Επίδομα 800 ευρώ: Ποιοι το δικαιούνται & πότε θα το λάβουν - Αιτήσεις για τις αναστολές Νοεμβρίου
Επίδομα 800 ευρώ: Πώς θα υποβάλλετε αναστολή για να λάβετε την ενίσχυση

Eπίδομα 800 ευρώ, αντί για τα 534 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ανακοινώθηκε χτες, Πέμπτη 05/11, για εκείνους/-ες που είναι σε αναστολή εργασίας τον Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η χώρα έχει 7 δισ. σε διαθέσιμα και γι αυτό έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας. Κανείς δεν πρέπει να μείνε πίσω. Πρώτη μέριμνα αυτοί που θα χτυπηθούν περισσότερο.”

Αναλυτικά τα τρία πρόσθετα μέτρα στήριξης για όσους πλήττονται από την πανδημία:

1. Όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής για τον Νοέμβριο, θα λάβουν ενίσχυση 800 ευρώ, πέραν του δώρου.

2. Επεκτείνονται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας, που έληγαν από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο.

3. Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ για τους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.

Επίδομα 800 ευρώ: Ποιοι το δικαιούνται & πότε θα λάβουν

Σε περίπου 1 εκατομμύριο υπολογίζει το κυβερνητικό επιτελείο τις αναστολές συμβάσεων εργασίας τον Νοέμβριο, καθώς το μέτρο αφορά χιλιάδες επιχειρήσεις που πλήττονται με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου.

Το κόστος του μέτρου εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 890 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Υπουργείου Εργασίας, οι δηλώσεις των αναστολών Νοεμβρίου στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» θα γίνουν αρχές Δεκεμβρίου – όπως παγίως συμβαίνει από την αρχή της πανδημίας, ενώ οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού αναμένεται να καταβληθούν το χρονικό διάστημα από 21 έως 31 Δεκεμβρίου.

Οι αναστολές Νοεμβρίου θα δηλωθούν με βάση τη διευρυμένη λίστα πληττόμενων κλάδων του περασμένου Απριλίου.

Για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες.

Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής, υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένω

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου εκτιμάται ότι θα πληρωθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ από τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας Νοεμβρίου, ενώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή δηλώσεων για την οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ για τους 130.000 μακροχρόνια ανέργους του ΟΑΕΔ που απέκτησαν την ιδιότητα μετά τον Απρίλιο του 2020.

Συγκεκριμένα, οι πληρωμές των 800 ευρώ από την αποζημίωση ειδικού σκοπού στους εργαζομένους που θα τεθούν σε αναστολή αναμένεται, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εργασίας, να γίνουν το διάστημα από 21 έως 31 Νοεμβρίου 2020.

Επίδομα 800 ευρώ για όσους μπαίνουν σε αναστολή εργασίας τον Νοέμβριο

Ειδικότερα, την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ θα λάβουν όσοι εργαζόμενοι μπουν σε αναστολή της σύμβασης εργασίας τους τον Νοέμβριο.

Σε αναστολή μπορούν να μπουν οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων-εργοδοτών, ανά την επικράτεια, που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας.

Συνεπώς, είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενης επί ποσού 800 ευρώ μηνιαίως.

Για παράδειγμα, αν ο εργαζόμενος τεθεί σε αναστολή ολόκληρο το μήνα και για 30 ημέρες θα λάβει 800 ευρώ, διαφορετικά θα λάβει το ποσό που αντιστοιχεί ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής, ενώ ταυτόχρονα το κράτος καλύπτει το 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στο ύψος του ονομαστικού τους μισθού.

Υποβολή αναστολών για το επίδομα 800 ευρώ

Κοινωνικό μέρισμα 2019

Οι υπεύθυνες δηλώσεις εργοδοτών και εργαζομένων υποβάλλονται στο σύστημα «Εργάνη» και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr.
Συγκεκριμένα για τις περιπτώσεις εργαζομένων, των οποίων η σύμβαση εργασίας είχε τεθεί σε αναστολή κατά τους προηγούμενους μήνες υποβάλλεται το έντυπο «Δήλωση Αναστολής Συμβάσεων Εργασίας-Παρατάσεις/Οριστικές Διακοπές».

Για τις περιπτώσεις εργαζομένων, των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά υποβάλλεται το έντυπο «Δήλωση Αναστολής Συμβάσεων Εργασίας».

Το έντυπο «Δήλωση Αναστολής Συμβάσεων Εργασίας» υποβάλλεται μόνο από την έδρα της επιχείρησης (αρ. παραρτήματος – 0), ενώ παρέχεται η δυνατότητα πολλαπλών υποβολών, με την προϋπόθεση ότι κάθε επόμενη υποβολή περιλαμβάνει εργαζόμενους που δεν έχουν συμπεριληφθεί σε καμία από τις προηγούμενες.

Για τους ανέργους

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την καταβολή έκτακτου επιδόματος 400 ευρώ σε περίπου 130.000 άτομα που κατέστησαν μακροχρόνια άνεργοι μετά την 1η Μαρτίου και δε λαμβάνουν επιδότηση.

Η καταβολή στους μη επιδοτούμενος μακροχρόνια ανέργους θα ολοκληρωθεί αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, μετά την επιβεβαίωση ή την καταχώριση των στοιχείων τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) των δικαιούχων σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή. Για τους επιδοτούμενους ανέργους θα παραταθεί για δύο μήνες το επίδομα ανεργίας 400 ευρώ εφόσον έληξε ή λήγει τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο.

Η δίμηνη παράταση αντιστοιχεί στα εξής ποσά:

i) δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας –798,5 € (399,25 € μηνιαίως), προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος,

ii) δικαιούχοι βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολούμενων –720 € (360 € μηνιαίως) και

iii) δικαιούχοι επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας –400 € (200 € μηνιαίως).

Οι άνεργοι που ολοκλήρωσαν την 12μηνη επιδότησή τους εντός Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου θα λάβουν εφάπαξ τα δύο μηνιαία επιδόματα πιθανότατα εντός Νοεμβρίου, αμέσως μετά την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ.

Οι άνεργοι που θα ολοκληρώσουν την 12μηνη επιδότησή τους εντός Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου θα λάβουν σε δυο δόσεις – μηνιάτικα τα δύο επιπλέον μηνιαία επιδόματα που δικαιούνται. Μετά την λήξη του 12μήνου της επιδότησής τους θα λάβουν άλλα δυο μηνιαία επιδόματα ανεργίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;