Mυστηριώδη ραδιοσήματα εντοπίστηκαν στο εσωτερικό του γαλαξία μας, μόνο αυτό έλειπε το 2020
Ταχέως περιστρεφόμενο άστρο νετρονίων με ισχυρό μαγνητικό πεδίο, εισβάλλει στον Milky Way, δεν πιστεύουμε να φοβάται κανείς

Ισχυρές και σχετικά μυστηριώδεις, ως προς την προέλευσή τους, εκρήξεις ραδιενέργειας ανιχνεύθηκαν στον γαλαξία μας, σύμφωνα με τα λεγόμενα και τις παρατηρήσεις αστρονόμων.

Οι ηλεκτρομαγνητικές αυτές εκρήξεις ή FRBs, όπως τις ονομάζουν ειδικοί, κρατούν για ένα κλάσμα δευτερολέπτου, αλλά φαίνεται να είναι 100 εκατομμύρια φορές πιο ισχυρές από τον Ήλιο, ενώ παρά την έντασή τους, η προέλευσή τους παραμένει ακόμα σχετικά απροσδιόριστη για τους επιστήμονες.

Ωστόσο, για πρώτη φορά, οι αστρονόμοι τις εντόπισαν τώρα και στον δικό μας γαλαξία, Milky Way.

Τι είναι τα FRBs

Σύμφωνα με το Independent, oι φωτεινές και υψηλής ενέργειας αναλαμπές («εκρήξεις») FRB είναι από τα πιο ισχυρά, αλλά και μυστηριώδη έως τώρα φαινόμενα στο σύμπαν, καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να βρουν μια απόλυτα ικανοποιητική εξήγηση για τη δημιουργία και την προέλευση τους.

Φαίνεται ότι, οι ραδιενεργές εκρήξεις προέρχονται από έναν μαγνήτη ή αστέρι με εξαιρετικά ισχυρό μαγνητικό πεδίο, με βάση τα όσα ανακοινώνουν οι επιστήμονες που ανακάλυψαν την νέα ραδιενεργή έκρηξη. Κατάφεραν να επιβεβαιώσουν επίσης, ότι η έκρηξη θα έμοιαζε με μία πιο μακρινή ραδιενεργή έκρηξη, αν παρατηρούνταν έξω από τον δικό μας γαλαξία, προσθέτοντας ότι κάποιες από αυτές τις εκρήξεις θα μπορούσαν να μορφοποιηθούν από παρόμοια αντικείμενα.

«Υπάρχει ένα μεγάλο μυστήριο πάνω στο τί θα παρήγαγε αυτά τα τεράστια ενεργειακά ξεσπάσματα, τα οποία μέχρι τώρα δεν είχαν ανιχνευθεί στον δικό μας γαλαξία.», αναφέρει ο βοηθός καθηγητή Φυσικής του ΜΙΤ, Kiyoshi Masui, ο οποίος καθοδήγησε την ομάδα ανάλυσης φωτεινότητας των FRB’s. «Είναι η πρώτη φορά που καταφέραμε να συνδέσουμε ένα από αυτά τα ραδιενεργά ξεσπάσματα σε ένα μόνο αστροφυσικό αντικείμενο.»

Η ανίχνευση ξεκίνησε στις 27 Απριλίου, όταν οι ερευνητές χρησιμοποιώντας 2 διαστημικά τηλεσκόπια, συγκέντρωσαν εκπομπές ακτινών ray και gamma, προερχόμενες από μαγνήτη στην άλλη άκρη του γαλαξία μας.

Την επόμενη μέρα, οι ερευνητές χρησιμοποιήσαν δύο τηλεσκόπια της Βόρειας Αμερικής για να παρατηρήσουν το μονοπάτι του ουρανού, στο οποίο ανιχνεύθηκε η έκρηξη που είναι γνωστή και ως FRB 200428.

Καθώς πρόκειται για το πρώτο FRB του γαλαξία μας και το πρώτο που σχετίζεται με έναν μαγνήτη, η έκρηξη αυτή είναι η πρώτη που παράγει και άλλες εκπομπές πέρα από ραδιοκύμματα.

Η έρευνα περιγράφεται σε 3 σελίδες του περιοδικού Nature που εκδόθηκε στις 4/11/2020 και βασίστηκε στα δεδομένα τηλεσκόπιων από όλο τον κόσμο, με μια διεθνή ομάδα επιστημόνων, οι οποίοι χρησιμοποίησαν εξοπλισμό του Καναδά, των ΗΠΑ και της Κίνας.

Πότε ανιχνεύτηκαν τα FRBs για 1η φορά

Τα FRBs ανιχνεύθηκαν πρώτη φορά το 2007 και αμέσως οδήγησαν σε σωρεία υποθέσεων σχετικά με το τί θα ήταν ικανό να προκαλέσει τέτοιες έντονες ενεργειακές εκρήξεις. Οι μαγνήτες είναι ένας πιθανός παράγοντας, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ο θεωρητικός τους ρόλος, ο οποίος εξηγεί ότι τα μαγνητικά τους πεδία θα μπορούσαν να δράσουν ως μηχανισμοί που πυροδοτούν δυνατές εκρήξεις.

Για να επαληθεύσουν την εν λόγω υπόθεση, οι αστρονόμοι αποπειράθηκαν να τοποθετήσουν την προέλευση των εκρήξεων σε όσο το δυνατόν μικρότερα σημεία του διαστήματος γίνεται. Θεωρητικά, αυτό θα τους επέτρεπε να τα συνδέσουν με γνωστά αντικείμενα του διαστήματος και να ερευνήσουν για τυχόν συσχετισμούς ανάμεσα στις ραδιενεργές εκρήξεις και άλλα αστρονομικά φαινόμενα.

Η έρευνα αυτή είναι και η πρώτη που μπορεί να παρέχει στοιχεία σύνδεσης των FRBs με μαγνήτες, ενώ αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει βάσιμο στοιχείο για να μάθουμε την προέλευση κάποιων FRBs.

«Υπολογίσαμε ότι ένα τέτοιο ενεργειακό ξέσπασμα προερχόμενο από έναν άλλο γαλαξία θα ήταν δυσδιάκριτο από κάποιες γρήγορες ραδιενεργές εκρήξεις, οπότε αυτό δίνει βάση στην θεωρία που αναπτύξαμε ότι οι μαγνήτες παράγουν κάποια από τα FRBs.» τόνισε ο Pragya Chawla, ένας από τους συντελεστές της έρευνας και τελειόφοιτος διδάκτορας στο Τμήμα Φυσικής του McGill.

Τα νέα ευρήματα μπορεί να μην εξηγούν όλα τα γνωστά FRBs «Δεδομένου των τεράστιων κενών στην ενεργητική και ενέργεια ανάμεσα στα φωτεινότερες και ενεργητικότερες πηγές FRB και στο τι παρατηρήθηκε για τους μαγνήτες, πιθανόν χρειάζονται νεότεροι, πιο ενεργητικοί και ενεργειακοί μαγνήτες για να εξηγήσουν όλες τις παρατηρήσεις για τα FRB.» αναφέρει ο Paul Scholz, από το τμήμα Αστρονομίας και Φυσικής του Dunlap Institute, στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Ακόμα και εάν αποδειχθεί ότι τα FRB προέρχονται από έναν μαγνήτη, πολλά μυστήρια παραμένουν ακόμη άλυτα.

Οι αστρονόμοι θα χρειαστεί να ερευνήσουν τον μηχανισμό που επιτρέπει στον μαγνήτη να τροφοδοτεί ενεργειακά ένα FRB, αναζητώντας, για παράδειγμα τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε ταυτόχρονα να εκπέμπει τέτοιο φως, ασυνήθιστες εκρήξεις ενέργειας και εκπομπές ακτινών ray.

Mε πληροφορίες από independent.co.uk 

Επιμέλεια μετάφρασης: neolaia.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
FT
1 - 1
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
FT
1 - 0
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
ΤΕΛ
66 - 104
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
ΤΕΛ
77 - 62
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;