Σταϊκούρας - Κορωνοϊός: Τα 10 μέτρα στήριξης για εργαζόμενους, άνεργους και επιχειρήσεις
Σταϊκούρας: Όσα περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων οικονομικής στήριξης για αυτούς που πλήττονται από το δεύτερο lockdown.

Στις 15:00 ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προέβη σε έκτακτη ενημέρωση από το Υπουργείο Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της οποίας ανέφερε ένα νέο πακέτο στήριξης για εργαζόμενους, ανέργους και επιχειρήσεις, που πλήττονται από το δεύτερο lockdown, το οποίο ανακοινώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη νωρίτερα.

Το νέο πακέτο στήριξης περιλαμβάνει 10 μέτρα στήριξης, ενώ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε επιπλέον 3 μέτρα.

Τα μέτρα, που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, είναι τα εξής:

  1. Όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής για τον Νοέμβριο, θα λάβουν ενίσχυση 800 ευρώ, πέραν του δώρου.
  2. Επεκτείνονται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας, που έληγαν από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο.
  3. Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ για τους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.

Ακολουθούν αναλυτικά τα μέτρα, που ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας:

1. Εργαζόμενοι επιχειρήσεων δύναται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας: Δικαιούχοι αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, από το κράτος, καλύπτονται όλες οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού. Οι εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή για τον Νοέμβριο, με ημερομηνία μέχρι και 4 Νοεμβρίου, θα λάβουν εντός Δεκεμβρίου, επίδομα 800 ευρώ, υπολογιζόμενο αναλογικά για τις ημέρες που τέθηκαν σε αναστολή.

2. Επιχειρήσεις αναστολή λειτουργίας με εντολή κυβέρνησης: Δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ πληρωτέο το Νοέμβριο έως 30 Απριλίου. Θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή σε 24 με επιτόκιο 2,5% από το Μάιο.

3. Επιχειρήσεις με αναστολή λειτουργίας από τη δημόσια αρχή: Αναστολή πληρωμής δόσεων, φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών πληρωτέα τον Νοέμβριο. Μετατίθεται η αποπληρωμή στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης

4. Εργαζόμενοι σε αναστολή σύμβασης εργασίας: Πληρωμή δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών πληρωτέα το μήνα Νοέμβριο, μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

5. Συνεχίζεται αναστολή δόσεων τραπεζικών δανείων ως το τέλος του 2020, σε συνεννόηση με ΕΕΤ.

6. Επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν Σεπτέμβριο εώς Δεκέμβριο κατά δύο μήνες

7. Νέο εφάπαξ επίδομα 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους κατ’αναλογία.

8. Όλες οι επιχειρήσεις (ΚΑΔ από τη λίστα του Απριλίου) δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά ακίνητα. Το ίδιο ισχύει για πρώτη κατοικία εργαζομένων που πλήττονται και φοιτητικά σπίτια. Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που νοικιάζουν εργασιακούς χώρους σε αναστολή, θα δοθεί άμεσα το 1/3 του ποσού που θα ζημιωθούν.

9. Διευρύνεται η λίστα επιχειρήσεων που εντάσσονται στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4. Μπορούν να μπουν όλες οι εταιρείες που κλείνουν και λαμβάνουν κατ’ ελάχιστο 2.000 ευρώ. Δεν θα επιστραφεί το 50% της ενίσχυσης.

10. Παράλληλα, το υπουργείο επεξεργάζεται νέο σχέδιο παράτασης της πληρωμής επιταγών.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι στις 18:00 ο Νίκος Χαρδαλιάς θα δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις ως προς τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
30 Απρ. 2024
ΜΑΚ
20:00
-
ΠΑΟ
30 Απρ. 2024
ΟΣΦΠ
21:30
-
BARC

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;