυρη κάθε αντίθετη ρητή ή σιωπηρή συμφωνία, καθώς και η παραίτηση του εργαζόμενου από την αξίωση καταβολής τους.

Ποιοι εργαζόμενοι το δικαιούνται

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται Δώρα Εορτών.

Πώς υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων

Για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με ένα (1) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Όσοι όμως από τους παραπάνω μισθωτούς, που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκησε ολόκληρο το χρονικό διάστημα (από 1/5 έως και 31/12), δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.

Σε αυτή τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια – ανάλογα με το πώς αμείβονται – για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Μαίου έως την 31η Δεκεμβρίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (πχ με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια). Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας,, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

Ειδικότερα για τις αποδοχές του δώρου Χριστουγέννων

Βάση για τον υπολογισμό του δώρου αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 10η Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τις παραπάνω ημερομηνίες τo δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών. Στη έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως τροφή, κατοικία κλπ.) εφόσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ’ επανάληψη, περιοδικά, κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.

Στην έννοια των τακτικών αποδοχών, σύμφωνα με τη νομολογία των δικαστηρίων εντάσσονται επίσης και:

-το επίδομα αδείας: για τον υπολογισμό στο δώρο της αναλογίας του επιδόματος αδείας πολλαπλασιάζουμε το συνολικό ποσό του δώρου που δικαιούται ο μισθωτός επί τον συντελεστή 0,041666

Παράδειγμα: εργαζόμενος με δώρο Χριστουγέννων 900 ευρώ (μικτό μισθό) με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ.

-η αμοιβή της νόμιμης υπερωρίας ,εφόσον παρέχεται τακτικά

-η αμοιβή της υπερεργασίας, εφόσον η εργασία αυτή πραγματοποιείται τακτικά

-η αμοιβή για εργασία την Κυριακή και σε εξαιρέσιμες γιορτές ή σε νυκτερινές ώρες, εφόσον η απασχόληση είναι τακτική και μόνιμη.

-η αξία του χορηγούμενου γάλακτος ημερησίως.

-η πρόσθετη αμοιβή που δίνεται από τον εργοδότη οικειοθελώς για μεγαλύτερη παραγωγική απόδοση (πριμ), όταν επαναλαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε τακτά χρονικά διαστήματα.

-τα φιλοδωρήματα που δίνονται στους μισθωτούς από τρίτους.

-τα οδοιπορικά έξοδα, όταν δεν εξαρτώνται από την πραγματοποίηση υπηρεσιακών μετακινήσεων, δεν υπόκεινται σε απόδοση λογαριασμού και δεν διακόπτονται κατά την διάρκεια ασθένειας ή άδειας.

-το επίδομα μη απουσίας (τακτικότητας)

-το επίδομα κατοικίας

α. Υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων στους ωρομίσθιους

Για όσους αμείβονται με ωρομίσθιο ο υπολογισμός γίνεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών του διαστήματος από 1-5-2016 μέχρι 31-12-2016.Διαιρούνται δηλαδή οι συνολικές αμοιβές που έλαβε ο μισθωτός μέσα στο διάστημα αυτό δια του αριθμού των ημερών του διαστήματος αυτού κατά τις οποίες ο μισθωτός εργάσθηκε η διατήρησε αξίωση για τις αποδοχές του. Το ποσό που προκύπτει πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των ημερομισθίων που αναλογούν στη διάρκεια της εργασιακής σχέσης.

β. Υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους με μερική απασχόληση.

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται καθημερινά λιγότερες ώρες (σε σχέση με τη πλήρη απασχόληση) θα λάβουν ως δώρο Χριστουγέννων όσα ημερομίσθια λαμβάνει και ο εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση έχοντας όμως ως βάση υπολογισμού τις μειωμένες αποδοχές και αναλόγως με τον χρόνο απασχόλησης του από 01/05/2016 έως 31/12/2016.

γ. Υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους με διαλείπουσα εργασία (εκ περιτροπής απασχόληση).

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται λιγότερες από 5 ημέρες τη βδομάδα (για τους απασχολούμενους με πενθήμερο) και λιγότερες από 6 ημέρες τη εβδομάδα (για τους απασχολούμενους με 6ήμερο) δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια μέσα στο διάστημα από 01/05/2016 έως 31/12/2016.

Προσοχή: Σε όλες τις περιπτώσεις το ποσό του δώρου προσαυξάνεται με τον συντελεστή αδείας 0,041666.

Πότε καταβάλλεται το Δώρο Χριστουγέννων

Tο δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους, υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Νοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Πότε παραγράφονται οι αποδοχές των Δώρων

Βάσει του άρθρου 250 παρ. 17 του Αστικού Κώδικα οι αποδοχές των Δώρων στον ιδιωτικό τομέα παραγράφονται μετά από 5ετία από το τέλος του έτους που ήταν απαιτητές βάσει του άρθρου 250 παρ. 17 του Αστικού Κώδικα.

Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος αν δεν του καταβληθεί το Δώρο

Η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων πρέπει να γίνει έως τις 21/12 ενώ η ημερομηνία 31/12 αποτελεί δήλη ημέρα (ΑΠ 40/2002 Ολ.) και είναι το απώτερο χρονικό σημείο καταβολής του. Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας. Για την υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας οι εργαζόμενοι δεν πληρώνουν παράβολο. Εάν όμως καταθέσουν ατομική μήνυση οφείλουν να πληρώσουν ατομικό παράβολο ποσού 100 ευρώ (+20% προσαύξηση).

Επισημαίνουμε ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί 48 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Online υπολογισμός για το Δώρο Χριστουγέννων 2020

Με την νέα online εφαρμογή που έχει δημιουργήσει το ΚΕ.Π.Ε.Α. δίνεται η δυνατότητα οι εργαζόμενοι να υπολογίσουν μόνοι τους το Δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται, πατώντας το παρακάτω σύνδεσμο: http://kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php

Με πληροφορίες από Star & Έθνος

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του neolaia.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Στελέχη Ξενοδοχειακών Μονάδων

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1