E- Learning: 3 σεμινάρια για εσένα που λατρεύεις τον Κινηματογράφο
E- Learning σεμινάρια για να βυθιστείς στην ιστορία του Κινηματογράφου, να μάθεις πώς δομείται ένα κινηματογραφικό σενάριο και να δεις τεχνικές σκηνοθεσίας.

Το δεύτερο lockdown και η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 21:00 μας αφήνει αρκετές ελεύθερες ώρες στο σπίτι που πρέπει να βρούμε τρόπο να τις γεμίσουμε εποικοδομητικά. Υπάρχει καλύτερος τρόπος για να το κάνεις αυτό από το να μαθαίνεις νέα πράγματα, να εμβαθύνεις σε αυτά που σου αρέσουν ή, ήδη, ξέρεις; Εμείς έχουμε βρει μερικά e-learning σεμινάρια για ένα από τα αγαπημένα μας θέματα, το Σινεμά.

Σεμινάρια που θα σε κάνουν να ταξιδέψεις στην ιστορία του Κινηματογράφου, να δεις σημαντικούς και μεγάλους σκηνοθέτες, αλλά και να εμβαθύνεις για λίγο στο σενάριο και στον τρόπο γραφής του.

1. Σεμινάριο Ιστορίας Κινηματογράφου

Διάρκεια: 11 εβδομάδες

Συχνότητα: Παρασκευή 20:00 με 22:00

Τιμή: 280 ευρώ, 250 για ανέργους και φοιτητές

 Το Σεμινάριο Ιστορίας Κινηματογράφου με τον Πάνο Παππά στην ARTENS απευθύνεται σε κινηματογραφόφιλους και όσους θέλουν να γνωρίσουν την ιστορία του σινεμά και να αναπτύξουν τις κριτικές δυνατότητές τους σε οποιοδήποτε κινηματογραφικό είδος.

Οι ενότητες μας θα είναι οι εξής:

1/ Η Ιστορία του Κινηματογράφου σε 2 ώρες. Όλα όσα κανείς χρειάζεται για να προσανατολιστεί στις χώρες του πλανήτη και στις ιστορικές φάσεις που διαμόρφωσαν το κινηματογραφικό θέαμα. Μια συζήτηση πάνω στους σταθμούς από τους οποίους πρόκειται να περάσουμε. Η στάση μας απέναντι στην κινηματογραφική επικαιρότητα και η σχέση μας με την κριτική.

2/ Ο Federico Fellini. Ο πιο σημαντικός εικονοπλάστης του Ευρωπαϊκού Σινεμά, το σύμβολο της απανταχού καλλιτεχνικής ελευθερίας, σε μια πορεία από τα σενάρια για τον Ιταλικό Νεορρεαλισμό μέχρι την έκρηξη του ονειρικού του κόσμου. Η μεγάλη του διασημότητα και η άδικη υποτίμησή του ως μεγάλου ποιητή.

3/ Ο William Wyler. Ο υπερταλαντούχος μετανάστης από την Ευρώπη στο Χόλλυγουντ και η πολύ παράξενη λάμψη ενός πανέμορφου κινηματογραφικού σύμπαντος, μοναδικού στην απεικόνιση του ανθρώπινου πόνου με τις πιο λεπτές και σχεδόν αδιόρατες αποχρώσεις. Οι μοναδικές τεχνικές του καινοτομίες, η αποθέωσή του από τη Γαλλική Κριτική και η μοναχική του κατάληξη.

4/ Η Ιστορία του Animation. Καταργώντας πλέον τον όρο “κινούμενα σχέδια” και υπερβαίνοντας το παιδικό κοινό, μιας και ο κόσμος αυτός περιέχει πάμπολλες τεχνικές και άπειρα θέματα, σκεφτόμαστε ότι η μεγάλη τέχνη της “εμψύχωσης” προηγείται της Ιστορίας του Κινηματογράφου, περιφρονώντας τα όρια του πραγματικού, του σώματος, της βαρύτητας, του χώρου, της λογικής, της ζωής και του θανάτου. Από τα πρώτα πειράματα, την Λόττε Ράϊνινγκερ, τον Ντίσνεϋ και τους Φλάϊσερ, τον μεγάλο ΜακΛάρεν, μέχρι τον Σβανκμάγιερ, τον Ραλφ Μπάκσι, τον Ρίτσαρντ Γουίλλιαμς, τον Τέρρυ Γκίλλιαμ και την Πιξάρ, θα βουτήξουμε και θα χαθούμε μέσα σε κόσμους παραλόγου, ονείρου, τρέλας και βαθιών συμβολισμών.

5/ Ο John Huston. Ο πιο εμμονικός κινηματογραφιστής, τυχοδιώκτης σε πέντε ηπείρους, και καλλιτέχνης ενός μοναδικού ενιαίου έργου που διέτρεξε πέντε δεκαετίες. Κάθε λογοτεχνικό έργο μεταμορφώθηκε σε δικό του, και κάθε ιστορική μορφή σε προσωπικό του ήρωα.

6/ Ο Stanley Kubrick. Ο πρωτοπόρος Αμερικανός δημιουργός, που το φιλόδοξο και ετερόκλητο έργο του έγινε ταυτόσημο με την αισθητική του 20ού αιώνα. Τα πρωτοφανή τεχνικά του επιτεύγματα, αλλά και η οφειλόμενη ματιά μας στο ιδιαίτερο δραματικό μέρος των ταινιών του.

7/ Ο Robert Bresson. Ο πρώτος μινιμαλιστής του κινηματογράφου, δημιουργός με ακρίβεια, λεπτομέρεια και αλήθεια. Η απόκλιση και η περιφρόνησή του από τον επίσημο Γαλλικό Κινηματογράφο, αλλά και η υποδειγματική και λιτή πορεία του για πέντε δεκαετίες.

8/ Ο Roman Polanski. Ο δαιμόνιος εκπατρισμένος Πολωνός, παιδί της φρίκης του 20ού αιώνα, και δημιουργός του πιο κλειστοφοβικού κινηματογραφικού σύμπαντος, πανομοιότυπου στο έργο του σε τέσσερις διαφορετικές χώρες, Πολωνία, Αγγλία, Γαλλία και ΗΠΑ.

9/ Η Μουσική των Εικόνων. Ο ρόλος που παίζει η πιο μυστήρια Τέχνη, η Μουσική, στο ρυθμό μιας ταινίας και στην καθοδήγηση της συναισθηματικής πορείας μας σαν θεατών. Η κληρονομιά της Όπερας, το απαιτούμενο μουσικό ύφος για κάθε ταινία, οι μεγάλοι συνθέτες, ο σημερινός ηχητικός σχεδιασμός, η αξία της σιωπής.

10/ Η δεκαετία του ’70 στην Αμερική και οι ευρωπαϊκές επιδράσεις. Με το Βιετνάμ, τις παρακρατικές δολοφονίες, τις φοιτητικές κινητοποιήσεις και την απότομη δημοτικότητα των ευρωπαϊκών ταινιών, το Χόλλυγουντ έζησε την πιο προοδευτική περίοδό του, αντιστρόφως ανάλογη προς τη συντηρητική πολιτική εξουσία. Ο Μάλικ, ο Κόππολα, ο Πόλλακ, ο Άλλεν, ο Σκορτσέζε, αφήνουν ανεξίτηλα ίχνη, καθορίζοντας τον κινηματογράφο μέχρι τις μέρες μας.

11/ Ο Μίχαελ Χάνεκε. Ο μεγαλύτερος και πιο καταξιωμένος συνεχιστής της λαμπρής ευρωπαϊκής παράδοσης, η τέλεια αφορμή για την Ιστορία του Κινηματογράφου του αύριο.

Δείτε περισσότερα εδώ!

2. Εργαστήριο Συγγραφής Σεναρίου

Διάρκεια: 11 εβδομάδες

Συχνότητα: Τρίτη 18:00-20:00

Τιμή: 280 ευρώ, 250 για ανέργους και φοιτητές

Το Σεμινάριο Συγγραφής Σεναρίου στην ARTENS με την Δέσποινα Χαραλάμπους απευθύνεται σε εκείνους που αγαπούν το σύγχρονο σινεμά και επιθυμούν να μυηθούν με ευχάριστο και αποδοτικό τρόπο στην συγγραφή σεναρίων οποιουδήποτε κινηματογραφικού ή τηλεοπτικού είδους. Επίσης καλύπτει απόλυτα και όσους έχουν ήδη γνώσεις συγγραφής σεναρίου και επιθυμούν να εμβαθύνουν περισσότερο σε μοντέρνους τρόπους αφήγησης.

Η μέθοδος που ακολουθείται περιλαμβάνει σε κάθε ένα από τα 11 μαθήματα: μία ώρα με πρακτικές ασκήσεις σεναρίου με την τεχνική του brain storming, μία ώρα αξιολόγηση και επεξεργασία των ιδεών των μαθητών και μία ώρα θεωρία με τις παρακάτω θεματικές ενότητες:

1/ Εισαγωγή και ανάλυση του σεναρίου ως ένα ειδικό μέρος του γραπτού λόγου. Διαφορές του από τα άλλα λογοτεχνικά είδη.

2/ Τα στάδια επεξεργασίας ενός σεναρίου: Κεντρική Ιδέα – Concept (πώς δημιουργείται, πώς εξελίσσεται, πώς παρουσιάζεται), Τreatment (τι είναι, τι περιλαμβάνει, σε τι αποσκοπεί), Script Outline (τι είναι και πώς βοηθά τον/την σεναριογράφο), Σενάριο (ποια μορφή έχει, ορολογία, παρουσίαση).

3/ Βασική δομή των σεναρίων ταινίας μεγάλου και μικρού μήκους και παραλλαγές της. Σενάρια ντοκιμαντέρ.

4/ Ανάπτυξη των χαρακτήρων του σεναρίου, ανάπτυξη της δράσης και της πλοκής.

5/ Διάλογοι, ρυθμός, δραματικές συγκρούσεις.

6/ Γραμμική και μη γραμμική αφήγηση, άλλα είδη κινηματογραφικής αφήγησης.

7/ Κινηματογραφική ορολογία, κινηματογραφικές ειδικότητες, όροι που χρησιμοποιούνται στο σενάριο.

8/ Εκπαίδευση στα ειδικά λογισμικά συγγραφής σεναρίου.

9/ Αναφορά στα κινηματογραφικά είδη από τη σκοπιά του σεναρίου.

10/ Η μεταφορά σε σενάριο ενός λογοτεχνικού έργου. Η εναλλακτική του graphic novel.

11/ Συνοδευτικά έγγραφα και απαραίτητες ενέργειες: κατοχύρωση πνευματικών δικαιωμάτων, τελικό φορμάρισμα, logline, tagline, επιλογή του κατάλληλου τίτλου, τρόποι προώθησης, συμμετοχή σε διαγωνισμούς. Ανάλυση και τεχνικές του pitching.

Δείτε περισσότερα εδώ!

3.Κινηματογράφος: Ιστορία, Πρακτικές και Βασικές Αρχές Σκηνοθεσίας

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ: 10/1/2021

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: 18/1/2021

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 3 Μήνες (60 ώρες)

ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ECVET: 2,4

Τιμή: 540 ευρώ σε δύο δόσεις

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κινηματογράφος: Ιστορία, Πρακτικές και Βασικές Αρχές Σκηνοθεσίας» έχει ως στόχο την εμβάθυνση στην τέχνη και στις πρακτικές του κινηματογράφου, καθώς και στην κατανόηση των βασικών αρχών που καθορίζουν την κινηματογραφική σκηνοθεσία, με παραδείγματα από σημαντικές ταινίες, κινήματα, κινηματογραφικά είδη και σκηνοθέτες. Το πρόγραμμα απευθύνεται τόσο σε όσους αγαπούν τον κινηματογράφο και θέλουν να εμπλουτίσουν σε βάθος τις κινηματογραφικές τους γνώσεις, όσο και σε εκείνους που χρησιμοποιούν για εκπαιδευτικούς ή επαγγελματικούς λόγους οπτικοακουστικό υλικό ή κινηματογραφικά αποσπάσματα (π.χ. δάσκαλοι, καθηγητές και διδάσκοντες διαφόρων ειδικοτήτων, δημοσιογράφοι, φοιτητές κ.ά.). Απευθύνεται επίσης και σε όσους ασχολούνται ερασιτεχνικά με τη λήψη και την επεξεργασία οπτικοακουστικού υλικού.

Δες περισσότερα εδώ!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μέσα μαζικής ενημέρωσης

Πλήρης Απασχόληση

04-01-2024

Κηφισιά

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
09 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Oly

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;